Am cunoscut mulți artiști care m-au captivat cu activitatea lor, însă Dorimu, un cuplu de tineri artiști pasionați de lumea copilăriei, magie și zâne, m-au purtat într-un univers feeric de-a lungul discuției. Haideți să îi cunoașteți și voi!
Ține-te bine! 🙂
Acesta a fost primul meu gând în momentul în care am văzut colecția voastră de coliere. Cred că putem folosi acest motto ca și nume pentru colecție. Ideea acestor coliere a fost genială. Simplitate cu efect maxim. Îmi place!
Spuneți-ne câte ceva despre voi. Cine se află în spatele brandului Dorimu?
Dorimu înseamnă ŽivaVoga and SašaRojak, suntem un cuplu sloven, stabiliți în Austria. Suntem de profesie translatori și artizani, doi tineri care credem că rețeta pentru fericire este un amestec de fapte bune, urmărirea îndemnului inimii și a dorințelor și crezul în lumea magică a zânelor.
De ce păpuși? Spuneți-ne povestea.
În 2009, Živa a scris prima sa carte, o poveste cu zâne, destinată adulților, cu ocazia zilei de naștere a mamei mele. Povestea micuței Dorimu, este o poveste despre lumea viselor. Această minunată poveste ne învață că visele și dorințele nu sunt vorbe goale, sunt o contribuție semnificativă ce păstrează vie lumea magică a viselor. Poate fi o poveste citită seara înainte de culcare sau o carte citită în cursul zilei, ea ne amintește să ne detașăm puțin de problemele cotidiene pentru a învăța din nou să savurăm micile detalii care ne pot schimba viața radical. Din moment ce nu am putut găsi o păpușă potrivită pentru personajul principal, am decis să o creăm noi. Nici unul dintre noi nu știa cum se face o păpușă, a durat destul de mult timp finalizarea proiectului, dar în cele din urmă am realizat că ne place acest lucru și vrem să ne dedicăm tipul și energia confecționării de păpuși. Acesta a fost momentul în care a început totul. Vestea despre păpușa Dorimu s-a răspândit și am început să primim comenzi personalizate. La început am avut clienți care le comandau pentru copiii lor, ca jucării, însă detaliile exacte ale acestora a schimbat percepția clienților asupra lor, fiind descrise ca ”sculpturi moi” și fiind comandate ca decorațiuni. Acum noi creăm păpuși doar pentru colecționari. În 2012 am decis că este momentul potrivit pentru un eveniment de anvergură.Vream să facem o expoziție în care să declarăm clar că aceste păpuși sunt de fapt decorațiuni valoroase. Astfel am creat 12 păpuși care reprezentau personaje din Povestea Micuței Dorimu: 6 Zâne Curcubeu, Zâna Aurie, Greierele, Fluturele, Păunița, Gărgărița și Macul. Expoziția a fost un succes, a depășit cu mult așteptările noastre.
După expoziție aveam nevoie de o pauză de la confecționarea păpușilor, din moment ce a fost o etapă foarte intensă emoțional și fizic. Dar imaginația nu a fost de acord cu noi, astfel că după o scurtă perioadă, am creat zânele din fetru pe leagăn, apoi cele înrămate în cadre tridimensionale, pe care le-am prezentat în multe târguri și expoziții pentru artizani. Datorită simbolisticii puternice, au avut succes. Până acum am creat 350 de zâne pentru clienți din întreaga lume.
Cu puțin timp în urmă am simțit că trebuie să revenim la confecționarea de păpuși și….BUM! O nouă șansă s-a ivit! Am fost invitați să colaborăm cu designerul sloven Duo Draz. Ideea era să creăm câteva zâne din materialele de bază ale colecției de textile și iată că am creat 12 păpușele unice pentru colecția creatorului de modă. Recent am reluat colaborarea cu casa de modă și am creat broșe și coliere pentru colecția toamnă-iarnă 2014.
