READING

Atelierul de Pânză – sacoşa cu grijă pentru mediu...

Atelierul de Pânză – sacoşa cu grijă pentru mediu

Distribuie articolul:
Share

Vorbim azi despre un proiect îndrăzneţ, creativ şi original, mai exact Atelierul de Pânză. Pornind de la simpla şi utila sacoşă, proiectul dă viaţă unui crez bazat pe importanţa folosirii produselor sustenabile în procesul de producţie. Astfel ia naştere o colecţie impresionantă de sacoşe din bumbac care îmbracă unele dintre cele mai inspirate şi frumoase idei de design. Acest fapt nu poate decât să mă bucure, eu insămi fiind o mare fană a sacoşelor. Dar să îi cunoastem mai bine pe eroii noștri.

Sacose din bumbac (3)

Când a apărut proiectul Atelierul de Pânză şi de ce aţi ales sacoşa ca şi prim produs?

În anul 2009, în cadrul ViitorPlus – asociația pentru dezvoltarea durabilă – am creat “Sacoșa de Pânză”, o unitate de producție de sacoșe din bumbac 100% natural, pe care aveam să o numim doi ani mai târziu “Atelierul de Pânză”. Erau primii ani ai asociației, când observam problemele de mediu din România și începeam să creionăm proiecte de dezvoltare durabilă, în care să îmbinăm armonios grija pentru mediu, cu grija pentru oameni și, în același timp, să găsim o formulă economică prin care aceste proiecte să se autosusțină.

Știam că în România se consumă anual 5 miliarde de pungi de plastic și observam cu îngrijorare cum le întâlneam abandonate peste tot în natură: pe câmpuri, în copaci, în râuri, în lacuri, în vârf de munte, ajungând să pună în pericol și chiar să ucidă anumite viețuitoare sau să dăuneze plantelor. Să nu mai punem la socoteală faptul că plasticul se decompune în natură în câteva sute de ani, în schimb noi folosim o pungă de plastic pentru doar câteva minute.

Așa că ne-am dorit să oferim o alternativă la aceasă “monstruoasă” pungă de plastic, o alternativă prietenoasă cu mediul, o sacoșă de calitate care să fie reutilizată ani și ani la rând. Plecând de la această idee am creat “Atelierul de Pânză” în care transpunem în practică principiile dezvoltării durabile: folosim materiale textile naturale, cât mai puțin prelucrate, sau materiale textile refolosite, oferim locuri de muncă unor persoane cu dizabilități (în România rata șomajului în rândul persoanelor cu dizabilități este de 90%) sau din alte grupuri sociale vulnerabile, achiziționăm țesătura din țară (pentru a diminua producerea gazelor cu efect de seră rezultate în urma transportului), folosim o etichetă din hârtie reciclată.

Ce însemnătate are pentru oamenii Atelierului lucrul de mână, ce valoare are acesta?

Lucrul manual are o valoare aparte în special pentru doamnele croitorese cu dizabilități, care lucrează de la domiciliu. După cum ne-au spus în repetate rânduri, sunt bucuroase că rezultatul muncii lor este apreciat de oameni, că le este util cumpărătorilor în procesul de adoptare a unui comportament prietenos cu mediul.

Din feedback-ul persoanelor care achiziționează produsele lucrate manual în Atelier, ne-am dat seama că acestora le place faptul că dăm atenție detaliilor, că produsele sunt realizate din bumbac de calitate, că facem cusături rezistente, astfel încât pot transport și 10 kg de produse într-o plasă fără să se rupă.

Din Atelierul de panza (nou 1) copy

Din Atelierul de panza (nou3)

Cum este conceput designul? Ce vă inspiră în creaţiile dumneavoastră?

De-a lungul timpului, am testat mai multe modele de sacoșe din bumbac și am observat care sunt cele mai apreciate. Așa am ajuns să punem mai mult accent pe 3 tipuri de modele de sacoșe: unele puțin mai mari decât un caiet A4, altele cu o dimensiune de 35x45cm, cu burduf și arici și un model de 36×46 cm, cu buzunar interior și arici. Toate au barete care permint să fie purtate pe umăr, astfel încât pot fi folosite pentru transportul cumpărăturilor, dar și ca genți sau sacoșe de plajă.

