Nicoleta Stoian de la nicomade.ro este câştigătoarea titlului de Artizanul Anului 2015, premiu pe care l-a primit în urma voturilor noastre şi ale publicului. Este unul dintre artizanii în handmade pe care îi admirăm întrucât şi-a creat afacerea într-un mod elegant, are vizibilitate şi promovare şi de fiecare dată ţine pasul cu noile tendinţe.
1. Felicitări, eşti Artizanul Anului 2015, cum ai primit această veste?
Vă mulțumesc mult! Vestea am primit-o cu mare uimire, pentru că nu mă așteptam să câștig. Chiar m-am înscris la mustață, m-au impulsionat încurajările voastre de anul trecut, când m-ați sfătuit să nu renunț la a mă înscrie și anul ăsta. De câțiva ani mă clasam pe un etern loc doi, și mă resemnasem cumva. Mă simt ciudat să primesc eu acest titlu, știind că există atâția artizani mult mai talentați decât mine.
2. Care este cea mai nouă colecţie a ta? Şi bineînţeles, de ce trebuie ca fiecare artist în handmade să realizeze colecţii?
Pentru că suntem la început de primăvară, am creat o serie de accesorii florale dedicate lunii martie. Cumva, florile nu au fost în centrul atenției mele până acum, dar am fost încurajată de câteva comenzi care mi-au adus plăcerea de a le modela. Colecțiile pe care le-am realizat până acum m-au ajutat să mă perfecționez și să descopăr noi modalități de a aborda o anumită temă.
Reprezintă o modalitate de a te descoperi pe tine, de a-ți defini un stil propriu, iar amprenta pe care o lași obiectelor create să fie una ce poate fi recunoscută dintr-o mie ca fiind a ta.
3. A fost greu să atingi toate punctele impuse de noi în acest concurs?
Aspectele de care ați ținut voi cont sunt de bun simț. Eu n-am făcut nimic special ca să le pot atinge. Încerc să fiu activă pe blog și rețelele de socializare, să îmi îmbunătățesc produsele, să fiu atentă cum le fotografiez, să răsplătesc comunitatea care îmi susține activitatea și să ajut de câte ori am posibilitatea să o fac. Restul a venit și vine de la sine.
4. Ştiu că este o întrebare pe care ai primit-o de la multe persoane, dar de unde ai avut curajul să renunţi la o slujbă bine plătită şi ai început propria afacere? Povesteşte-ne această aventură….
Așa-i, multe persoane mă întreabă, mulți au fost sceptici că voi putea trăi din asta, și pe bună dreptate, nu-i un domeniu în care să reușești foarte ușor.
Îmi descoperisem de ceva vreme pasiunea pentru modelat și încercam să o îmbin cu activitatea de la serviciu. Pentru ceva vreme am reușit să le realizez cu succes pe ambele. Din momentul în care activitatea de la serviciu a început să îmi acapareze tot mai mult din timpul meu liber, am hotărât să pun frână și să mă gândesc la ceea ce vreau de fapt. Nu mai dădeam randament în niciun domeniu, eram suprasolicitată din ambele direcții, așa că a trebuit să aleg. Am rămas doar cu modelatul, care pentru mine este un fel de trăi. Îmi place atât de mult ceea ce fac, încât mă simt vinovată uneori că pot avea zile de lucru așa de frumoase. Sigur, nu este totul doar lapte și miere, dar predomină momentele plăcute, iar oamenii frumoși cu care interacționez în majoritatea timpului șterg orice urmă de supărare.
5. Pe cine admiri?
Sunt foarte multe persoane pe care le admir, atât pentru talent, cât și pentru perseverență și energie, multe dintre ele îmi sunt prietene. Nu are rost să încep să le enumăr, pentru că lista oricum nu ar fi exhaustivă. Vă spun doar că Andreea de la GloryBox a fost persoana pe care o admiram încă de pe vremea când eram angajată și era exemplul viu că se poate reuși în domeniul acesta. Faptul că ea a reușit m-a ajutat în decizia mea.
