7 zile de evenimente culturale: proiecte ambiţioase şi inovative ale studenţilor arhitecţi, conferinţe şi dezbateri, workshopuri şi evenimente în stradă, expoziţii, concerte şi petreceri în locaţii inedite. Te invităm să faci parte din procesul inovării alături de noi!
Zilele Arhitecturii – este o manifestare menită să promoveze importanța arhitecturii în viața de zi cu zi făcând posibil ca ea să fie cunoscută și asumată de reprezentați din cele mai diverse domenii precum și de publicul larg, cetățeni ai orașului de toate vârstele și specializările. Ediția 2015 a Zilelor Arhitecturii se va desfășura în perioada 11-17 mai 2015, fiind parte din programul Cluj-Napoca – Capitala Europeană a Tineretului 2015. Prin cele 4 secțiuni: Conferințe, Ateliere, Expoziții și Strada, proiectul își propune să aducă în discuție, să informeze și să acționeze asupra problemelor din sfera arhitecturii, la nivel de oraș, implicând mediul academic, arhitecți, ingineri, designeri dar și publicul general.
Preşedintele A.St.A Cluj, Alexandru Vladovici, detaliază conceptul ediţiei ZA2015 – Building roots – astfel: „Ideologia creării unui fundament stabil a pornit din dorința acută pe care o au tinerii, referitoare la conceperea și experimentarea unei abordări complementare sistemului de învățământ. Sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă sunt două dintre cele mai importante calități ce trebuie avute în vedere în procesul de creație. Această epocă a schimbării continue în care trăim, unde adaptarea și interdisciplinaritatea sunt răspunsurile atât a unei practici de calitate, cât şi a unei cercetări de calitate, a dus la definitivarea unei baze de valori. Mai mult chiar, dorim conceperea unui centru de arhitectură, fizic, care are ca misiune în primul rând diseminarea spre publicul larg a unor informații utile, necesare și contemporane. Inovarea ce stă la baza acestuia, se regăsește în majoritatea proiectelor ediţiei din acest an a Zilelor Arhitecturii, şi pe care dorim să o oferim întregii comunităţi clujene şi în deosebi studenţilor arhitecţi.” Ideea dezvoltării acestui centru se face în parteneriat cu cinematograful ARTA. Proprietarii cinematografului ARTA, care pregătesc proiecte similare, au susținut această inițiativă încă de la început.
Asociația Studenților Arhitecți Cluj, pe scurt A.St.A Cluj este o organizație non-profit și apolitică înființată în 1999 de către studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. A început ca un răspuns la nevoia de a crea și exprima o identitate a studenților arhitecți, devenind în timp un cadru organizatoric și administrativ care apără drepturile studenților și le dă posibilitatea de a se exprima în afara limitelor create de facultate. În același timp are ca obiectiv ridicarea nivelului arhitecturii și a urbanismului din România, cu precădere din Municipiul Cluj-Napoca printr-o serie de evenimente culturale menite să atragă atenția asupra problemelor, soluțiilor și inovațiilor din acest domeniu.
Principalele puncte de atracţie ale evenimentului sunt: Cercul de Arhitectură, Habitat Gheorgheni, Pavilionul Parametric ZA, Sera, Expoziţiile de artă şi proiecte de arhitectură, Cluj GeoWeb, Strada şi nu în ultimul rând Conferinţele şi Dezbaterile, precum şi Serile de Film cu UrbanEye. Printre conferenţiarii de anul acesta se numără arhitecţi şi ingineri de talie internaţională precum Robert Neumayr (AT), Leo van Broeck (BE), Craig McCormack (AU), Liam Young (UK), Eliza Yokina (RO), Ioan Andreescu (RO) şi mulţi alţii.
Pentru mai multe informaţii: www.zilelearhitecturii.ro // https://www.facebook.com/ZileleArhitecturii
Fără comentarii