READING

CNDB prezintă producțiile din Fondul Colectiv de C...

CNDB prezintă producțiile din Fondul Colectiv de Creație

Distribuie articolul:
Share

„Nud de femeie brunetă”, „37 minutes of make believe” și „Duet în trecere”, cele trei producții și prezentări din cadrul proiectului Fondul Colectiv de Creație 2016, sunt programate în zilele de 17, 18 și 19 iunie la sala Stere Popescu.

București, 14 iunie 2016 – Centrul Național al Dansului București (CNDB) este partenerul proiectului Fondul Colectiv de Creație, realizat de către Asociația Colectiv A Cluj și finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, și va găzdui cele trei producții realizate în cadrul inițiativei care a debutat în martie 2016 și s-a desfășurat pe parcursul a patru luni.

Pe 17 iunie, începând de la ora 19.30, este programat spectacolul „Nud de femeie brunetă”, de/cu Andreea David; pe 18 iunie, de la aceeași oră, la CNDB va fi prezentată producția „37 minutes of make believe”, de/cu Andreea Novac; pe 19 iunie, de la 19.30, este programat „duet în trecere”, de/cu Mihaela Dancs și Andreea David.

FONDUL COLECTIV DE CREAȚIE poster CNDB

Cele trei producții și prezentări vor încheia sezonul de primăvară-vară de la Centrul Național al Dansului și vor fi găzduite de Sala Stere Popescu din Bulevardul Mărășești 80-82.

Fondul Colectiv de Creație este un nou proiect care susține cercetarea, creația și difuzarea spectacolelor din zona artelor performative. Pe lângă cele trei producții de dans contemporan sus-menționate, el include și un laborator de cercetare în artele performative.

Fondul Colectiv de Creație se conturează ca un fond comun de resurse – spațiu de lucru, know-how artistic și de management cultural, resurse financiare, dar și valori și practici comune de lucru – care își propune să susțină dezvoltarea de noi spectacole de dans contemporan și noi idei și practici în zona artelor performative.

Primul proiect care s-a dezvoltat în acest context este performance-ul „Nud de femeie brunetă”. Andreea David lucrează într-un spațiu solitar pentru a studia propriul nud, în care singurul observator e ochiul ei critic din viitor, contribuind la o continuă auto-compunere a nudului în propria construcție scenică.

Andreea David este arhitect și performer, cu formare în dans contemporan la Centrul Naţional al Dansului din București. Ca performer, a colaborat cu Adriana Gheorghe, Alina Popa, Ingrid Berger Myhre (NO), Doris Uhlich (AT), Thomas Steyaert (BE) și Mădălina Dan.

A doua producție susținută de Fondul Colectiv de Creație este „37 minutes of make believe”, dezvoltată de coregrafa Andreea Novac, care face parte din trilogia Beauty-Disgust-Utopia. Căutările Andreei Novac în realizarea acestui spectacol se îndreaptă înspre relația dintre frumusețe și artă și tensiunile care caracterizează raportul dintre acestea în postmodernism: critica frumuseții, criza frumuseții și  chestionarea convențiilor impuse de cultura vestică asupra frumuseții.

Andreea Novac este dansator și coregraf. Creează, începând cu 2005, piesele Aici totul e diferit, B-26-Dans, Corp şi anti – Corp, Aici, acum, Dance a playful body, Pretend we make you happy, Despre tandrețe.

Andreea David și Mihaela Dancs propun pentru „duet în trecere”, care constituie totdată și prima lor colaborare, explorarea potențialului coregrafic al relației performative dintre doi dansatori, relație construită în timp real. Pentru cele două, relația dintre doi dansatori construită în timp real înseamnă o permanentă chestionare și negociere a ceea ce înseamnă a fi împreună.

Mihaela Dancs este coregraf și dansator. Dansează în Bucureşti, Londra, Timişoara, Veneţia, Praga, New York, Cluj, Cork, Viena, Stockholm, Tokyo.

Preţul biletelor la oricare dintre spectacole este de 20 de lei pentru unul întreg și 10 lei pentru unul redus (elevi/ studenţi/ pensionari), iar acestea se pot achiziționa și online, de pe www.kompostor.ro.

Cele trei noi producții din cadrul Fondului Colectiv de Creație și laboratorul de cercetare ABC Performativ au împărțit sala RAP de la etajul doi al Fabricii de Pensule din Cluj, spațiul care a găzduit și premierele celor trei spectacole.

Asociația Colectiv A Cluj este membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule, organizator al festivalului internațional de artele spectacolului și imagine video Temps d’Images Cluj și coordonator al proiectului comunitar La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur.

Pentru mai multe detalii: www.colectiva.ro și www.cndb.ro

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Pipa Păcii, Zelist, Art Out, Graphic Front

Save

Comentarii

Revista Atelierul: platformă activă de prezentare online şi offline a industriilor creative şi culturale, naţionale şi internaţionale. Cu un număr de peste 9 milioane de cititori, din 2010 am publicat peste 3080 de articole, promovăm peste 1.500 de artişti și designeri de produs, şi suntem parteneri media viabili la peste 600 de evenimente de profil.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share