Iată-ne ajunși la jumătatea călătoriei printre stilurile decorative de Crăciun. Astăzi vă voi prezenta Crăciunul minimalist.
În cea mai simplă definiție, stilul minimalist este cel în care combinăm cât mai puține din cele mai simple elemente pentru a obține un efect maxim. Design-ul minimalist face ca spațiul decorat să se transforme într-un mediu mai puțin stresant, care invită la meditație. Cum se combină calmul stilului minimalist cu agitația sărbătorilor de iarnă? Prin accente în culori curajoase și modele geometrice jucăușe. Iar de aici poți alege două direcții, Crăciunul minimalist cu detalii metalice elegante sau cel preponderent alb, cu mici explozii de culoare.
Lemnul este, din nou, cel mai folosit material, îl întâlnim în piesele de mobilier, obiectele decorative și ornamentele pentru brad. Ceramica și sticla sunt și ele prezente mai ales când vine vorba de obiectele de decor. Poți folosi aproape orice fel de materiale pentru a-ți decora casa în stil minimalist atâta tmp cât rămâi la un singur tip, fie doar bumbac sau lână sau materiale sintetice. Modele geometrice și vopsitul în stil ombre sunt perfecte pentru a scoate în evidență pernele decorative. Micile decorațiuni origami accentuează design-ul minimalist prin liniile drepte ale hârtiei împăturite. Iar obiectele decorative pot fi transformate folosind vopsea, în special cea metalică.
Elementul cel mai important în design-ul minimalist este geometria. Aici marginile neșlefuite ale rusticului sau onduleurile romantice nu-și au locul. Minimalismul reduce aproape totul la linii drepte și cercuri perfecte creând astfel un decor echilibrat și simetric.
Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui atunci când vrei să concepi un design minimalist de Crăciun ar trebui să fie dacă vei folosi sau nu un brad natural. Dacă da, atunci încearcă să folosești ornamente puține dar de efect. Fie că sunt globuri clasice din ceramică sau forme geometrice din lemn și hârtie. Masa o poți decora cu o bucată de material cu brazi (reduși și ei la cea mai simplă formă geometrică) și cu lumânări. Mie mi-au plăcut suporturile în formă de casă și de stea.
1. Material textil cu brazi 2. Ornamente origami
3. Ornamente ceramice 4. Suport de lumânare
5. Suport de lumânări – stea 6. Ornamente din lemn
Cum probabil bănuiai deja, decorul minimalist e ușor de reprodus folosind obiecte pe care le avem deja în casă.
Dacă te-ai hotărât că nu vrei un brad natural atunci poți să-ți construiești propriul brad fie din scânduri sau din placaj. Poți să îl vopsești sau nu, dar nu-l acoperi în întregime într-o singură culoare, amestecă două-trei tonuri (apropiate sau opuse) sau lasă să se vadă textura de bază. Același lucru e valabil și pentru ornamente sau lumânări.
Pentru decorarea pereților am găsit un tutorial de mici tablouri din hârtie decupată. Decupezi conturul dintr-o coală albă și umpli spațiile cu hârtie colorată.
1. Suport de lumânare 2. Brad din scânduri
3. Lumânări vopsite 4. Tablouri de hârtie
5. Globuri ombre 6. Tutoral braduți decorativi
NO COMMENT