Deşi Crăciunul a trecut, pentru mine sărbătorile de iarnă ţin până în primăvară, şi cum conform temperaturilor iarna de abia acum începe, sper să vă încălzesc puţin cu acest tutorial. Este primul tutorial de acest tip pentru mine, un tutorial complex, migălos, cu detalii mici.
Deşi în vremurile trecute lumânările şi candelele reprezentau principala sursă de lumină, astăzi le folosim mai mult drept obiecte ornamentale, care să decoreze frumos casele noastre. Sper să vă placă candela mea căsuţă. Deşi am văzut multe modele de acest gen pe internet, nu a găsit multe tutoriale, drept urmare m-am decis să realizez unul foarte detaliat, care sper să vă fie de ajutor.
Să începem! Înainte de toate, rezervaţi-vă o după amiază întreagă, deoarece timpul de lucru este de aproximativ 6 ore şi e nevoie de foarte multă răbdare. În continuare selectaţi materialele şi uneltele necesare. Pentru această căsuţă am folosit foarte multe unelte, iar principalul material este reprezentat de lutul polimeric.
Materiale şi unelte necesare: lut polimeric, un borcănaş, cutere, lame, cuţite pentru lut polimeric, maşină de paste, extruder, vopseluri, lac, șmirghel de diverse granulaţii şi unealta cea mai importantă pentru acest tutorial – banala scobitoare.
Pasul 1: Înainte de a începe lucrul efectiv, realizaţi o schiţă cu viitoarea căsuţă. Vă va ajuta să urmăriţi paşii mai uşor şi să aveţi un model destul de clar în minte. Este posibil să vă abateţi puţin de la schiţă, de aceea nu este greşit să desenaţi posibile variante, de ce nu, şi şterse precum în desenul meu 🙂
Pasul 2: Alegeţi un borcan de dimensiuni mici, rotund şi curat. Este obligatoriu să aibă capac metalic.
Pasul 3: Trecem la modelat. Prima dată veţi realiza fundalul. Eu am ales un galben deschis. Condiţionaţi o bucată considerabilă de lut polimeric şi daţi prin maşina de paste la o setare mică. Apoi decupaţi o fâşie lungă şi îmbrăcaţi borcanul. Presaţi bine pentru a înlătura bulele de aer.
Pasul 4: Cu ajutorul unui cuţit tip bisturiu decupaţi uşa căsuţei. Eu am decupat cu mâna liberă, dar este de preferat să aveți o formă de hârtie cu ajutorul căreia să decupaţi.
Pasul 5: Cu ajutorul formei de hârtie de care vorbeam mai devreme, decupaţi uşa, dintr-o fâşie de lut polimeric maro. Aveţi grijă să folosiţi mereu aceeaşi setare a maşinei de paste. Lipiţi uşa în locul decupat pe borcan şi uniformizaţi cu degetele. Dacă puteţi lucra cu mănuşi, este de preferat, deoarece materialul se poate murdări sau amprenta. Evident există soluţii şi dacă alegeţi, ca mine, să lucraţi puţin mai murdar.
Pasul 6: Cu acelaşi cuţit decupaţi o fereastră mică în interiorul uşii. În imaginea de mai jos puteţi vedea despre ce cuţit vorbesc.
Pasul 7: Vom începe să realizăm detaliile pentru ușă. Pentru acest pas vom avea nevoie de extruder pentru a realiza cârnăţei (se pot realiza şi cu mâinile dar nu au o dimensiune uniformă). Am folosit lut polimeric argintiu, pentru a imita culoarea pietrei. Cum spuneam la început, unealta principală este scobitoarea. Aşezaţi rama în jurul cadrului maro şi presaţi uşor cu degetele. Nu vrem să aplatizăm foarte mult cârnăţelul gri, de aceea lucraţi treptat. Apoi cu ajutorul scobitorii delimitaţi pietrele, urmând să le conferiţi forma pătrăţoasă. Tot cu scobitoarea daţi un aspect poros înţepând fiecare bucată. La fel procedaţi cu fereastra uşii. Cu ajutorul scobitorii realizaţi uşoare gravuri pe uşă, pentru a imita un lemn vechi.
Pasul 8: În continuare, conform schiţei, vom realiza ferestrele. Deşi am avut mai multe idei, în cele din urmă am ales ferestre rotunde, cu cadrul tot gri, cu aspect de piatră. Cu ajutorul unui cutter rotund decupaţi ferestrele, apoi extrudaţi ca în pasul anterior, de această dată folosind un disc cu diametru mai mic, astfel cârnăţeii vor fi mai subţiri. Tot cu scobitoarea realizaţi detalii asemănătoare uşii.
