READING

Follow- Up: Architecture Conference&Expo

Follow- Up: Architecture Conference&Expo

Distribuie articolul:
Share

Architecture Conference&Expo (http://www.architectureconf.ro), cea mai importantă platformă de întâlnire din Transilvania pentru arhitecți și specialiști din domeniile conexe, este la a treia ediție. Anul acesta gadza a fost Liberty Technology Park Cluj-Napoca.

Se poate spune că locația, în ton cu tema întâlnirii – Prezervarea Patrimoniului Arhitectural, Restaurări și Reconversii Inovatoare, nu a fost aleasă întâmplător pentru că Liberty Technology Park a „reinventat ecologic patrimoniul industrial” al vechii fabrici de mobilă Libertatea, atestată documentar în anul 1870 ca fabrică de piane. S-a păstrat aspectul inițial al fațadei fabricii prin recondiționarea cărămizii, reabilitarea termică fiind facută pe interior.

Architecture_2.10.2015_03 Architecture_2.10.2015_02 Architecture_2.10.2015_44

Bas ten Brinke, CEO la firma olandeză 70F, a prezentat patru proiecte prin care a subliniat trăsăturile de bază ale proiectelor realizate de firma sa – funcționalitate și eficiență. Niculae Grama, fondator al Biroului de Arhitectura Pictogram, a subliniat necesitatea conversiei peisajului arhitectural românesc, prezentând câteva proiecte de restaurare la care a participat – Sediul Uniunii Arhitecților din România, Conacul dintre Vii (Urlați, jud. Gorj).

Concluzia finală a dlui Grama a fost că în peisajul arhitecturii românești, conversia a devenit un fapt real, fiind susținută cu mijloace tehnice de înaltă ținută de investitori particulari, interesați în recuperarea și punerea în valoare imobilelor de patrimoniu. Iulia Stanciu, co-fondator al firmei de arhitectură STARH, a scos în evidență necesitatea salvării din punct de vedere arhitectonic a clădirilor istorice de intervențiile menite a fi inovatoare, dar care de fapt sunt distructive. Daniel Popa, manager pe România al firmei REYNAERS, a ilustrat o călătorie estetică și funcțională a aluminiului în arhitectura contemporană.

Architecture_2.10.2015_37 Architecture_2.10.2015_26 Architecture_2.10.2015_22 Architecture_2.10.2015_47

În prezentarea sa, Robert Farczadi, fondator al biroului de arhitectură Proiect A, a continuat ideea Iuliei Stanciu.

În practică, urmează linia restaurării caracteristică Fundației Mihai Eminescu Trust, în cadrul căreia a fost inițiat.

Pe aceeași temă s-au axat și Miruna Pavoni (Pavoni Studio), Alin Popescu (CENIT), Ștefan Simion (Alukoenigstahl), Charles Phu (Office for Architecture Culture), iar Alexandra Stoica și Attila Varga au prezentat procesul de reabilitare a fabricii de piane Libertatea, realizând inclusiv turul Liberty Technology Park.

Conferința a avut și un HALL OF FAME, unde expozanții și-au promovat proiectele și au discutat liber pe marginea acestora.

Imagini şi recenzie realizate de Ioana Gînsca- Botiş

Mai multe imagini găsiţi aici

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share