FOUND.LOST.FOUND ajunge în România

Distribuie articolul:
Share

Miercuri, 11 mai 2016, începând cu ora 18.00, va avea loc prima vizionare a expoziției de bijuterie contemporană și proiecții multimedia “Found.Lost.Found” la sediul Institutului Cultural Român – Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, București. Expoziția românească a fost prezentată pentru prima dată în cadrul International Fashion Showcase 2016, secţiune London Fashion Week coordonată de British Council şi British Fashion Council, alături de 24 de ţări.

Expoziţia “Found.Lost.Found”, curatoriată de designerul David Sandu, a fost organizată de Assamblage – Asociația Naționala a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană în colaborare cu Institutul Cultural Român din Londra și cu sprijinul UniCredit România, Atlassib si Simplu MakerShop. Dedicată pentru întâia oară exclusiv bijuteriei de autor, expoziția a fost inspirată de formele şi simbolismul podoabelor dacice şi prezentată sub forma unei instalaţii interactive de bijuterii semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean şi Otilia Mihalceandreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean şi Otilia Mihalcea, alături de proiecții multimedia realizate de Black Horse Mansion.

Revista-Atelierul

În cadrul premiilor „Emerging Talent Awards”, acordate celor mai talentaţi tineri designeri şi curatori din lume, din cei peste 80 de designeri intraţi în concurs, Otilia Mihalcea, creatoarea din spatele brandului Oval (ovaloval.com), a obţinut Premiul pentru design de accesorii  – o reuşită remarcabilă pentru designul de bijuterie românesc. Expoziția i-a impresionat atât de mult pe membrii juriului încât au inventat un premiu nou la ediţia acestui an, acordat creatorilor de accesorii, o premieră absolută în istoria International Fashion Showcase și care va fi menținut în edițiile viitoare.

Expoziția este o reprezentare a ciclului de asimilare a tezaurului dacic ca moștenire culturală  autentică de-a lungul generațiilor.  Tezaurul nu este doar o colecție de obiecte antice dezgropate și expuse într-un muzeu, ci un organism viu mereu prezent în memoria colectivă și culturală a unei națiuni. El este parte integrantă din povești, mituri și folclor și este circulată și asimiliată în viața colectivă, artistică și personală a oamenilor.     «Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinată de cantitatea de aur pe care o conținea, ci de ritualul oferirii în sine. Astăzi, bijuteria contemporană devine importantă prin semnificația ei, continuând eternul dialog dintre prețios și valoros. În contextul revizuirii valorilor,  una rămâne constantă: valoarea culturală a bijuteriei va depăși mereu evaluarea ei materială.» David Sandu, curatorul expoziției.

Ulterior itinerării din cadrul Institutului Cultural Român, instalația Found.Lost.Found va putea fi vizitată în cadrul Romanian Design Week 2016 (20 mai – 5 iunie 2016, Piața Amzei, București), precum și în cadrul expozițiilor temporare de bijuterie contemporană O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei în cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (10-19 iunie 2016) si Muzeului Național de Istorie București (23 iunie – 24 iulie 2016) cu sprijinul AFCN – Administația Fondului Cultural Național.

Locație: Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, București

Oră deschidere: 18.00

Accesul se face pe baza de RSVP la adresa de e-mail [email protected]

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share