Întotdeauna am fost fascinată de diversitatea culorilor din natură, de coloritul florilor, de penajul multicolor al păsărilor. De aceea, de multe ori m-am întrebat cum aș putea să creez bijuterii care să redea fidel aceste culori, cât mai aproape felul în care se regăsesc în natură. Așa am ajuns să descopăr rășina, un material transparent în care poți insera pene, flori și frunze uscate, fără ca acestea să își piardă forma și culoarea.
Pentru că toamna a sosit și florile s-au cam trecut, astăzi vă voi arăta cum să faceți o broșă din rășină cu o pană în interior. Eu am folosit o pană de papagal, dar voi puteți folosi orice fel de pană.
Avem nevoie de:
- Folie de plastic sau suport de farfurii de plastic
- O pană
- O formă pentru turnat rășină (din plastic sau din silicon)
- Rășină
- Mănuși
- Vopsea
- Lipici
- Un ac de broșă
Pasul 1
Acoperim masa cu o folie de plastic sau cu un suport de farfurii din plastic. Chiar dacă ne propunem să lucrăm cu atenție, se poate întâmpla să vărsăm rășina. O putem totuși șterge cu un șervețel de hartie atâta timp cât este lichidă. Nu o putem șterge de sub tastatura laptopului, locul în care am varsat-o eu, așa că țineți aparatura electronică departe.
Pasul 2
Așezăm pana în formă. Dacă este mai mare decât forma, o putem tăia ca să încapă. Eu am folosit forme ovale de plastic, dar puteți folosi și mulajele din silicon pentru cabochoane.
Pasul 3
Ne punem mănușile și începem să preparăm rășina. Trebuie să știți că soluția finală pe care o vom turna în formă este de fapt un material bicomponent, format prin amestecarea rășinii cu un întăritor. În general, pachetul conține două vase mici gradate pentru măsurat și două spatule de lemn pentru amestecat. Proporția este de 1:2 , de exemplu la 10 ml rășină vom pune 5 ml întăritor.
Amestecăm rășina și întăritorul încet, ca să evităm formarea bulelor de aer, timp de 2-3 minute. La început soluția va fi mai vâscoasă, dar după ce amestecăm câteva minute soluția devine limpede.Trebuie să avem grijă să amestecăm uniform, altfel e posibil ca rășina să nu se întărească la suprafață. Putem amesteca cele două componente într-unul din vasele gradate, sau într-un pahar de plastic dacă avem nevoie de o cantitate mai mare.
Sfat: ca să aproximați cantitatea de rășină necesară puteți umple forma cu apă.
Pasul 4
Turnăm rășina în formă, peste pană. Verificăm dacă s-au format bule de aer și le spargem cu o scobitoare.
Pasul 5
Așteptăm. Rășina se întărește în 24 de ore, dar pentru a evita amprentele vă recomand să nu atingeți formele turnate timp de 48 de ore.
Pasul 6
Când rășina s-a întărit complet împingem ușor fundul formei cu degetul, iar forma noastră turnată se va desprinde cu ușurință.
Putem picta spatele cu vopsea, pentru a crea un contrast.
Pasul 7
După ce s-a uscat vopseaua, lipim acul de broșă.
Broșa noastră este gata pentru a fi purtată pe bluze, cămăși, sacouri sau chiar jachete de toamnă!
Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
NO COMMENT