Architecture Conference&Expo (http://www.architectureconf.ro), cea mai importantă platformă de întâlnire din Transilvania pentru arhitecți și specialiști din domeniile conexe, este la a treia ediție. Anul acesta gadza a fost Liberty Technology Park Cluj-Napoca.
Se poate spune că locația, în ton cu tema întâlnirii – Prezervarea Patrimoniului Arhitectural, Restaurări și Reconversii Inovatoare, nu a fost aleasă întâmplător pentru că Liberty Technology Park a „reinventat ecologic patrimoniul industrial” al vechii fabrici de mobilă Libertatea, atestată documentar în anul 1870 ca fabrică de piane. S-a păstrat aspectul inițial al fațadei fabricii prin recondiționarea cărămizii, reabilitarea termică fiind facută pe interior.
Bas ten Brinke, CEO la firma olandeză 70F, a prezentat patru proiecte prin care a subliniat trăsăturile de bază ale proiectelor realizate de firma sa – funcționalitate și eficiență. Niculae Grama, fondator al Biroului de Arhitectura Pictogram, a subliniat necesitatea conversiei peisajului arhitectural românesc, prezentând câteva proiecte de restaurare la care a participat – Sediul Uniunii Arhitecților din România, Conacul dintre Vii (Urlați, jud. Gorj).
Concluzia finală a dlui Grama a fost că în peisajul arhitecturii românești, conversia a devenit un fapt real, fiind susținută cu mijloace tehnice de înaltă ținută de investitori particulari, interesați în recuperarea și punerea în valoare imobilelor de patrimoniu. Iulia Stanciu, co-fondator al firmei de arhitectură STARH, a scos în evidență necesitatea salvării din punct de vedere arhitectonic a clădirilor istorice de intervențiile menite a fi inovatoare, dar care de fapt sunt distructive. Daniel Popa, manager pe România al firmei REYNAERS, a ilustrat o călătorie estetică și funcțională a aluminiului în arhitectura contemporană.
În prezentarea sa, Robert Farczadi, fondator al biroului de arhitectură Proiect A, a continuat ideea Iuliei Stanciu.
În practică, urmează linia restaurării caracteristică Fundației Mihai Eminescu Trust, în cadrul căreia a fost inițiat.
Pe aceeași temă s-au axat și Miruna Pavoni (Pavoni Studio), Alin Popescu (CENIT), Ștefan Simion (Alukoenigstahl), Charles Phu (Office for Architecture Culture), iar Alexandra Stoica și Attila Varga au prezentat procesul de reabilitare a fabricii de piane Libertatea, realizând inclusiv turul Liberty Technology Park.
Conferința a avut și un HALL OF FAME, unde expozanții și-au promovat proiectele și au discutat liber pe marginea acestora.
Imagini şi recenzie realizate de Ioana Gînsca- Botiş
Mai multe imagini găsiţi aici
NO COMMENT