READING

Ionela Luncanu şi creaţiile sale vestimentare

Ionela Luncanu şi creaţiile sale vestimentare

Distribuie articolul:
Share

Apreciem foarte mult stilul propus de Ionela Luncanu în cadrul creaţiilor sale vestimentare, şi am vrut să aflăm mai multe despre brandul ei, despre începutul afacerii şi alte detalii interesante.

Care este povestea brandului tău, de unde a pornit? Şi, cel mai important, cine te-a susţinut cel mai mult?

Povestea nu pot spune că este foarte lungă. Pasiunea pentru fashion cred că am moștenit-o de la mama, pentru că tot ce știu să fac acum și tot ce am realizat se datorează acelor zile din vacanța de vară în care mergeam cu ea la atelierul de croitorie unde lucra și strângeam toate bucățelele de materiale, nasturii și fermoarele de care nu mai era nevoie. Acum câțiva ani, când am început să prind încredere în mine și am luat foarfeca în mână să creez primele haine, tot ce făcea mama la mașina de cusut în acele vremuri îmi venea în minte ca niște flash-uri, pe care ulterior le puneam în practică. E o explicație pe care nici mama nu o înțelege, pentru că mereu mă întreabă: “De unde știi să faci așa? Cum ai învățat sau cum ți-a venit ideea asta?” și răspunsul meu mereu vine în aceeași formă: “Mai știi când lucrai tu la bluza/rochia aceea, în vacanţa aceea de vară? Îmi amintesc că tu făceai așa…”, iar ea evident că nu își amintește pentru că erau detalii care doar pe mine mă fascinau atunci.

În ceea ce privește sprijinul pe care l-am avut, nu pot să menționez o singură persoană. Am lângă mine oameni minunați, care m-au susținut mereu și au crezut în mine, și aș vrea să le mulțumesc pe această cale: iubitului meu, Dragoș, și familiei mele. Ei sunt cei care au fost primii fani, primii oameni care au purtat hainele create de mine și cei mai încrezători în reușitele mele.

Poţi să ne oferi mai multe detalii despre meseria ta de bază şi cum te-ai hotărât să te implici 100% pentru
„Atelier Ionela Luncanu”?

Mereu este amuzant să vorbesc despre asta pentru că atât meseria mea de bază, cât și studiile terminate sunt într-un domeniu total opus. Am terminat facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și meseria pe care o am este de programator. Este un domeniu care mereu mă fascinează, în egală măsură cu latura fashion, pe care o dezvolt în Atelier Ionela Luncanu.

Revista_Atelierul15

Ce te inspiră sau mai bine spus cine? Aici să ne oferi câteva repere muzicale, artişti şi designeri vestimentari pe care îi apreciezi…

Inspirația mea depinde de mulți factori, uneori mă inspir de la flori, alteori este de ajuns să privesc oamenii pe stradă și să îmi vină idei. Uneori sunt sentimente care dau curs ideilor, alteori pur și simplu cumpăr materiale, le pun pe manechin și ideile îmi vin după ce privesc textura materialului, culoarea lui în lumină și așa mai departe. Urmăresc și apreciez foarte mulți designeri, mai ales români. Îmi plac mult creațiile Ioanei Ciolacu, însă una din muzele mele preferate rămâne Coco Chanel.

Care a fost cea mai mare provocare până acum? Cea mai interesantă comandă?

 Comenzile mereu au fost diferite și mereu au fost provocări, pentru că multe dintre cliente mi-au trimis online măsurile și au primit produsul când era gata, fără nicio probă! Cea mai mare provocare a fost o rochiță pe care a trebuit să o livrez cu o zi înainte de cununia civilă (sunt sigură că și pentru domnișoara care a purtat-o a fost o provocare) și care a fost un succes total. Fericirea pe care a simțit-o atunci clienta a fost cea mai frumoasă răsplată pe care am simțit-o până acum.

Cum arată atelierul tău, este unul la fel de cochet şi elegant precum produsele tale?

 Atelierul momentan este în apartamentul unde și locuiesc. Încă nu am simțit nevoia să mă extind mai mult pentru că, așa cum am mai spus, inspirația mea vine din jurul meu. Manechinul și o parte din materiale le-am pus pe balcon, pentru că acolo obișnuiesc să îmi beau cafeaua dimineața și cred că acela e modul cel mai frumos de a-mi începe ziua.

Unde putem să găsim creaţiile tale?

Creațiile mele le găsiți pe Facebook la adresa www.facebook.com/luncanu.ionela

Ce apreciezi cel mai mult la activitatea Revistei Atelierul?

Revista Atelierul mi-a intrat la suflet de când am participat la Noaptea Albă a Designerilor și Creatorilor de produs. Am apreciat mereu proiectele minunate, oamenii calzi pe care i-am cunoscut acolo și modul lor de a fi alături de tot ce înseamnă designul românesc și de calitate.

Pe cine ai vrea să vezi purtând creaţiile tale?

Recunosc că la întrebarea aceasta nu m-am gândit niciodată. Nu cred că îmi doresc să văd pe cineva anume, însă îmi doresc să văd persoane fericite purtându-le. Persoane îndrăznețe, care au încredere în propriile forțe și cărora li se potrivesc creațiile mele ca o mănușă.

Cum ai caracteriza stilul tău?

Îmi place să cred că este un stil plin de viață. Un stil care să caracterizeze un public tânăr și nonconformist, plin de atitudine și încredere în sine.

Este o adevărată provocare să pătrunzi în lumea designerilor vestimentari? Ce sfaturi poţi oferi creatorilor vestimentari aflaţi la început de drum? De ce au nevoie pentru a reuşi?

Curaj și încredere. Nimic nu este mai important decât să ai încredere în tine și încredere că poți face ceva măreț. Să ai încredere în forțele proprii chiar și atunci când nu ai niciun motiv să faci asta. Am avut momente când nimic din jurul meu nu părea să ducă spre succes, dar dorința de a ajunge aici și nebunia, cred, m-au împins să continui. Și nu a fost degeaba! Atunci am știut că pot să fac tot ce îmi doresc, chiar și fără cunoștințe de design vestimentar, de exemplu. Dacă tu crezi în tine, demonstrează asta și celor care nu văd lucrurile așa cum le vezi tu. Și atunci o să prinzi din ce în ce mai mult curaj!

Fotografii realizate de Ștefan Ovidiu, Răzvan Iordache, Ștefan George, Augustin Lucici, Gabriel Eftime, XMedia Studio.

Editor articol Ramona Chifu-Mateescu

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share