Fular pufos și dantelat

Distribuie articolul:
Share

Acum câțiva ani am dat din întâmplare peste o poză cu un model de croșetat pufos pe un site turcesc. Nu am înțeles nimic din text, bineînțeles, iar traducerea automată nu m-a lămurit suplimentar, nu existau indicații cu privire la model. Așa că am luat frumușel croșeta, un rest de fir și am purces la descifrare pe baza pozelor afișate. Acum am decis că e timpul să-l pun în valoare, iar cel mai potrivit lucru pentru acest punct mi se pare un fular.

Trebuie să vă avertizez că:

  1. Modelul este pentru nivel mediu-avansat, deoarece e nevoie de un control bun asupra croșetei și asupra firului de pe croșetă. Dar nu cred că poate pune probleme nici la nivelul începător, dacă aveți răbdare și perseverați.
  2. Explicațiile pot părea confuze și complicate dacă sunt citite și nu lucrate. Când aveți croșeta și firul în mână, o să vă dați seama că e mai ușor decât pare să urmați modelul.
  3. E preferabil să folosiți un fir moale și pufos, care va face obiectul mai agreabil la purtat, va nivela diferențele inevitabile dintre pufuri și le va înfoia. Fire cum sunt cel neted și nepufos de bumbac sau mătasea nu dau rezultate agreabile pe acest model. Lățimea lucrului depinde de grosimea firului folosit, așa că numărul de ochiuri dat de mine mai jos e orientativ; după primele 5 rânduri vă puteți face o idee clară despre lățimea pe care o va avea fularul.

Prescurtări și termeni folosiți:

ochi – indicații aici

p.m. = picioruș mare/lung/dublu – indicații aici

puf = 1 ochi, lungim bucla de pe croșetă cât vrem să fie puful de lung, jeteu, fir tras prin ochiul de bază până ajunge la lungimea buclei lungite inițial, repetăm de încă 2 ori, ajungând să avem 7 bucle pe croșetă, luăm un jeteu și îl tragem prin toate buclele de pe croșetă, fixăm apoi ultimul jeteu cu 1 ochi.

Textele puse între steluțe (* sau **) sunt cele care trebuie repetate de câte ori e indicat ca atare, până se ajunge la sfârșitul rândului.

Eu am lucrat pe o bază de 74 de ochiuri – pentru a face lucrul mai îngust sau mai lat, trebuie să adunați sau să scădeți un multiplu de 14 ochiuri la lanțul de pornire.

IMG_7070

R.1: 1 p.m. în al 6-lea ochi, 1 puf, 1 p.m. în al 4-lea ochi, * de 3 ori faceți **1 ochi, 1 p.m. în al 2-lea ochi**, 1 puf, 1 ochi, 1 puf, 1 p.m. în al 7-lea ochi*, de 3 ori faceți *1 ochi, 1 p.m. în al 2-lea ochi*, 1 puf, 1 p.m. în al 4-lea ochi, 1 ochi, 1 p.m. în al 2-lea ochi.

fular crosetat

R.2: 4 ochiuri, 1 p.m. în al 2-lea p.m. din rândul de dedesubt, 1 ochi, 1 puf, *1 p.m. în al 2-lea p.m. de dedesubt, 1 ochi, 1 p.m. în al 3-lea p.m. de dedesubt – astfel încât să faceți o căsuță deasupra căsuței din mijloc din rândul precedent –, 1 puf, 1 ochi, 1 p.m. în vârful pufului de dedesubt, 1 ochi, 1 p.m. în vârful următorului puf, 1 ochi, 1 puf*, 1 p.m. în al 2-lea p.m. de dedesubt, 1 ochi, 1 p.m. în al 3-lea p.m. de dedesubt – astfel încât să faceți o căsuță deasupra căsuței din mijloc din rândul precedent –, 1 puf, 1 ochi, 1 p.m. în p.m. de dedesubt, 1 ochi, 1 p.m. în al 2-lea ochi.

fular crosetat

R.3: 4 ochiuri, 1 p.m. în al 2-lea p.m. din rândul de dedesubt, 1 ochi, 1 p.m. în vârful pufului de dedesubt, * 1 puf, 1 ochi, 1 puf, 1 p.m. în vârful pufului de dedesubt care urmează, 1 ochi, 1 p.m. în urm. p.m., 1 ochi, 1 p.m. în urm. p.m., 1 ochi, 1 p.m. în vârful urm. puf*, 1 puf, 1 ochi, 1 puf, 1 p.m. în vârful pufului de dedesubt care urmează, 1 ochi, 1 p.m. în urm. p.m., 1 ochi, 1 p.m. în al 2-lea ochi.

