La fel ca florile naturale, florile de hârtie sunt delicate și artistice. Unii artiști creează flori din hârtie atât de frumoase și atât de reale, încât e greu să îți dai seama că nu sunt naturale. Cristina Ciovarta, aka Christine Paper design – alternative bridal bouquets & creative wedding details, este unul din acești artiști talentați care transformă hârtia în artă.
Salut Cristina, povestește-ne puțin despre tine. Cum ai ajuns să faci flori de hârtie, invitații ș.a.?
La bază sunt designer vestimentar… toate studiile mele sunt în domeniul artistic, începând cu școala generală, Liceul și Facultatea de Arte. Am lucrat în domeniu, însă m-am îndrăgostit de conceptul “handmade” când mi-am făcut invitațiile, mărturiile și rochia pentru nunta mea. La scurt timp am descoperit și florile de hârtie. Mi-am dedicat apoi tot timpul liber pentru a pune bazele acestui concept, Christine Paper design – alternative bridal bouquets & creative wedding details – din dorința de a-mi crea un drum al meu, de a exprima o viziune artistică despre formă, culoare și frumos, de a împărtăși cu cei din jur o aptitudine și un talent.
La ce proiecte lucrezi acum?
Momentan am în lucru multe buchete de mireasă și aranjamente pentru nunțile lunii mai și iunie… sunt înconjurată de sute de flori care urmează să facă niște mirese fericite!
Cum a evoluat munca ta de la prima lucrare?
Munca mea este într-o continuă evoluție. Înainte să mă lansez am studiat foarte mult atât flori de hârtie, cât și flori naturale. Deși am început cu niște rețete standard de a lucra florile, pe parcurs mi-am adaptat tehnica astfel încât fiecare floare să semene din ce în ce mai mult cu realitatea… multă lume crede că sunt naturale. Dupa trei ani, încă descopăr flori și modalități de a le realiza.
Care este procesul de creare a florilor din hârtie ? Ne poți demonstra și nouă un mini tutorial în imagini?
Pentru mine fiecare floare este unică, în spatele ei nu stă o rețetă standard ci un proces creativ… probabil de asta îmi este foarte greu să realizez tutoriale, deși multă lume îmi cere. În câteva idei, procesul constă în pregătirea hârtiei (o colorez dacă vreau să obțin o anumită nuanță), decuparea petalelor (nu folosesc șabloane, totul este în capul meu iar mâna este ghidată de instinct) și apoi lipirea lor pentru a obține produsul final.
Cine sunt cei mai fideli admiratori ai creațiilor tale? Cine comandă lucrările tale și pentru ce ocazii?
Cei mai fideli admiratori sunt cei care mă apreciază sincer și sunt mișcați de ceea ce văd. Printre ei se numără și miresele, care își doresc astfel de flori și pentru care îmi dau toată silința în a le oferi un buchet memorabil, ce le va rămâne amintire peste ani.
Cât timp îți ia să faci o lucrare?
Îmi e greu să spun… zile, săptămâni, în funcție de complexitatea cerințelor. Modul meu de lucru presupune foarte multă migală și atenție la detalii… uneori, după o zi de muncă rezultă doar câteva flori.
Cum îți promovezi munca?
În principal, în mediul online, prin Facebook, Instagram și blog sau prin recomandări ale mireselor cu care am colaborat. Am grijă să îmi reflect munca prin fotografii de calitate.
Ce faci dacă nu ai inspirație? Ce metode folosești pentru a te motiva să creezi din nou?
În fiecare zi mă delectez cu 5 minute de Pinterest… e o sursă inepuizabilă de imagini minunate din toată lumea… am salvate sute de poze cu flori, aranjamente și lucruri care mă inspiră.
Ai un atelier în care lucrezi? Te ajută cineva?
Lucrez singură pentru că vreau să controlez foarte bine rezultatul final.
Participi la expoziții?
Nu… sincer, nu am timp pentru deplasări, deși mi-ar plăcea.
Ce atitudine ai față de cei care copiază lucrările altor artiști? Crezi că există vreo soluție împotriva plagiatului?
Da, e un fenomen pe care nu îl putem controla. Cred că cel mai bine este ca fiecare să își vadă de drumul lui, să facă lucruri cât mai personalizate, până la urmă, e loc pentru toata lumea și fiecare are dreptul să se exprime cumva, fie că e vorba de o lucrare copiată, inspirată sau de o creație proprie.
Cu ce îți ocupi timpul liber?
Timp liber nu prea am dar îmi place să călătoresc, să fac fotografii, să mă plimb, să mă bucur de natură și să văd filme, de fapt, primul lucru pe care îl fac dacă am câteva ore libere este să văd un film.
Care este cartea ta preferată? De ce?
Autorul meu preferat este Gabriel Garcia Marquez; îl iubesc pentru lumea suprarealistă pe care a creat-o în “Un veac de singurătate” și pentru ideea de iubire eternă din “Dragoste în vremea holerei”.
Porți lucruri handmade? De ce?
Da, am câteva lucruri handmade la care țin foarte mult și pe care le port cu mare drag, pentru că știu ce înseamnă să faci ceva cu propriile mâini, știu câtă muncă și migală presupune… am o geantă din piele lucrată manual care a fost foarte scumpă, dar am cumpărat-o fără să ezit… apreciez fiecare cusătură și știu că e un obiect pe care o să îl păstrez toată viața. Spre deosebire de lucrurile de serie, un produs handmade e unic și rămâne mereu valabil.
Ce sfat ai da celor care abia încep să facă flori din hârtie? Ce ar trebui să facă sau să nu facă pentru a obține un rezultat frumos?
Să studieze foarte mult și să își găsească propriile soluții de realizare a florilor, doar așa putem fi unici în ceea ce facem.
Îți mulțumesc Cristina pentru acest interviu. Îți doresc cît mai multe creații frumoase și apreciate.
Interviu realizat de Gaby Galamaga
Mai multe creații ale Cristinei le găsiți aici.
Meda Halmaciu
27 aprilie
Wow! Unde ai fost pana acum? Cred ca sunt cele mai frumoase flori de hartie pe care le-am vazut vreodata! Multumesc Revista Atelierul pentru astfel de articole.
Mihaela
15 aprilie
Daca nu citeam articolul nu credeam ca sunt din hartie facute, absolut minunate!