Iată-ne ajunși la sfârșitul seriei noastre de articole despre design-ul de Crăciun – ultimul stil despre care o să vorbim este Crăciunul eco.
Compus din materiale naturale, organice sau reciclate, linii cursive și forme naturale, în tonuri de ocru, roșu și verde, Crăciunul eco combină fastul sărbătorilor de iarnă cu dragostea pentru natură și dovedește că ai nevoie doar de puțină imaginație pentru a transforma obiecte banale în decorațiuni perfecte pentru Crăciun.
Pentru stilul eco folosim materiale ca lemnul, ceramica și sticla reciclată. Putem să integrăm în stilul eco și obiecte din alte materiale, cu condiția ca ele să fie obiecte refolosite sau folosite cu un scop nou.
Textilele organice se integrează foarte bine în decorul eco. Bumbacul, cânepa și inul vopsite în culori naturale se adaugă tricoturilor groase de lână.
Pentru alte obiecte sau elemente decorative folosim cartonul gros sau rămășite de hârtie decupată din reviste, rămasă de la cadourile trecute, felicitări vechi sau chiar și bucăți de tapet. În locul fundelor satinate pe care le-am găsit în alte stiluri putem să folosim clasica și versatila sfoară.
Elementele stilului sunt dintre cele mai naturale: frunze și crengi, mirodenii și mere sau portocale, toate ajută să dea casei tale atmosfera și mirosul unui Crăciun eco.
Pentru că stilul eco înseamnă mai mult decât doar reciclat, am ales pentru voi o serie de obiecte și decorațiuni lucrate manual care să vă ajute să realizat decorul natural perfect. Pentru brad poți folosi ca ornamente micile căsuțe ceramice sau globurile învelite în frunze. Masa o poți decora cu un platou de lemn care imită structura de fagure și cu plante în ghiveci îmbrăcate în “hăinuțe” groase de lână. Și cum decorul nostru nu e complet fără câteva perne decorative am ales una cu ciupercuțe textile aplicate și una flexibilă în formă de ghem/ nod.
1. Ghiveci îmbrăcat 2. Globuri cu frunze
3. Pernă nod 4. Căsuțe ceramice
5. Tavă parametrică 6. Pernă decoratvă
Dar stilul eco rămâne îndeaproape legat de reciclare și refolosire așa că nu puteam să uităm de tutoriale și proiecte DIY. Bradul poți să ți-l construiești singur din carton. Eu am făcut anul trecut bradul de mai jos și l-am decorat cu hârtie creponată și globuri plasate strategic în cerculețele pe care le-am decupat în cartonul bradului. A ieșit grozav dar nu atât de mare ca cel din proicetul original.
Pentru ornamente ai nevoie de cârlige de lemn pentru rufe, preferabil de dimensiuni diferite sau de bucăți circulare dintr-o creangă pe care să le decorezi cum vrei tu.
Dacă ai spart un glob sau un obiect de sticlă, strânge cu grijă locul accidentului și zdrobește sticla până obții bucăți mici de tot. Apoi înmoaie o creangă în lipici și trece-o prin sticla sfărâmată – o să obții efectul unei crengi veșnit înghețate.
Pentru a aduce mirosul sărbătorilor la tine în casă ai nevoie de câteva lumânări, mirodenii și mere. Un borcan mic de iaurt poate fi transformat foarte ușor în candelă parfumată: tot ce trebuie să faci e să-i legi de margine o crenguță din mirodenia ta preferată și să arzi înăuntru o mică lumânare. Cu merele e și mai simplu, doar scobești miezul și pui în loc o lumânare. Dacă vrei poți să “brodezi” merele cu glazură de prăjituri.
În final să nu uităm cadourile. O hârtie simplă albă, o bucată generoasă de sfoară și o crenguță de brad e tot ce-ți trebuie pentru a împacheta cadourile celor dragi.
1. Cadou împachetat 2. Ornamente din lemn
3. Ornament din cârlige 4. Candelă parfumată
5. Candelă din măr 6. Brad de carton 7. Creangă înghețată
Asta a fost seria noastră de design de Crăciun. Ne revedem mâine cu PDF-ul care adună toate stilurile + un articol foarte special dedicat laturii gastronomice specifice fiecăriu stil de Crăciun.
NO COMMENT