Imprimeul pe care îl folosim pentru personalizare este variat și a trecut și el “testul timpului”. Cumpărătorii sacoșelor noastre apreciază în special motivele inspirate din natură, flori, copaci, animale, dar și motivele cu specific tradițional românesc. Permanent îmbogățim colecția desenelor pentru personalizarea sacoșelor și suntem mereu în căutare de artiști talentați care să ne ajute în crearea unor noi imprimeuri atractive.

În ceea ce privește produsele făcute din textile reutilizate, doamnele croitorese dau frâu liber imaginației și îmbină bucățile de material disponibil în cele mai variate moduri dând naștere, în principal, unor sacoșe și genți de diferite dimensiuni și forme.

Ce ustensile sunt folosite pentru a imprima designul? Ne puteţi descrie în câteva cuvinte tehnica folosită?

Imprimeurile pe care le folosim pentru a personaliza sacoșele sunt realizate prin două tehnici diferite. În funcție de complexitatea imprimeului, optăm fie pentru tehnica transferului termic, fie pentru serigrafie.

În cazul transferului termic, imprimarea este ușoară și o realizăm chiar noi în Atelier. Imprimeul poate fi unul complex, cu multe culori, de exemplu o fotografie cu un peisaj. Imaginea dorită se scoate la imprimantă folosind o hârtie specială ce conține un adeziv, se poziționează hârtia pe sacoșă și se pune într-o presă termică, caldă, care facilitează transferul adezivului colorat pe bumbac.

În cazul serigrafiei, pentru că este o tehnică complexă, colaborăm cu un furnizor de astfel de servicii. Serigrafia presupune folosirea unei imagini cu maxim 5 culori, descopunerea imaginii și realizarea câte unui șablon pentru elementele de aceeași culoare. Fiecare șablon în parte se așează pe sacoșă, se adaugă vopsea în interiorul lui, și astfel se reconstruiește culoare cu culoare imaginea inițială. Ulterior, sacoșa se lasă la uscat. Avantajul este că acest timp de imprimeu se menține în fibra de bumbac mult mai mult timp.

Welcome to Atelierul de panza 2 (Small)

Ce alte tipuri de produse creaţi? Mai folosiţi şi alte materiale în afară de bumbac?

Pe lângă clasicele sacoșe din țesătura de bumbac 100%, netratat, doamnele croitorese realizează și șorturi de bucătărie, săculeți de cadouri, fețe de masa, veste pentru grădinărit. De asemenea, promovăm conceptul reutilizării și reciclării, de aceea avem o linie de produse realizate din resturi de materiale textile. Dacă noi nu le-am da o nouă viață, transformându-le în gentuțe, sacoșe, penare, portfarduri, rucsacuri, genți de laptop, huse pentru tablete, aceste materiale ar ajunge la gunoi.

Care este cea mai mare realizare de până acum a proiectului Atelierul de Pânză?

Fiind o întreprindere de economie socială, considerăm că cea mai mare realizare a noastră este că, în prezent, asigurăm locuri de muncă pentru 12 persoane, din care 4 sunt persoane cu dizabilități, iar alte 3 persoane fie sunt părinți cu minim 3 copii, fie sunt părinți care-și cresc singuri copiii.

Ne bucură, de asemenea, faptul că efortul nostru nu a trecut neobservat și am primit premii în cadrul mai multor gale, de la mai multe instituții sau companii. Cea mai recentă recunoaștere a venit din partea Ambasadei SUA, care a oferit Atelierului de Pânză premiul “Antreprenorul lunii aprilie”.

sacosa de panza

Unde putem găsi produsele Atelierului de Pânză?

Toate produsele Atelierului de Pânză pot fi achiziționate de la noi din Atelier sau online. Ne găsiți în București, în zona Universitate, str.Sarmizegetusa nr. 4. De asemenea, produsele din bumbac pot fi văzute online pe www.atelieruldepanza.ro. Comenzile se pot face prin intermediul e-mailului sau prin mesaj privat pe Facebook. Putem trimite produsele noastre prin curier în orice oraș din țară sau UE.

Comentarii

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share