Unison Colour este un brand englez de pasteluri moi, bine cunoscut în lumea artiștilor plastici și nu doar. Este un proiect început de un artist plastic, pe nume John Hersey și condus la etapa actuală de soția lui, Kate și fiul Dan. Este așadar o afacere de familie.
Proiectul a început atunci când John a observat că pastelurile disponibile pe piață se rupeau foarte repede, nu erau consistente ca textură și nu oglindeau viziunea lui de culoare. Câțiva ani el a lucrat asupra metodei de producție, secvențelor de culoare, și texturii amestecului de pigmenți. În anul 1987, acesta a decis să ofere rezultatele muncii lui colegilor pasteliști. Așadar, au luat setul de culori (doar 117 atunci) câteva șorțuri de bucătărie, și au mers la un show de materiale de artă din Londra. Spre surprinderea lor, interesul față de pastelurile lor nu s-a lăsat mult așteptat. Toate pastelurile lor, erau inițial produse în bucătăria lor și împachetate în dormitor. Datorită faptului, că cererea și interesul față de aceste pasteluri a crescut considerabil în ultimii ani, aceștia și-au permis să deschidă un atelier separat.
Pentru John, a fost o misiune să creeze o lume a culorilor.
”Scopul este de a realiza lumină. Inima culorii este lumina. Dansul culorii este lumina.”
Să trecem totuși la partea cea mai interesantă, și anume cum se fac aceste pasteluri atât de preferate de artiști.
Etapa 1. Pigmenții sunt adăugați într-un castron
Se respectă rețeta unică creată de John Hersey, și se adaugă toate ingredientele uscate într-un castron. În unele rețete pot fi adăugați până la 7 pigmenți pentru a crea o culoare (vezi foto); cu condiția că fiecare pigment nu cântărește mai mult de 5 grame.
Etapa 2. Pastelurile sunt cântărite cu lingura
Proprietățile pigmenților diferențiază enorm, unii au nevoie de un pic de liant, alții deloc. Pigmenții sunt amestecați până formează o pastă consistentă. Apoi această pastă este măsurată cu o lingură, și împărțită egal pe o hârtie sugativă. Timpul de uscare variază de la pigment la pigment, și poate dura de la câteva minute la 24 de ore.
Etapa 3. Li se oferă o stoarcere ușoară
Înainte de a fi rulat, produsul se stoarce de apa în exces, pentru a putea fi mânuit mai ușor.
Etapa 4. Rulare, rulare, rulare
Momentul cel mai important! Pasta este rulată în forma pastelului. Fiecare în parte este rulat manual. Aceasta oferă pastelului o textură, consistență și spectru de culoare de neegalat.
Etapa 5. Tăierea pastelului
După o perioadă mai îndelungată de uscare, pastelul se taie în dimensiuni exacte cu cuțite speciale.
Etapa 6. Uscarea
Pastelurile sunt așezate cu grijă pe tăvi și se lasă pe noapte în cuptor la o temperatură joasă să se usuce.
Etapa 7. Depozitare
Pastelurile sunt păstrate în cutii de carton, într-o cameră plină de ”culori stocate”.
Etapa 8. Etichetarea
Fiecare pastel este etichetat manual de trei-patru femei care au perfecționat arta de etichetare a pastelurilor handmade.
Etapa 9. Perfecțiunea cere timp
Deoarece fiecare pastel este făcut manual, se pot observa mici diferențieri în formă. Dar se lucrează mult cu produsul pentru a i se oferi cât mai multă coerență cu putință. Pastelurile vin în trei dimensiuni: mici, medii și mari.
Etapa 10. Împachetarea
Pastelurile sunt împachetate în cutii cu burete de înaltă calitate. John a ales cutiile de culoare neagră pentru a accentua culorile pastelurilor. Acest lucru a inspirat și pe alți mulți producători de pasteluri.
Text tradus de Gaby Galamaga
Sursa text și imagini: www.unisoncolour.com
NO COMMENT