6. Cum vezi comunitatea artiştilor în handmade din România, cum crezi că putem să o facem şi mai vizibilă?
Comunitatea handmade este în continuă creștere, ceea ce ajută la popularizarea produselor handmade și la alegerea lor în defavoarea celor realizate în serie.
De când am început să fac parte din ea, am descoperit că persoanele pe care le admiram, pe lângă că aveau talent cu carul, erau și foarte deschise și dispuse să împărtășească din experiența lor celor ca mine. O văd ca pe o comunitate deschisă, dornică de comunicare și dispusă să ajute.
Singurul aspect neplăcut (pe care îl regăsim și în alte domenii) este cel al plagiatului.
În privința vizibilității, cred că este destul de vizibilă, se organizează tot felul de târguri și expoziții în acest sens. Cred ca ducem lipsă de întâlniri periodice în cadrul cărora să facem schimb de impresii între noi și să ne ajutăm să creștem. Eu deja fac parte din mici grupuri de persoane din domeniu cu care mă consult din când în când, dar ar fi frumos să fie ceva organizat la o scară mai mare.
7. Se poate trăi din handmade?
Depinde de fiecare dintre noi, de cât de hotărâți și perseverenți suntem. În cazul meu pot spune că da, dar nu a fost și încă nu-i ușor. Te afli într-o zbatere constantă, mai ales dacă tu ești cel care le face pe toate. Mie îmi place în schimb tot ce presupune acest proces, și n-aș vrea să fie altfel.
8. Cum îţi promovezi afacerea şi mai ales care consideri tu că este canalul online cel mai potrivit?
Am ales să îmi promovez creațiile doar online, aici consider că pot ajunge mai ușor la publicul meu. Este minunat să poți avea site-ul propriu, unde să postezi constant produse și articole pe blog, să creezi o atmosferă în jurul produselor tale, așa încât publicul tău să revină constant și să știe că va găsi conținut nou de fiecare dată.
9. De ce nu participi la târguri?
De ceva vreme am ales să mă concentrez pe realizarea de produse personalizate, și cu asta mi se ocupă tot timpul, nemaifiind loc de produse generice pe care aș putea să le aduc la un târg.
Pe de altă parte, participarea la un târg ar presupune mărirea prețurilor produselor, așa încât să poți recupera cheltuiala cu taxa de târg, pe când mai toți cei ce expun la târg, pe lângă că nu fac asta, chiar își micșorează prețurile (ca urmare a concurenței) pentru a nu rămâne cu produsele nevândute. Cum nu mă încântă niciuna dintre variante, prefer să găsesc modalități noi de a ajunge online la publicul meu.
10. Ti-e frică de plagierea produselor tale, cum reacţionezi în acest caz, cum îţi protejezi produsele?
Nu îmi este frică, dar mă supără când descopăr ici și colo idei preluate parțial sau total. Inițial am abordat persoanele respective și le-am rugat să renunțe la fotografii sau produse. Când nu am obținut niciun rezultat, am apelat și la ajutorul Facebook pentru a îndepărta anumite fotografii cu produse plagiate.
Pe de altă parte, acțiunile astea sunt consumatoare de timp și energie, mie îmi distrug fluxul de lucru pentru o zi întreagă, ceea ce nu-i în favoarea mea. De aceea am ales să realizez produse personalizate, mi-am creat stilul meu de lucru ce poate fi ușor de recunoscut de către cei din comunitatea handmade sau de către publicul consumator de handmade.
Cei care aleg să cumpere produse plagiate nu reprezintă publicul meu țintă.
Nicoleta
13 aprilie
Iti multumesc mult, Irina! 🙂 Mult succes si tie pe toate planurile! ^_^
Petcu Irina
24 martie
Felicitari Nicoleta ! Mult noroc pe viitor ! Tine-o tot asa !