În data de 19 februarie se deschide în capitala britanică expoziţia de bijuterie contemporană “Found.Lost.Found”, reprezentând participarea României la actuala ediţie a London Fashion Week, unul dintre cele mai mari evenimente din lume dedicate creativității sartoriale. Expoziția este organizată de Institutul Cultural Român din Londra în colaborare cu Assamblage – Asociaţia Naţională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul UniCredit Bank România, Atlassib şi Simplu. Aceasta este cea de-a șasea prezență românească consecutivă la London Fashion Week, în cadrul secțiunii “International Fashion Showcase”, coordonată de British Fashion Council și British Council, în care au fost invitați să expună, începând cu anul 2010, nu mai puțin de 24 de designeri români, obținând și numeroase premii importante.
Ediția 2016 a “International Fashion Showcase”, intitulată “Fashion Utopias”, stă sub semnul lumilor ideale și reuneşte câţiva dintre cei mai originali designeri emergenți de pe scena internațională a modei, provenind din 25 de ţări. Expoziția românească va fi găzduită, alături de propunerile celorlalte ţări participante, de renumitul centru cultural londonez Somerset House, în perioada 19-23 februarie.
Dacă în anii precedenți, proiectele româneşti au fost dedicate preponderent designului vestimentar, ediţia 2016 aparține exclusiv bijuteriei de autor. Gândită ca un omagiu adus unei tradiții fabuloase, în parte uitată, expoziția “Found.Lost.Found” este o reinterpretare actuală a formelor încărcate simbolic, de o mare spectaculozitate, ale podoabelor dacice. Proiectul are la bază reactualizarea creativă a unui patrimoniu valoros care, depășind condiția pur muzeală, devine o formă vie, relevantă pentru existenţa contemporană.
Expoziția este curatoriată de David Sandu, renumit autor de bijuterie şi fondatorul Assamblage – Asociaţia Naţională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană şi al Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, si prezintă o instalație interactivă de bijuterii de autor semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean și Otilia Mihalcea, alături de proiecții multimedia realizate de Black Horse Mansion.
Participanţi
Andreia Popescu este designer de bijuterie contemporană de autor și, de peste trei ani, profesor la Școala de Bijuterie Contemporană „Assamblage”. Andreia preferă să lucreze inele, dar creează cu aceeași plăcere și brăţări, coliere, cercei, încercând să transmită, prin formele imaginate, povestea din spatele bijuteriilor. Lucrările ei se remarcă prin volumetrii îndrăzneţe și finisajele subtile ale suprafeţelor, întotdeauna complexe și atipice.
Andreia Popescu – FOUND.LOST.FOUND.
Photo credits: Alexandru Boghian. Make-up: Ioana Covali. Model: Irina Ursache
După absolvirea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din București și o experiență de zece ani în publicitate, ca director artistic, Otilia Mihalcea a absolvit cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”. Anilor de proiecte colaborative le-a urmat decizia de a-şi lansa propriul brand, Oval. Designer prolific, Otilia îşi îmbogăţeşte în permanenţă portofoliul cu noi creații, majoritatea mizând pe o expunere directă și sobră a unui bogat univers de emoții și idei artistice.
Otilia Mihalcea -POSSIBLE.
Photo credits: Alexandru Boghian. Make-up: Ioana Covali. Model: Ada Tache
Studentă în ultimul an la Universitatea Naţională de Arte Plastice din Bucureşti, secţia Sculptură, Adelina Petcan a urmat, încă din liceu, cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, sub îndrumarea lui David Sandu. Este pasionată de formele tridimensionale şi de plasticitatea sculpturii. Colecţiile ei de până acum au la bază elemente figurative specifice, în încercarea de a traduce monumentalitatea operelor sculpturale în formele delicate ale bijuteriilor. În vara anului 2015, Adelina a absolvit cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană „Alchimia” din Florenţa.
Adelina Petcan – HIDE necklaces.
Photo credit: Alexandru Boghian. Make-up: Ioana Covali. Model: Albert Kaan and Adelina Petcan
Ioana Ardelean este arhitect şi designer de bijuterii. Prima ei colecţie personală, intitulată “Bare Fabrication”, a fost prezentată în noiembrie 2014 în cadrul Târgului Internaţional de Bijuterie Contemporană „Autor”, unde un an mai târziu avea să câştige Awesome Award cu colecţia “Choreographic”. Ioana abordează designul de bijuterie dintr-o perspectivă arhitecturală, fiind inspirată de interacţiunea dintre spațiu şi mişcare. Ȋn 2013, ea a urmat cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, iar doi ani mai târziu a absolvit Școala de Bijuterie Contemporană „Alchimia” din Florenţa.
Ioana Ardelean -CUT LINGOT NECKLACE, BURNT STRUCTURE RING.
Photo credits: Alexandru Boghian. Makeup: Ioana Covali. Model: Ada Tache
David Sandu este un designer de bijuterie contemporană recunoscut pe plan internațional, membru al Metalcyberspace, Klimt02 și Inhorgenta. În 2010, i s-a conferit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României și, în același an, a pus bazele Școlii de Bijuterie Contemporană „Assamblage”, prima formă de instruire în designul de bijuterie din România. În 2015, a fost desemnat „Cel mai bun designer român” de către revista Forbes Life.
Proiecte româneşti la London Fashion Week, 2010 – 2015:
Reamintim că, la edițiile anterioare, invitații programului românesc, coordonat de ICR Londra, au fost Carmen Secăreanu, Iris Şerban, Agnes Toma, Cristhelen B., Diana Niţă şi Vika Gorencu (2010); Dinu Bodiciu (2011); Mihaela Glăvan, Irina Marinescu, Carmen Secăreanu şi Dan Mihai Zarug (2012); Doina Levința, Irina Schrotter, Andreea Bădală, Lucian Broscăţean, Dinu Bodiciu şi Carla Szabo (2013); Ioana Ciolacu, Lana Dumitru, Cristina Sabaiduc şi Lucian Broscăţean (2014); Alexandru Nimurad, Victoria Tonu şi Alexandra Abraham (2015). Artiștii români au reușit să atragă atenția asupra designului de modă din România, fiind apreciați atât de public, cât și de criticii de specialitate și obținând mai multe distincții. Anul trecut, expoziției “Untamed Skin – The Romanian Blouse” i-a fost acordat Premiul al II-lea la toate secțiunile competitive (artist, expoziție, proiect curatorial), România fiind țara care a obținut palmaresul cel mai consistent din cadrul “International Fashion Showcase”; în 2014, Lucian Broscăţean a primit Mențiunea Specială a Juriului după ce, cu un an înainte, fusese nominalizat pentru “Emerging Talent Award”.
Mai multe detalii, la www.icr-london.co.uk și www.assamblage.org
NO COMMENT