Mulți sunt de părere că pentru a fi artist și pentru a te putea numi artist, trebuie să faci școală și studii în domeniu. Părerea mea este că, pentru a fi sau a deveni un artist, trebuie să iubești ceea ce faci și să dedici ore în șir de studii individuale și muncă detaliată pentru a ajunge la rezultatul pe care ți-l conturezi în minte. Nu contează unde, în studioul de la facultatea de arte sau în camera de zi la tine acasă.
Olga Soldo nu a făcut școală de artă sau facultate de design, ci a învățat de una singură. A muncit ore în șir pentru a ajunge la performanțele pe care le are astăzi. A încercat tehnici noi, a trecut peste eșecuri și a reușit să creeze într-un final sculpturi din fetru reprezentative, care sunt îndrăgite și apreciate de oameni din întreaga lume. Oamenii ca Olga mă inspiră și îmi dau speranță. Îmi confirmă faptul că lumea nu este neapărat a celor care pot, ci a celor care vor și reușesc să-și realizeze visul!
Salut Olga, povestește-ne puțin despre tine. Ce planuri de creație ai? Ce face un artist în viața de zi cu zi?
Viața de artist, în cazul meu, nu se deosebește cu nimic de viața unui om normal. Dar eu tind întotdeauna să aduc în rutina zilnică ceva neobișnuit și luminos. Creația mă ajută să fac aceasta.
Eu nu îmi fac planuri de viitor. Bineînțeles, am să muncesc și mai departe, am să învăț tehnici de lucru noi, am să încerc să progresez, dar procesul de creație în sine nu îl prognozez niciodată. Creația este un domeniu în viața omului pe care este greu să-l prezici.
Ce înseamnă pentru tine lucrul de mână?
Pentru mine lucrul de mână sau handmade în sensul global, este munca ce transmite un mesaj al artistului întregii lumi. În lucrurile create manual sunt cuprinse emoțiile și sentimentele autorului, care l-au însoțit în timpul creării acestora. În mod special se simte energia jucăriilor și păpușilor: fiecare dintre acestea are propriul caracter, pe unele dintre ele vrei să le ții tot timpul aproape și să nu le lași din mână niciodată, pe altele, dimpotrivă, nici nu vrei să le iei în brațe.
Ce vrei să transmiți prin lucrările create de tine? Care este crezul tău artistic? Cum a început pasiunea pentru fetru? Unde și cum ai învățat să faci sculpturi și păpuși de autor?
Veau să transmit prin lucrările mele un mesaj, și anume că trebuie să vedem în jurul nostru în primul rînd bunătatea. Cu ajutorul creațiilor mele vreau să fac lumea un pic mai bună și mai luminoasă. Fiecare zâmbet pe care îl aduce una din jucăriile mele este cea mai bună recompensă pentru mine.
Pasiunea mea pentru lucrul de mână a început încă din copilăria timpurie și mă însoțește toată viața. Despre metoda de împâslire am aflat în anul 2009, primele mele lucrări au fost un iepure dintr-un desen animat, un cățel de rasă taxa și un guzgan. Treptat am ajuns la păpușa de autor, deoarece mi-am dorit să să creez jucării cu caracter și trăsături proprii: inteligente, bune la suflet, triste, grijulii, visătoare, vesele, amuzante și, de ce nu, un pic ciudate, diferite una de alta, dar similare cu noi, oamenii.
Este imposibil să înveți să creezi păpuși de autor. „Autor” este cuvântul cheie. Sunt ateliere de lucru care predau tehnici diferite, dar nu există nici un master-class care să te învețe cum să dai suflet, să „învii” păpușile pe care le faci. Tot ce știu să fac acum am învățat de una singură, prin încercări și erori.
Cu ce materiale îți place să lucrezi cel mai mult și de ce?
Îmi place să lucrez cu materiale naturale. Materialul de bază, bineînțeles, este lâna – un material unic, care îmi permite să creez jucării cu adevărat însuflețite. În afară de lână mai folosesc și diverse textile: bumbac, catifea, dantelă, mătase și altele. Detaliile le fac din lut polimeric – este comod de lucrat cu el și oferă o varietate largă de culori.