fular crosetat

R.4: 4 ochiuri, 1 p.m. în al 2-lea p.m. din rândul de dedesubt, *1 puf, 1 ochi, 1 p.m. în vârful pufului de dedesubt, 1 ochi, 1 p.m. în vârful următorului puf, 1 ochi, 1 puf, 1 p.m. în al 2-lea p.m. de dedesubt, 1 ochi, 1 p.m. în al 3-lea p.m. de dedesubt – astfel încât să faceți o căsuță deasupra căsuței din mijloc din rândul precedent –*, 1 puf, 1 ochi, 1 p.m. în vârful pufului de dedesubt, 1 ochi, 1 p.m. în vârful următorului puf, 1 ochi, 1 puf, 1 p.m. în al 2-lea p.m. de dedesubt, 1 ochi, 1 p.m. în al doilea ochi.

https://www.revista-atelierul.ro/2012/02/21/invata-sa-crosetezi-ochiul-crosetat-simplu/

Întoarceți.

Faceți 4 ochiuri de lanț, lucrați 1 p.m. în al 2-lea p.m. de dedesubt. Întoarceți.

Faceți 4 ochiuri de lanț, lucrați 1 p.m. în al 2-lea ochi de dedesubt. Întoarceți.

fular crosetat

R.5: 4 ochiuri, 1 p.m. în al 2-lea ochi de dedesubt, astfel încât acum aveți 3 căsuțe verticale deasupra ultimei prinderi a unui puf. 1 puf, 1 p.m. în vârful pufului de dedesubt, *de 3 ori faceți **1 ochi, 1 p.m. în urm. p.m. de dedesubt**, 1 puf, 1 ochi, 1 puf, 1 p.m. în vârful pufului de dedesubt*, de 3 ori faceți **1 ochi, 1 p.m. în urm. p.m. de dedesubt**, 1 puf. Faceți 6 ochiuri de lanț, pe care le prindeți cu 1 pm. în vârful p.m. din dreptul prinderii pufului din rândul de dedesubt; 1 ochi de lanț, 1 p.m. în al 2-lea ochi. Întoarceți pe partea cealaltă și rotiți cu 90 de grade lucrul, astfel încât să lucrați în sens vertical, având ca bază cele 6 ochiuri de lanț tocmai făcute. Faceți 2 ochiuri, 1 p.m.r. în al 3-lea ochi de lanț, 2 ochiuri, 1 p.m.r. în al 3-lea ochi de lanț, adică primul de după puful din rândul 5.

fular crosetat

Reveniți la direcția normală a lucrului și repetați rândurile de la 2 la 5 de câte ori e nevoie ca să ajungeți la lungimea dorită pentru fular.

fular crosetat

Terminați fularul cu repetarea unui rând impar (3 sau 5), dar în loc să faceți o serie de două pufuri între cele 3 căsuțe legate, faceți 6 ochiuri de lanț. Deasupra, faceți un rând de căsuțe (1 picioruș mare, 1 ochi de lanț și tot așa). Puteți face un rând de căsuțe și de cealaltă parte a lanțului de bază, pentru a avea simetrie. Astfel, fularul va fi înconjurat pe toate cele 4 laturi de un rând de căsuțe.

Faceți o bordură după bunul plac: cu căsuțe, cu franjuri croșetate din ochiuri de lanț sau din fire simple înnodate, etc. Eu am făcut 3 rânduri de margine alcătuite din repetarea *1 picioruș scurt (de aici), 1 ochi de lanț* de jur împrejur, apoi am improvizat un rând cu serii de pufuri: *un picioruș scurt, 1 puf, un ochi de lanț ca bază pentru următorul puf, un puf* și din nou: un picioruș scurt, un puf… Am încercat de mai multe ori cu distanțe diferite între ele (având în vedere că firul gri folosit la bordură a fost ceva mai subțire decât cel albastru), deci totul e să găsiți ce se potrivește firului și modelului dumneavoastră.

fular albastru

Ce recomandă acest model în afara aspectului? Faptul că lucrul merge repede și vedeți în scurt timp progresele.

https://www.revista-atelierul.ro/2012/02/21/invata-sa-crosetezi-ochiul-crosetat-simplu/

Comentarii

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share