READING

Atelier Jamais: “niciodată nu voi mai face nimic d...

Atelier Jamais: “niciodată nu voi mai face nimic din ceea ce nu îmi place”

Distribuie articolul:
Share

Creaţiile Radei sunt impresionate, apreciem atât materialele pe care le foloseşte, cât și stilul propus de ea. Poveste ei este una de succes, a reuşit în câţiva ani să îşi creeze un brand recognoscibil, Atelier Jamais, iar produsele sale să se regăsească în cele mai mari târguri şi evenimente de profil din România.

Poţi să ne oferi mai multe detalii despre meseria ta de bază şi cum te-ai hotărât să începi Atelier Jamais?

De fapt am două profesii de bază: jurist și specialist în comunicare. Prima nu m-a atras niciodată deși am lucrat în domeniu, iar cea de-a doua pur și simplu nu a fost să fie.

Atelier Jamais a început în 2013, când m-am mutat din Cluj în Arad. Am început să creez accesorii mai mult ca să îmi umplu timpul mort, pentru că nu prea cunoșteam pe nimeni. Nu pornisem cu ideea să dezvolt o afacere sau să le vând, însă reacția pozitivă a celor din jurul meu m-a încurajat să fac acest lucru.

Revista_Atelierul122 Revista_Atelierul10

După un an de făcut accesorii, m-am trezit într-o dimineață și mi-am spus că vreau mai mult, mi-am spus că vreau să creez bijuterie. Nu am stat prea mult pe gânduri și am ajuns la Assamblage, locul unde totul s-a schimbat. Odată ajunsă acasă, am început să îmi utilez atelierul, iar din acel moment nu mai pot să îmi închipui viața mea fără să creez bijuterii.

Care este povestea brandului tău, de unde a pornit? Şi, cel mai important, cine te-a susţinut cel mai mult?

Brandul meu se numește Atelier Jamais pentru că la un moment dat mi-am spus că niciodată nu voi mai face nimic din ceea ce nu îmi place (în speță meseria de jurist). A fost chiar simplu : niciodată = jamais.

Sunt norocoasă pentru că de la bun început m-au susținut și m-au încurajat toți cei din jurul meu, fără excepție. Prima persoană care m-a îndemnat să fac bijuterii a fost designerul vestimentar Arina Varga, atunci când m-a rugat să creez accesoriile pentru noua ei colecție din acea perioadă (și de aici Arina din cunoștință a devenit prietenă și mai apoi nașa noastră de căsătorie). Și mai presus de toți, soțul meu, care mă suportă și mă încurajează și acum, când dau cu toate de pământ atunci când nu îmi iese o anumită piesă așa cum aș vrea.

Revista_Atelierul(3)Ce te inspiră, sau mai bine spus cine? Aici să ne oferi câteva repere muzicale, artişti, filme şi creatori de bijuterii, de produse unicat pe care îi apreciezi.

Când lucrez îmi place să ascult muzică. Ce ascult depinde de starea mea de spirit din acel moment: poate fi atât Nina Simone, cât și Haggard. În ultimele luni ascult multă muzică clasică pe vinil. Sunt pur și simplu obsedată.

În materie de bijuterii, la început eram fascinată de bijuteriile ‘vii’ ale lui Hafsteinn Juliusson, iar mai apoi de fiecare dată când căutam inspirație o găseam și încă o găsesc în sculpturile arhitecturale create de Zaha Hadid.

Care a fost cea mai mare provocare până acum pentru Atelier Jamais? Cea mai interesantă sau, mai bine spus, insolită comandă?

Fiecare comandă pe care o primesc reprezintă o provocare. Dacă nu ești atent, poți greși și lua de la zero chiar și o piesă care în mod normal se realizează foarte simplu.

Cum arată atelierul tău, este unul la fel de cochet şi elegant precum produsele tale?

Sunt foarte mândră de atelierul meu. De fapt al nostru, pentru că într-o parte se află și studioul foto al soțului meu. În primul rând sunt îndrăgostită de clădirea în care se află, este o clădire monument istoric (Palatul Szantay) cu o însemnătate mare pentru Arad.

Am încercat să păstrăm cât mai multe din elementele originale din apartament și să creăm senzația că cel sau cea care calcă pragul nostru se află acasă. Este un showroom primitor, cu mult spațiu deschis și nu arată deloc a magazin de bijuterie. Mici părți din Atelier și showroom se pot vedea în poze.

Unde putem să găsim bijuteriile create de tine ?

Bijuteriile mele se pot găsi online la adresa www.jamais.ro, pe Facebook sau în showroom-ul nostru din Arad.

Revista_Atelierul(5)Ce apreciezi cel mai mult la activitatea Revistei Atelierul?

Am cunoscut echipa Revista Atelierul acum doi ani în Cluj, la Noaptea Creatorilor și Designerilor de Produs, eveniment care s-a legat de sufletul meu și la care îmi doresc să particip în continuare. Pe lângă acest eveniment, ceea ce mă bucură este șansa pe care Revista-Atelierul o oferă designerilor aflați la început de drum, promovându-i și oferindu-le sfaturi.

Cum ai caracteriza stilul Atelier Jamais?

În general stilul care mă caracterizează urmărește liniile simple, clare, geometrice. Cu toate acestea, colecţia din primăvara aceasta a venit ca ceva nou, fără linii clar definite, fără geometrie. Să realizez o astfel de colecție a fost o adevărată provocare pentru mine.

Revista_Atelierul(13) Revista_Atelierul(14) Revista_Atelierul(15)

Este o adevărată provocare să pătrunzi în lumea creatorilor de bijuterie contemporană din România? Ce sfaturi poţi oferi  creatorilor de bijuterii aflaţi la început de drum? De ce au nevoie pentru a reuşi?

Nu mi se pare deloc o provocare. Am avut norocul să cunosc creatori foarte deschiși, iar cu unii am legat prietenii. Chiar ne ajutăm și ne dăm sfaturi despre cum am putea realiza anumite piese. Ceea ce mă bucură este că cei din această branșă au înțeles că doar împreună putem să creștem.

Celor aflați la început de drum pot doar să le spun că, dacă ei cred cu adevărat în ceea ce fac și dacă lucrează și își perfecționează mereu tehnica, vor reuși.

Fotografii realizate de Ciprian Suarasan, Ionuţ Dobre şi din arhiva personală a Radei.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share