Pasul 9: Acum vom înfrumuseţa puţin căsuţa. Deoarece este o căsuţă din poveşti, poate avea ramuri şi flori înfăşurate pe ea. Vom folosi lut polimeric verde şi roşu. Pentru ramuri vom folosi extruderul, pentru floricele un cutter sub formă de floare, foarte mic. De asemenea se pot modela şi manual. Aşezaţi ramurile verzi după placul vostru, eu am încercat să le dau impresia de înfăşurare, ramificare. Cu ajutorul scobitorii realizaţi frunzuliţe (tehnica filigree). Apoi ataşaţi floricelele, creând un peisaj vesel.
Pasul 10: Aminteam mai devreme de mici trucuri de a ascunde imperfecţiunile sau eventuala murdărire. Iată ce am decis eu să fac pentru a rezolva acest aspect. Am creat un aspect găunos, înţepând cu scobitoarea întreaga suprafaţă galbenă, după ce în prealabil am şters uşor cu un şerveţel umed. Aşa arată baza căsuţei înainte de coacere.
Pasul 11: Cum fiecare casă are şi acoperiş, în continuare vom realiza acoperişul căsuţei noastre. Vom folosi capacul borcanului şi pentru început resturile de lut rămase pe durata tutorialului sau şi altele pe care le mai aveţi. Cum îmi place mereu să spun: în lucrul cu lut polimeric nimic nu se pierde, totul se transformă, acest lucru este valabil pentru resturile rămase. Nu este nevoie să le amestecaţi pănă la uniformizarea culorii, deoarece vor constitui doar baza acoperişului. Înainte de a construi acoperişul, găuriţi capacul cu ajutorul unui burghiu. Faceţi o gaură destul de mare pentru a permite aerului să pătrundă şi lumânării să ardă. Eu am făcut o gaură destul de mică, astfel că lumânarea mea nu arde foarte mult timp. Cu bucata de lut formată din resturi, realizaţi un fel de dom, sau con, pe care îl ataşaţi de capac. Urmărind gaura capacului, găuriţi baza realizată. Arată ca un mic vulcan.
Pasul 12: Construim ţiglele. Cu ajutorul unui cutter tip lacrimă decupaţi ţigle maro. Texturaţi-le uşor folosind scobitoarea (cazul meu) sau orice texturi similare lemnului.
Pasul 13: Ataşăm ţiglele de baza acoperişului. Pentru o bună ataşare/lipire, vom folosi puţin lut polimeric lichid pe care îl întindem în strat subţire pe baza acoperişului. Apoi ataşăm uşor intercalat primul rând de ţigle. Acoperişul meu a fost realizat din două rânduri. Dacă folosiţi borcane mai mari, probabil va trebui să realizaţi mai multe rânduri.
Pasul 14: Coacerea. Coaceţi ambele piese separat, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Deoarece lutul polimeric nu face priză de cele mai multe ori pe metal, după coacere este posibil ca acoperişul să se dezlipească de pe capacul metalic. Folosiţi un adeziv bun şi lipiţi-l. Eu folosesc „Picătura”.
Pasul 15: Pentru a realiza un aspect vintage, de căsuţă veche, am ales să pictez căsuţa mea. Dacă sunteţi mulţumiţi de rezultatul obţinut până în acest moment, puteţi sări peste acest pas. De ceva vreme am descoperit că vopselurile textile se pretează foarte bine şi pe lut polimeric, deoarece sunt mult mai rezistente decât cele acrilice. Am folosit negru şi roşu, din care am realizat două nuanţe de maro: un maro foarte închis la culoare şi unul mult mai deschis. Cu ajutorul unei pensule pictaţi detaliile căsuţei. Poate părea înfricoşătoare această etapă, în care practic murdărim câteva ore bune de muncă, dar efectul final merită. Pentru pietre am folosit negru, pentru acoperiş şi uşă maro închis, iar pentru galbenul căsuţei, maro deschis. Nu pictaţi întreaga suprafaţă, ci doare detalii. Aşteptăm să se usuce bine.
Pasul 16: După ce vopseaua s-a uscat, trecem la şlefuire. Folosiţi şmirghel de granulaţie mare, foarte fin. Eu am folosit granulaţie 800 şi 1000. Urmează un proces migălos, care vă va distruge unghiile şi manichiura. Şlefuiţi cu apă, astfel ca suprafaţa să devină foarte fină. Nu şlefuiţi intens, pentru a nu distruge texturile realizate, ci doar cât să îndepărtaţi excesul de vopsea. La final vopseaua va rămâne doar în texturi, găurele, înţepături.
Pasul 17: Pasul final – lăcuirea. Pentru protecţie şi pentru a crea un luciu uşor, am lăcuit căsuţa în două straturi folosind un lac uşor mat. Eu am folosit lacul mat de la Sculpey, care are un luciu moderat.
Înfiletaţi capacul şi gata! La final căsuţa voastră va arăta în acest mod. O puteţi dărui sau folosi drept obiect de decor. Sper că v-a plăcut tutorialul meu şi că explicaţiile au fost utile. Spor la modelat!
Rux Copilarim
4 ianuarie
Superba Candela -Casuta <3!!!