READING

Tutorial: creează-ţi propriile invitaţii de nuntă...

Tutorial: creează-ţi propriile invitaţii de nuntă

Distribuie articolul:
Share

Bine v-am regăsit cu un nou tutorial, de această dată din domeniul papetăriei. Tot ce ţine de papetărie și realizarea de felicitări nu reprezintă chiar punctul meu forte. Dar mi-am dorit mult să realizez invitaţiile pentru nunta surorii mele. M-am gândit să realizez un tutorial destinat în special începătorilor în acest domeniu şi mai ales celor care vor să-şi realizeze propriile invitaţii de nuntă, chiar dacă nu dispun de cele mai sofisticate unelte.

O să vă prezint în continuare un tip de invitaţie simplu de realizat, tematic, ce nu va necesita mult timp, unelte complexe sau un buget semnificativ. Există multe tipuri inedite de invitaţii gata de cumpărat; dacă vă întrebaţi de ce să consumaţi timp şi energie pentru invitaţii handmade, pot doar să vă spun că vor aduce un plus de originalitate şi suflet acestui eveniment important din viaţa voastră. Toţi posibilii invitaţi ai surorii mele le-au admirat şi au fost impresionaţi de faptul că au fost realizate special pentru acest eveniment şi pentru ei.

Primul pas în realizare a fost ideea ca invitaţia să fie simplă, elegantă, tip plic (fără necesitatea unui plic adiţional), cu un strop de veselie.

Tema e reprezentată de două pisicuţe, mire şi mireasă, pornind de la poreclele celor doi miri. După caz, puteţi adapta această temă sau o puteţi exclude, creând ceva ce vă defineşte pe voi.

După ce am ales tema şi ideea, începem cu partea grafică. Invitaţiile mele au două părţi: cea grafică, realizată pe calculator, şi cea practică, ce ţine de papetărie şi bricolaj.

Draga mea prietenă şi colegă, Teo Vlădescu, m-a ajutat la partea grafică, realizând un logo cu cele două pisici. Nu mă descurc cu Photoshop sau alte programe de acest gen şi de aceea am rugat-o să-mi realizeze un logo cu pisici mire şi mireasă. Am vrut ceva simplu, alb-negru, deoarece vom avea destulă culoare în final.

Apoi, folosind un program simplu, online, la îndemâna oricui (sunt foarte multe site-uri de acest tip) am realizat un design personal şi unic. Există și modele gratuite pe internet, dar am preferat ca invitaţia să fie total unicat. Am ales un background roz pal cu inimoare, pe care m-am jucat cu câteva efecte simple, umbre, lumini. Apoi pe prima parte a invitaţiei am ataşat logoul cu pisici şi am adăugat un cadru cu forme ramificate. Pentru partea a doua, cea de text, am folosit acelaşi background pe care am inserat textul dorit, cu toate informaţiile necesare. Sfatul meu este să salvaţi acest background după ce l-aţi editat conform preferinţelor, pentru a fi uşor de folosit pentru ambele părţi.

Următoarea etapă constă în dimensionare şi printare. Formatul folosit pentru invitaţii este unul A4, de aceea am dimensionat cele două părţi grafice astfel încât să intre într-un format A4 şi să rămână un mic spaţiu lateral, cât capacul unui plic. Vă sfătuiesc să realizaţi câteva teste de printare înainte de a imprima în forma finală întregul număr de invitaţii.

În cele ce urmează voi prezenta partea de papetărie şi asamblare a invitaţiei propriu-zise. În poza de mai jos aveţi prezentate materialele necesare. Cele două părţi grafice printate, cartoane (eu am ales un carton de grosime medie, sidefat, vişiniu-roz – greu de definit culoarea), foarfecă normală, foarfecă cu model, lipici solid (eu am folosit lipici Bic solid şi s-a comportat OK), lipici silicon sau picătura, super glue, panglici colorate (eu am ales panglici ripsate cu diverse imprimeuri), nasturi coloraţi, trimmer (sau ghilotină, dar dacă nu dispuneţi de această unealtă, foarte utilă de altfel, puteţi folosi o foarfecă), riglă, cutter tip bisturiu sau perforator.

3.11

După ce am adunat materialele şi uneltele şi le-am pus la îndemână, începem asamblarea invitaţiei.

Primul pas este tăierea celor două părţi grafice. Cu trimmerul această procedură merge foarte rapid, cu foarfeca este mai greu de tăiat drept şi precis şi de asemenea durează mai mult.

4.11

Apoi urmează plierea cartonului care va reprezenta baza invitaţiei și din nou dimensionarea. Faceți un mic semn cu creionul, pentru a avea un reper la pliere. Marcaţi 3 părţi, dintre care două egale, de dimensiune mai mare cu aproximativ 1 cm decât modelul printat.

5.1

Pliaţi urmând reperele marcate şi veţi obţine ceva ca în poza de mai jos.

6

Cu ajutorul unei foarfece care taie cu model, decupaţi partea cea mai îngustă astfel încât să arate ca vârful unui plic. Îmi cer scuze pentru termenii total „neacademici” – cum spuneam, este un domeniu nou pentru mine.

7

Etapa următoare este cea care îmi place cel mai puţin, cea mai migăloasă şi mai murdară: lipitul celor două părţi printate de cartonul pliat. Pentru a finisa, folosiţi o bucată mică de hârtie albă pe care o frecaţi puternic de partea lipită, astfel nu se vor vedea plieri sau încreţituri.

8

După ce am lipit cele două părţi printate şi le-am lăsat câteva minute la uscat, urmează decorarea invitaţiei. Cum am spus şi la început, am vrut ceva simplu, dar cu o notă veselă. Această notă veselă este dată de năsturelul colorat şi panglici. Pentru prinderea panglicii în vârful „plicului”, realizaţi o decupare. Eu am folosit un cutter tip bisturiu, dar puteţi folosi şi un perforator. Am pregătit lipiciul, nasturele (eu am folosit două modele: rotund şi sub formă de inimă), panglica tăiată fâşii lungi de aproximativ 20 cm (lungimea depinde de mărimea fundei). În poza de mai jos puteţi vedea şi cum arată interiorul finalizat al invitaţiei.

9

Am lipit două bucăţi de panglică de partea de jos, apoi am lipit năsturelul deasupra lor, mascând astfel marginile panglicilor. M-am gândit mult cum să realizez prinderea invitaţiei tip plic; eu m-am oprit la această idee, dar puteţi încerca şi alte variante.

10

În acest moment, realizarea este aproape gata. După ce s-a uscat lipiciul, putem prinde funda şi finaliza invitaţia. Introduceţi panglicile pe sub decupajul părţii superioare, prin vârful invitaţiei. Apoi faceţi o fundă frumoasă şi e gata. Puteţi să o înmânaţi invitaţilor, care cu siguranţă vor aprecia efortul depus.

11

Sper că v-a plăcut tutorialul meu şi aşteptăm poze cu invitaţiile voastre realizate după acest tutorial. De asemenea, pe site veţi găsi multe poveşti ale cititorilor noştri care au ales să aibă o nuntă cu elemente handmade (categoria Provocările Atelierul).

Comentarii

RELATED POST

  1. Ce frumos au iesit Ramo !!! Felicitari :D!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share