Cum îți vin ideile și caracterele personajelor?
Ideile și chipul jucăriilor îmi vin de obicei pe neașteptate. Când în mintea mea apare chipul unui personaj nou, eu imediat mă apuc să-l aduc la viață.
Cât timp îți ia să faci un personaj?
Depinde. Câteodată caracterul jucăriei apare imediat, alteori crearea unei jucării îmi ia ore bune de lucru.
Ce îți place cel mai mult la păpușile și jucăriile de mână?
Cel mai mult îmi place sinceritatea creatorului, care se oglindește în păpuși și jucării. Mie îmi atrag atenția jucăriile și păpușile cu suflet bun, care au propriul caracter. Poți să îți dai seama după lucrare cine este autorul acesteia. Umorul artistului este la fel o caracteristică foarte importantă.
Ai putea să îți descrii stilul?
Fiecare artist are propriul stil, cu ajutorul căruia se deosebește cu ușurință de alți artiști, dar îmi este greu să descriu stilul personal. Cred că un răspuns la această întrebare ar putea veni de la oamenii care urmăresc activitatea mea artistică. Este important să afli o părere din afară.
Ce atitudine ai față de faptul că un artist își vinde lucrările?
Am o atitudine pozitivă. Nu văd nimic rău în aceasta. Artistul își împărtășește creativitatea, lucrările lui ajung în casele oamenilor care, probabil trăiesc în alte orașe sau țări, și le aduc fericire. Eu aș numi suma achitată pentru creația unui artist drept compensație monetară. Cred că așa este mult mai potrivit. Artistul își vinde creația, nu pur și simplu marfă.
Tu ai păpuși create de tine care și-au găsit o familie în alte țări?
Sigur că da. Jucăriile și păpușile mele trăiesc în Spania, Italia, SUA, Israel, Letonia, Franța, Marea Britanie și alte țări. Pentru mine, realizarea acestui lucru este o fericire enormă.
Să ne întoarcem înapoi la creația propriu zisă. Ce alte tehnici de lucru te interesează și ai vrea să le înveți?
Poți să creezi lucruri prin diverse tehnici, care sunt demne de admirat. Totuși pe mine mă interesează în mod special tehnica de învechire, tehnica decupajului și lucrul cu lutul polimeric și lemnul.
Ți-ai dori să scrii o carte? Dacă da, ce fel de carte ar fi aceasta?
Cred că nu aș putea să dedic o carte întreagă despre cum se creează o jucărie sau păpușă. Crearea jucăriilor și păpușilor este o chestie individuală, iar cărți care demonstrează tehnicile de creare a acestora sunt multe și de tot felul.
Dar o carte poveste, legată de personajele create de mine, mi s-ar părea interesant să scriu.
Cum îți organizezi timpul așa ca să le reușești pe toate?
Nu fac nimic în mod special și nici nu pot să spun că spațiul meu de lucru și timpul sunt foarte organizate. Muza îmi poate veni oricând, iar spațiul de creare nu mi-l limitez niciodată.
De ce oamenii trebuie să continue să facă lucruri de mână și să le achiziționeze?
Oamenii trebuie să continue să facă lucruri de mână și să le cumpere, pentru că astfel ei fac schimb de căldură sufletească, se inspiră și se bucură reciproc, ori aceasta în lumea de azi este extrem de important.
Ce mesaj ai pentru cititorii noștri și pentru cei care își încearcă puterile pentru a deveni și ei profesioniști în domeniul care le place?
Să nu vă fie frică să încercați ceva nou. Nu vă opriți niciodată acolo unde sunteți. Îmbunătăți-ți-vă abilitățile. Amintiți-vă mereu care este rolul artei și încercați, cu ajutorul acesteia, să faceți lumea mai bună. Nu lăsați mâinile în jos și credeți în forțele proprii și totul neapărat vă va reuși. Trebuie doar să vă doriți!
Îți mulțumesc frumos Olga.
Interviu realizat și tradus din limba rusă de Gaby Galamaga
Dacă îți plac interviurile și articolele realizate de mine, urmărește de asemenea, activitatea mea pe Facebook.
NO COMMENT