Despre contrastul de clar-obscur

Distribuie articolul:
Share

Numit şi contrastul închis-deschis, se defineşte prin alăturarea a două culori cu luminozităţi diferite.  Este contrastul ce corespunde umbrei şi luminii. Ca un fundament nou, definit de acesta, este valoraţia, raportul dintre valorile închise şi deschise, dintre culorile policrome sau monocrome mai luminoase şi între  cele întunecate.

Contrastul clar-obscur

Platou chARiTyelisedesigns / Vase BohemianFlow / Cocor porţelan Alina Constantin Ceramics/ Cescuţe Bijuterii Art

Cel mai bun exemplu de contrast clar-obscur este cel între alb şi negru, între aceste două extremităţi construindu-se o gamă  de griuri cu grade diferite de luminozitate. Contrastul alb-negru este cu atât  mai mare între nuanţele cât mai îndepărtate între ele, dar apropiate de extreme.

clarContrastul clar obscur, în alb şi negru, Itten, Johannes

Gri-ul este o culoare neutră, dar prin alăturare de alb şi de negru, capătă valoare. Acelaşi gri alăturat unei culori îi produce acesteia din urmă o scădere a expresivităţii. Impresioniştii nu s-au folosit de acest contrast, compoziţiile lor bazându-se pe senzaţiile în plein-air  create de un anumit cadru natural, obiect sau persoană, unde clar-obscurul nu putea apărea.

Contrast de clar-obscur

Colier Ileana Bijoux / Ceas Deco Box / Cercei Bo3mia / Set vase Dulcis Domus

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share