Trebuie să recunosc că îmi place tare mult să prăjituresc și să experimentez tot felul de rețete pe care le combin, din fericire (până acum) cu rezultate foarte bune – din mărturisirile cobailor mei dragi şi familia, dar să știți ca sunt foarte exigenți.
De aceea am fost entuziasmată de posibilitatea realizării a două tutoriale dulci luna aceasta – am folosit Sf. Valentin și Dragobetele ca pretext pentru excapada dulce. Despre primul puteți citi aici: Budincă delicioasă cu lapte şi cacao. Astăzi vă invit să citiți aventura fursecurilor inimoase:
Ingrediente (pentru 18 inimioare si 3 fursecuri mari cu gem la mijloc)
- 80 grame zahar bio
- 40 grame nuci date prin mașină
- 100 grame unt
- 2 ouă
- 200 grame faină
- gem
- zahăr brun pudră (opțional)
- puțină sare
Pentru început spargem nucile și le dăm prin mașină:
După ce am terminat cântărim cantitatea pe care dorim să o folosim pentru fursecuri.
Eu am folosit pentru aceste fursecuri 40 de grame de nuci date prin mașină. Cantitatea a fost suficientă – nucile au dat un gust minunat fursecurilor.
Dacă nu aveți nuci ( este bine să folosiți nuci cât mai proaspete și să aveți grijă să nu fie rancede) sau nu vă plac, le puteți omite. Eu am combinat mai multe rețete, iar în cea din copilăria mea nu se puneau nuci ;).
Pregătim celelalte ingrediente pentru aluat:
- separăm gălbenușurile de albuș și le punem în două recipiente diferite
- 100 de grame de unt la temperatura camerei tăiat bucățele pentru a putea fi incorporat mai ușor
- 80 grame zahăr alb bio (eu nu mă înțeleg cu prăjiturele foarte dulci – pentru mine ar fi mers chiar și 50-60 grame, dar degustătorilor le-a plăcut cum au ieșit)
Punem într-un bol untul și zahărul. Dacă nu avem mixer (al meu tocmai s-a stricat, așa că descopăr cu entuziasm variantele clasice de prăjiturit) frecăm bine untul și zahărul cu o lingură de lemn.
Cu mixerul veți încorpora mai repede untul şi zahărul, dar probabil veți pierde o experiența amuzantă. Glumesc! Când veți omogeniza untul și zahărul (care trebuie să se topească), puteți aduna compoziția la mijloc.
Adăugăm cele două gălbenușuri pe rând, amestecând bine, pentru a omogeniza compoziția.
După ce am încorporat gălbenușurile, am adăugat puțină sare și am continuat să amestec….
… până ce compoziția a devenit cremoasă, ca în imaginea de mai sus.
Am adăugat nucile tocate și am omogenizat compoziția. Urmează făina!
Se adaugă puțin câte puțin și se amestecă bine. Desigur toată această operațiune poate fi simplificată și va dura mai puțin dacă veți folosi un mixer.
Așa arăta aluatul după ce am adăgat cele 200 grame de făina.
Am presărat încă puțină făină pe masa de lucru și l-am mai frământat puțin, după care l-am pus într-un bol, acoperit cu folie de plastic și lăsat la frigider aproximativ 10 minute pentru a-l putea întinde mai ușor (îl puteți lăsa și mai mult).
Opțional: eu am făcut o glazura din cele două albușuri și puțin zahăr (o lingură cu vârf).
Așa arăta glazura dupa ce am bătut albușurile cu furculița. Puteți sări peste acest pas și înlocui glazura cu zahăr brun pudră cum intenționam și eu inițial (vezi ingrediente), dar mi-am amintit de alte fursecuri tare bune din copilărie și am folosit această variantă – combinație care s-a dovedit de succes:).
Recuperăm aluatul de la frigider – fiind mai rece se va manevra mai ușor. Întindem o foaie nu foarte subțire:
Am făcut 3 fursecuri foarte mari (am folosit un pahar cu gura mare) pe care urma să le ung cu gem și să le lipesc între ele.
Dacă aveți forme pentru fursecuri și vreți ca partea fursecului care va veni pusă deasupra să fie decupată, va trebui să alegeți dimensiunea fursecului în funcție de cât de mare este forma pe care o veți folosi.
După ce am decupat inimioarele le-am îndepărtat cu atenție și am pus în tavă, pe hârtie de copt, cele 6 fursecuri mari. Mare atenție! Acest aluat este destul de dificil de manevrat. Eventual folosiți, mai ales în cazul fursecului decupat, un cuțit cu lama lată pentru a-l transfera mai ușor.
Odată transferate, ungem cu glazură doar fursecurile decupate. Le puteți unge și pe celelalte dacă nu vreţi să le mai lipiți ulterior cu gem între ele, sau săriți acest pas daca nu vreți glazură.
După aproximativ 20 de minute petrecute în cuptorul preîncălzit la 150 grade fursecurile noastre sunt gata. Le transferăm cu atenție pe platouri și așteptăm să se răcească.
Nu am stat însă degeaba. Din aluatul rămas am făcut inimioare – au ieșit 18 (cu cele trei decupate din fursecurile mari). Le-am pus în tavă, le-am uns cu glazură și după aproape 20 de minute la cuptor (150 grade) au fost și ele gata!
Dacă nu ați folosit glazură, acum le puteți pudra cu zahăr. Și inimioarele sunt gata – lasați-le totuși să se răcească puțin, deși știu că sunt apetisante 🙂
Între timp s-au răcit și fursecurile mari și le putem manevra mai ușor! Iată cum le-am lipit două câte două:
Se așează pe o farfurioară fursecul care va servi ca bază cu partea care a fost pe hârtia de copt înspre noi. Punem gemul (în acest caz am folosit de caise) si așezăm cu atenție un fursec perforat deasupra. Repetăm operațiunea cu celelalte fursecuri. Eu am ales trei gemuri tocmai pentru a găsi combinația perfectă.
Cu gem de prune, mai acrișor.
Și gem de cireșe, mai dulce.
Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!
NO COMMENT