Bună, Rucsi sunt. De câte ori vine vorba de nativi indieni, îmi vine în minte Winnetou și implicit Karl May, autorul seriei de cărți, pe care probabil mulți dintre voi ați citit-o. În urmă cu ceva vreme am văzut un documentar în care se menționa că scriitorul nu a fost niciodată în America, și cu toate acestea, descrie peisaje și tradiții în detaliu. Așa o fi? Iată v-am dat și un subiect de meditație 🙂
Nu știm dacă May a fost sau nu în America, dar noi sigur mergem astăzi, virtual, cel puțin!
Precedat de stilul precolumbian, cel etnic amerindian păstrează geometria într-o oarecare măsură, în schimb adoptă designul cu influențe zoomorfe. Cultura amerindiană este strâns legată de natură și animale, reprezentările acestora fiind foarte importante pentru nativii indieni.
Accesoriile native sunt supradimensionate, predomină culoarea turcoaz și sunt purtate cu mare cinste la evenimente importante.
În trecut, șeful de trib era cel mai accesorizat membru, purtând bijuterii cât mai multe și mai mari, acestea având rolul de a evidenția statutul social și importanța sa în cadrul tribului. Hainele din piele, penele, margelele din os erau întrebuințate ca obiecte vestimentare.
Simbolistica zoomorfă este cea mai importantă, accesoriile nu erau reprezentații întâmplătoare, ele trebuiau să fie în concordanță cu purtătorul. Indienii americani spun că fiecare persoană are 9 animale totemice, care exprimă posibilitățile, talentele și încercările prin care trece în viața pe care o trăiește. Când o persoană se naște, în jurul corpului fizic sunt 7 direcții: nord, sud, est, vest, deasupra, dedesubt și în interior. Fiecărei direcții îi corespunde un animal, iar ultimele două – gardienii personali – urmând să fie descoperiți pe parcursul vieții, prin vis sau prin meditație.
În total, se întâlnesc 45 de animale cu însemnătate proprie. Cele mai reprezentative sunt:
- Vulturul -puterea marelui spirit
- Șoimul – mesagerul divin
- Căprioara – bunătate și blândețe
- Bufnița – înțelepciune
- Ursul – introspecție
- Lupul – învățământul
Închei cu o galerie foto reprezentativă în speranța că v-a plăcut mini plimbarea noastră și informațiile sunt edificatoare.
Pâna data viitoare, vă doresc inspirație în accesorizare!
Rucsi.
Dacă vrei să urmărești activitatea mea și în afara Revistei Atelierul, aici este site-ul meu.
STILUL AMERINDIAN – SIMBOLISTICĂ ZOOMORFĂ | Cool Art
10 martie
[…] Citește continuarea articolului scris în exclusivitate pentru Revista Atelierul aici. […]