READING

„Eu. O casă de păpuși” la Teatrul Odeo...

„Eu. O casă de păpuși” la Teatrul Odeon

Distribuie articolul:
Share

Teatrul Odeon te invită să sărbătorești luna martie cu un spectacol-emblemă despre emanciparea femeii: „Eu. O casă de păpuși”, o adaptare modernă a capodoperei lui Henrik Ibsen, se joacă pe 5, 10 și 27 martie, la sala Studio a teatrului de pe Calea Victoriei. Un text considerat scandalos la vremea la care a fost scris, dar datorită căruia teza că o femeie are dreptul să își trăiască viața este acum acceptată de toată lumea. La peste 130 de ani de la premiera piesei de teatru care a deschis calea emancipării femeii, montarea de la Teatrul Odeon, semnată Carmen Lidia Vidu, cu actrița Aura Hasnaș Călărașu în rolul principal, continuă să stârnească întrebări, într-o lume în care Nora nu mai este o raritate, ci este prezentă în tot mai multe dintre noi.

Afis Eu. O casa de papusi

Sâmbătă, 5 martie, Joi, 10 martie și Duminică, 27 martie

Teatrul Odeon, Sala Studio, ora 19:30

„Eu, o casă de păpuși”

Regia: Carmen Lidia Vidu

Actrița: Aura Hasnaș Călărașu

Soprana: Cătălina Antal

Scenografia: Constantin Ciubotaru

Muzica: Ovidiu Chihaia

Video: Cristina Baciu

Teaser: https://youtu.be/vwiwP2-3rIk

Trailer: https://youtu.be/fCq2IyHBzUU

Blog: http://eu-o-casa-de-papusi.tumblr.com

Bilete on-line: http://bilete.teatrul-odeon.ro/Step10_ChooseShow.aspx?FILTER_SHOW=110.

Rezervări la Casa de bilete a Teatrului Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42), intre orele 11.30 – 19:00 / 021 314 72 34

Cronici:

 „Emoţia grea se adună în straturi adânci, se depune pe nesimţite şi, ca în toate spectacolele regizoarei, ameninţă cu implozia.” (Cristina Rusiecki – Revista Cultura )

„Cu un timbru puternic, Aura Călărașu rostește gândurile și nemulțumirile Norei. Impactul emoțional este grandios, fiind amplificat de strigătele de durere ale sopranei Catalina Antal și de videoproiecțiile originale create de Cristina Baciu.” (Raluca-Simona Uluițeanu – www.ralucauluiteanu.eu)

„Viziunea regizoarei Carmen Lidia Vidu este complet ieşită din comun, din limite, din tipare. Reuşeşte realizarea unui show multimedia captivant cu videoproiecţii pe corpurile artistelor, muzică instrumentală rock originală marca Ovidiu Chihaia, combinată inedit cu vocea sopranei Cătălina Antal şi o coregrafie discretă creată de Ioana Marchidan.” (Ileana Andrei – www.ileanaandrei.ro)

„Actrița Aura Călărașu a reușit, prin interpretarea-i magică, să scoată la suprafață temeri și sentimente pe care credeam că le păstrez bine închise în suflet. M-am trezit pusă față în față cu lupta interioară a personajului lui Ibsen, care părea a fi chiar lupta mea interioară.” (Simona Ioniță – http://simonaionita.blogspot.ro/)

„Gândurile de resemnare ale Norei (Aura Călărașu) sunt acompaniate de fragmentele interpretate de soprana Cătălina Antal și de proiecțiile video ale Cristinei Baciu. Un concept interesant ce provoacă la gândire, la introspecție, la descoperire interioară și care, după părerea mea, reușește să dea o nouă direcție teatrului contemporan experimental. Carmen Lidia Vidu reușește să pună într-o armonie perfectă cele 3 elemente( teatru, muzica live și proiecțiile video), iar rezultatul este impresionant.” (Paul Duțu – www.pauldutu.eu)

„Eu. O casă de păpuși este un fel de Sin City al teatrului, iar asta face ca totul să fie al dracu’ de altfel de tot ce ai văzut până acum.  În mod cert, Eu. O casă de păpuși nu este o piesă pentru main stream. Este însă o opțiune excelentă pentru cei care au curajul să încerce și altceva, acei cărora lucrurile neclare sau definite în alți parametri, nu le creează panică, ci o provocare spre descoperire, spre cunoaștere. Femeile vor simti altfel piesa. Mult mai intens.” (Marius Mihalca – www.mihalca.ro)

„Dacă până la această premieră, nu văzusem un recital actoricesc care întrece cu mult tiparul „şcolii de teatru”, îndrăznesc să spun că aici am asistat la o „lecţie deschisă” de artă actoricească.” (Dragoș N. Savu – www.dragosnsavu.ro)

Spectacolul „Eu. O casă de păpuși” este prima producție în premieră din proiectul „Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei”, câștigător al Ibsen Scholarship 2014, fiind o coproducție a Teatrului Odeon și a Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share