Bună, Rucsi sunt.
Am cunoscut-o pe Cristina anul trecut când eram în fibrilații maxime cu pregătirile pentru botezul Selenei, fetița mea. Tot ea m-a scos din încurcătură de fiecare dată. Ca orice mamă care vrea ceva special pentru copilul său, am căutat sa îi fac un tort deosebit, și iată am găsit Sweet Ela. Căutam un tort cu aspect UAU și gust super. Nu am dat greș !
Spune-ne ceva despre Cristina Voicu, femeia din spatele brandului Sweet Ela. Cum ai ajuns să faci torturi?
Întâmplător, din dorința de a face o surpriză frumoasă băiatului meu Mihnea pe când avea 5 anișori. Nu îmi imaginam vreodată că voi ajunge să am propria afacere. Eu sunt o fire calmă, mai visătoare, iar singura carieră la care am visat mereu a fost aceea de “mamă” 🙂 Tocmai de aceea mi-am alocat tot timpul creșterii și educației celor doi copii, Mihnea și Riana. Dar timpul a trecut și ei ușor, ușor s-au desprins de cuibul mamei, astfel că această mică afacere este mai mult decât bine venită.
Te-ai gândit vreodată ca hobby-ul tău se va transforma într-o afacere de succes?
Nu, niciodată! Și nici nu s-ar fi transformat dacă soțul meu nu ar fi insistat și nu m-ar fi susținut din toate punctele de vedere! Îi mulțumesc pentru asta și pentru răbdarea cu care m-a susținut și m-a îndrumat!
De unde vine denumirea delicioasă Sweet Ela?
Este ceva foarte important pentru mine. Ela era bunica mea. O chema de fapt Elena, dar avea un spirit foarte tânăr și nu îi plăceau apelativele gen buni, așa că îi spuneam cu toții Ela! De la ea am preluat deprinderile gospodărești și tot de la ea am învățat și primele rețete. În memoria ei am ales numele de Sweet Ela.
Torturile tale sunt extraordinare. Care este secretul tău?
Secretul este pasiunea. Orice lucru făcut cu pasiune iese de primă clasă; dacă îl faci că trebuie, atunci va ieși mediocru. Tocmai de aceea nu pot dezvolta mai mult decât este acum afacerea, pentru că o afacere mai mare presupune mai mulți oameni și pierderea controlului asupra produsului. Prefer să ne menținem calitatea superioară chiar dacă asta înseamnă că nu vom putea onora toate cerințele primite, din păcate.
Ce crezi ca este mai important la un tort: gustul sau aspectul?
Din start, aspectul torturilor noastre se poate vedea din pozele de pe site. Chiar dacă și acum după aproape 1000 modele postate, sunt unii clienți care ne întreabă dacă sunt făcute de noi. Dar gustul rămâne o surpriză și pentru mine este foarte important ca aceasta, să fie una plăcută! De aceea, mă bucur mereu când primesc feed-back-uri de genul: tortul a arătat minunat, dar nu ne așteptăm sa fie și atât de bun!
Care a fost cel mai mare tort pe care l-ai făcut vreodată?
A fost o replică puțin modificată a tortului regal de la nunta prințului William cu Kate Middleton; a avut în jur de 90 kg și rămâne încă printre preferatele mele! Iată-l 🙂
Uau! Cât durează ornarea unui tort de dimensiuni mari?
Depinde de ce anume punem pe el. Dacă are un decor mai simplu, cu funde să zicem, îl facem în câteva ore, dar dacă e plin de flori, putem lucra la el și o săptămână.
Atenția pentru detalii pe care o acorzi la ornarea torturilor este fantastică. Tortul arată atât de bine la final, încât, este o mică operă de artă.
Mulțumesc! Cum spuneam anterior, totul e făcut cu pasiune, de aici izvorăște arta.
Cum se face un tort? Care sunt etapele?
Noi lucrăm numai cu produse naturale și niciodată nu folosim semipreparate, astfel, procesul de producție al unui tort, cât de mic, este de 3 zile: în prima zi se face blatul, care trebuie lăsat să se așeze până a doua zi pentru a putea fi feliat cum trebuie; în a doua zi, se umple tortul care se lasă la frigider încă o zi pentru a se întări cremele bine să-l putem îmbrăca și decora în a treia zi.
Ce ingrediente folosești pentru ornarea torturilor?
Întrucât sănătatea și gustul sunt esențiale pentru mine, folosim numai ingrediente naturale din cele mai bune și tind către marfa românească unde se poate pentru promovarea produselor românești.
Care este instrumentarul necesar pentru crearea ornamentelor?
Sunt câteva instrumente care ne ajută și de care nu ne putem lipsi, dar de cele mai multe ori doar mâinile și imaginația ne sunt suficiente!
Cum se modelează figurinele? Povestește-ne puțin despre cum folosești stanțele și cum se modelează.
Figurinele se modelează în mare parte din mâna, iar detaliile mici de decor de pe ele se fac cu stanțe și instrumente. Să luăm exemplu o prințesă: capul i se formează dintr-o sferă, cu degetele și cu ajutorul unui instrument ce seamăna cu o mica lopățică ascuțită. Corpul la fel, bust, mâini, picioare, doar cu mâna. După ce se asamblează piesele prin lipire cu apă (pasta cu care lucrăm fiind din zahar, cel mai bun lipici pentru ea este apa), se fac hăinuțele; acestea de regulă le facem dintr-o bucată de marțipan întinsă în foaie pe masă din care se taie bucăți din cuțit ce vor forma rochia. Și pentru asta, trebuie să ai puțin ochi de croitor. Știi, ca atunci când eram mici și aveam un coș cu multe petice de la mama și făceam hăinuțe pentru păpuși, la fel mă simt și acum!
Cum ai ales temele pentru decorarea torturilor? Există un trend în designul acestora?
Trendul e dat clar de filmul animat în vogă – cum apare un nou film, noi știm sigur că în următoarele două luni sau și mai repede, vom face torturi cu acele personaje. Clienții sunt cei care în 90% din cazuri aleg tema, iar noi dezvoltăm pe ea. Sunt clienți care din start știu ce vor și ne dau indicații foarte clare în mailuri foarte explicite, și sunt alții care ne dau doar tema și mână liberă să creăm ceva frumos.
Care sunt torturile pe care îți place să le ornezi? De ce?
Modele noi, sofisticate, întotdeauna 🙂 pentru că provocarea mă incită și pentru că mă fac să visez.
Îți mulțumesc pentru interviu Cristina, ești o Dulce 🙂
Dacă vrei să urmărești activitatea mea și în afara Revistei Atelierul, aici este site-ul meu.
Rucsandra în cadrul Atelierului! | Revista Atelierul
29 decembrie
[…] Torturi de Crăciun – Sweet Ela […]
Handmade terifiant pentru Halloween | Revista Atelierul
31 octombrie
[…] torturi delicioase […]