Cel mai nou proiect al nostru este crearea unor accesorii împreună cu Andreja P. Jezernik. Artista creează dreamcatchere, noi le accesorizăm cu câte o zână în miniatură.
Ne puteți dezvălui procedeul de lucru al unei păpuși?
Noi lucrăm numai când suntem pregătiți. Eu cos corpul păpușii, iar Saša le umple. După ce asamblez corpul păpușii, lucrăm capul. Apoi creez fața păpușii. Saša face măsurători pentru ochi, nas și gură, iar eu le brodez. Acesta este cel mai interesant proces pentru mine. Îmi place momentul când păpușii i se contureaza ”personalitatea”. La urmă creez hainele păpușii. Aceștia sunt pașii.
Când facem zâne, nu trebuie să cooperăm atât de mult – eu fac figurinele iar Saša construiește leagănele sau ramele. Am creat lumea Dorimu împreună, și tot ceea ce facem legat de acest proiect, facem împreună.
Ce materiale și instrumente folosiți pentru a crea o păpușă?
Pentru păpușile și zânele Dorimu folosim cele mai bune materiale. Păpușile sunt confecționate din tricot elvețian de calitate superioară și umplute cu lână de oaie tratată cu mușețel și lavandă. Părul este din lână sau piele de miel tibetan, iar hainele păpușilor sunt din materiale de cea mai bună calitate. Materialele sunt alese cu atenție, păpușile sunt cusute manual, pentru îmbrăcăminte folosim mașina de cusut, iar pentru zâne ace speciale de felting.
Zânele sunt foarte delicate. Aș decora cu mare plăcere o cameră de nou născut cu ele 🙂
Multe persoane sunt de acord cu tine, însă le sugerăm să suspende accesoriile cât mai sus, pentru a nu avea copii acces la ele. Sunt delicate și se strică foarte ușor și totodată conțin și piese mici ce pot fi ingerate. Noi ne promovăm accesoriile ca decorațiuni interioare, nu ca jucării.
Ce păpuși vă place să creați cel mai mult și de ce?
Poate suna ca un clișeu, dar ne este foarte greu să alegem. Nu putem să comparăm producția de păpuși cu cea de zâne. Cea mai mare provocare este crearea unei păpuși personalizate, unde de multe ori detaliile certe sunt foarte precise și trebuie să îndeplinim cerințele clientului întocmai. Procesul de creație al unei păpuși este de 4-5 zile. O zână este un proces de lucru mult mai relaxat, în câteva ore vezi rezultatul. Compensăm timpul petrecut la crearea unei păpuși cu cel petrecut la crearea unei zâne.
Înainte de a începe lucrul la o păpușă aveți un design preconceput? Un tipar impus de client, poate?
Înainte de o comandă personalizată nu ne facem planuri prea mari. Ne deschidem mintea și inima către poarta inspirației și când este momentul propice, începem să lucrăm. Nu lucrăm niciodată fără chef. Credem că păpușile trebuie să emane energie pozitivă.
Nu avem tipare speciale pentru clienți. Există anumite caracteristici și principii la baza lucrărilor noastre pe care le respectăm când creăm păpușile și asta face ca decorațiunile noastre să fie recunoscute în domeniul nostru.
Care este cea mai apreciată păpușă în rândul clienților voștri?
Colecționarii de păpuși apreciază ”sculpturile moi”, în general păpușile mari.
Zânele au alți admiratori – persoanele care caută un cadou special, un suvenir, o bijuterie care este puțin diferită.
Așadar avem două segmente de consumatori, fiecare cu preferințele sale. Sunt cazuri foarte rare când un colecționar dorește o zână bijuterie și invers.
Živa and Saša, vă mulțumim că ne-ați plimbat puțin prin universul vostru. Este o lume încântătoare și fericită.
Și noi îți mulțumim Rucsi !! 🙂
Dacă vrei să urmărești activitatea mea și în afara Revistei Atelierul, aici este site-ul meu.
Fără comentarii