READING

Anastassia Elias – povești în miniatură

Anastassia Elias – povești în miniatură

Distribuie articolul:
Share

Am găsit lucrările tale, Anastasia, pe un site dedicat copiilor, în timp ce căutam inspirație pentru colecțiile dedicate copiilor la care lucrez. Am îndrăgit lucrările tale imediat și vreau să știu cât mai multe despre rulourile tale, pentru a împărtăși experiența cu cititorii mei. Scriu o serie de articole despre accesorii din hârtie, iar rulourile tale se potrivesc perfect !

Prima dată când am văzut galeria online, am avut un imbold de a numi colecția ta ”Trage cu ochiul”, dar Muzeul Național din Singapore mi-a luat-o înainte 🙂

Poate că ar fi totuși un titlu atractiv pentru colecția ta, pentru a trezi curiozitatea mai multor copii și părinți.

Spune-ne te rog puțin despre tine și cum ai realizat că ești un artist înnăscut ? 

Am 38 de ani, m-am născut în 1976. Am studiat Filologia și Jurnalismul. Trăiesc în Paris. Sunt artist și desenator cu normă întreagă. Ilustrez cărți pentru copii publicate în Franța, de asemenea particip la târguri și expoziții cu diferite lucrări.

Mi-a plăcut mereu să desenez și să creez lucruri frumoase prin intermediul multor tehnici, activitatea mea artistică fiind un hobby. În 2001 am decis să mă lansez în domeniul desenului pentru copii. Nu am spus niciodată că sunt un artist, dar în mod sigur am afirmat că vreau să pictez, să desenez și să creez. Astfel că în 2006, această decizie mi-a adus și primele beneficii: am ilustrat prima mea carte pentru copii – « Grand-mère arrose la lune » de Jean Elias, Editura Motus.

Care sunt tipurile de artă cu care cochetezi și care este preferata ta?

Explorez multe tehnici în activitatea mea: colajul, pictura, desenul în creion și cerneală.

Toate sunt preferatele mele. Le practic alternativ, câteodată pictez sau desenez și am chef să fac un colaj. După o perioadă de creat colaje revin la pensule.

Trebuie să mărturisesc că am încercat majoritatea tehnicilor ce implică hârtia: decupajul, colaje 3D etc. am câteva zeci de kilograme de hârtie în toate culorile din care decupez sau rup manual pentru lucrările mele, așadar pot să spun că am o ușoară preferință și înclinație către lucrul cu hârtia în sine.

Ce te inspiră cel mai mult în procesul de creație?

Sunt inspirată de persoanele din jurul meu, de anonim, să zicem. Puteți găsi figuri umane în majoritatea lucrărilor mele. În cele din urmă sunt inspirată de tot ceea ce mă înconjoară, animat sau nu. Sursele mele de inspirație sunt foarte variate: cinema, fotografie, Muzee de Artă, artiști contemporani. Ca desenator, textul pe care îl ilustrez este sursa mea de inspirație.

Cum ai început să lucrezi rulourile?

Mă distrez lucrând cu materiale reciclate, îmi stimulează imaginația. Și iată că într-o zi, m-am uitat la o rolă goală de hârtie igienică, întrebându-mă ce aș putea să fac din ea.

Toată lumea gândește treaba asta, așa că iată și întrebarea: este într-adevăr o rolă de hârtie igienică suportul pentru miniaturile tale?

Da, dar este doar cartonul din interiorul rolei, nimic altceva. Denumirea de ”hârtie igienică” este foarte deranjantă pentru unii oameni 🙂 Am descoperit că acest carton este un suport nemaipomenit pentru sculpturile din hârtie. Faptul că le găsesc deja confecționate este un avantaj major pentru mine.

Dar înțeleg și mă amuză totodată surprinderea pe care o au unele persoane când văd artă creată din triviala hârtie igienică.

Spune-ne puțin despre procesul de producție al unei role: ce instrumente folosești? Cum creezi figurinele?

Folosesc foarfeci de manichiură și un cutter pentru a decupa figurinele. Folosesc hărtie în aceeași nuanță cu rolele, astfel avem impresia că figurinele sunt parte integrantă din rolă. Figurinele le manipulez cu o pensetă. Elementele ce creează ”scena” sunt dispersate pentru a fi puse în valoare de lumină și a nu avea un efect aglomerat. Am descoperit această joacă în ceea ce privește lumina, după o noapte de teste la birou cu ajutorul veiozei.

Faci și lucrări la comandă pentru diverși clienți?

Diptych « Far North » a fost comandă specială pentru catalogul magazinului « Nature et Découvertes » :
6DiptyqueGrandNord

Am făcut câteva scene reprezentând filme celebre pentru festivalul de film Caminhos do Cinema Português.

Printre ele sunt : « The Birds » of Alfred Hitchcock

Hitchcock_oiseaux

« Metropolis » of Fritz Lang

Metropolis

Am văzut pregătirile pentru expoziția din Singapore din vara aceasta și mi s-a părut genială ideea de a-ți integra miniaturile într-un design mare. Super! Cum ți-a venit ideea?

Am fost invitată de Muzeul Național din Singapore să îmi expun rulourile în perioada vacanței de vară a copiilor. Designerii muzeului au conceput standurile, ideea le aparține. Pentru mine a fost o surpriză extraordinară să văd efectul final când am ajuns acolo. Este de-a dreptul impresionant să vezi cum o miniatură se poate transforma într-un personaj mare cât tine ! 🙂 Este impresionant.

index Singapour_4_stand Singapour_17_rouleaux

Dragă Anastassia, deja ai fani în România. Ne dorim ca într-o zi să îți vedem lucrările expuse la noi. Îți mulțumim că ne-ai lăsat să pătrundem puțin în universul creațiilor tale. Închei inteviul cu o galerie foto a lucrărilor tale.

Îți mulțumesc și eu, Rucsandra. De asemenea sper și eu să îmi expun lucrările în România.

Dacă vrei să urmărești activitatea mea șîn afara Revistei Atelierul, aici este site-ul meu.

Comentarii

RELATED POST

  1. […] Citeste continuarea interviului pe Revista Atelierul […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share