Nunți, nunți, nunți…
Oriunde am fi și în orice fel de cercuri sociale ne-am învârti, avem de onorat invitații la acest gen de evenimente. Și da, încep astfel pentru că am ales, pentru acest articol, perspectiva invitatului la nuntă, acel invitat care colecționează mărturii cu care nu știe musai ce să facă după ce trece evenimentul.
Unii sunt de părere că obiceiul de a oferi nuntașilor mărturii este importat recent de la italieni sau de la alte popoare, dar eu îmi amintesc și acum de colecția impresionantă de flori de prins în piept pe care o strânseseră bunicii mei și de faptul că știau exact de la ce nuntă provenea fiecare dintre ele. În ceea ce-i privește, acestea erau „mărturiile” lor.
În cele ce urmează voi arăta cu ce mi-ar plăcea să plec eu, invitatul, de la o nuntă, pe lângă voie bună și încrederea că am asistat la începutul unei căsnicii frumoase. Punctul de plecare e constituit de poveștile despre nunțile handmade prezentate în revista noastră, unde s-au ales de cele mai multe ori soluții handmade și pentru mărturii.
Amintiri pe termen lung:
1. Cutii de lemn decorate cu tematica nunții, dar care sunt suficient de rezistente pentru a păstra mai apoi obiecte mici, bijuterii etc. Pot fi umplute cu bomboane, minitablete de ciocolată sau alte „consumabile” alimentare sau nealimentare, în funcție de inspirația fiecărui organizator.
Sursă imagine: Christine Paper Design
2. Semne de carte. Avantajul acestora este că pot fi realizate odată cu invitațiile și meniurile, păstrând tematica acestora.
Surse imagini: My Humble Jumble și E-Sublim
3. În ultima vreme a devenit trendy contactarea unui caricaturist care să se ocupe atât de invitații, cât și de schițarea caricaturilor nuntașilor, desene care înlocuiesc cu succes mărturiile. Dar atenție, chiar dacă pentru invitați este opțional să pozeze, mirii ar trebui să dea exemplu. 🙂
Sursă imagine: caricaturist Adrian Bighei
4. O altă idee care mi-a venit pe când făceam cercetarea pentru acest articol e reprezentată de moriști. Nu ești niciodată prea bătrân ca să faci să se învârtă o morișcă. La o nuntă veselă, cu accente jucăușe, aceste obiecte se pot dovedi o alegere inspirată, dându-vă în plus satisfacția de a fi oferit un obiect făcut de voi. Tutoriale se găsesc din plin.
Sursă imagine și tutorial: Diana Mihăilă
Pe de altă parte, puteți amenaja chiar un colț pentru „atelierul de făcut moriști”, unde să puneți la dispoziția invitaților materialele (hârtia gata tăiată conform tiparului, în culorile evenimentului sau cu modele cât mai vesele și mai diferite) și instrucțiunile necesare, ca fiecare să-și confecționeze jucăria.
Sursă imagine și tutorial: Rubber Stamping
Amintiri care se pot consuma:
5. Săpunuri – cum altfel?! – handmade, special produse pentru această ocazie. Creatorul vă pune la dispoziție ideile sale ca inspirație și puteți comanda ce vi se potrivește, dar și modele noi, sugerate de voi.
Sursă imagine: SăpunZain
6. Lumânărele decorative. Avem chiar în România artizani care produc lumânări deosebit de frumoase și inspirate, ce pot fi personalizate.
Sursă imagine: Lumânări de vis
De asemenea, aceia dintre voi care doriți să vă dedicați voi înșivă acestei operațiuni găsiți inspirație în articolul scris de Zazine.
7. Cutii de chibrituri personalizate. Poate că bețele inițiale se termină, dar o cutie frumos decorată nu va fi aruncată, ci reumplută.
Sursă imagini: Long Sunday
Dacă aveți răbdare și inspirație, cumpărați cutiile și personalizați-le cu numele voastre, cu elemente grafice incluse în tematica nunții, motive florale, de călătorie sau orice vi se pare potrivit, tutoriale de bază care să vă ajute există.
8. Dulciuri special pregătite în acest scop, în perechi mire-mireasă. În engleză se numesc cake pops, pentru că sunt prăjituri în formă de acadea. Nu sunt greu de făcut, așadar dacă nu vă puteți ocupa personal de ele, un atelier de cofetărie e în stare să le facă fără dificultate. Ambalate frumos în celofan, țin mai mult decât prăjiturile cu cremă și pot fi consumate și după câteva săptămâni.
Sursă imagine și tutorial: Dinner4Two
9. Mini-ghivece cu plante suculente. Mini pentru că e preferabil să nu ocupe mult loc, suculente pentru că sunt ușor de îngrijit atât de voi, înainte de eveniment, cât și de viitorii posesori. Există furnizori de ghivece gata pregătite pentru nunți, dar puteți cumpăra plantele și recipientele separat dacă doriți.
Surse imagini: Plante cadou și AV Fabrica de flori
10. Recipiente cu dulciuri sau nuci/alune de tot felul. Am lăsat la urmă acest capitol, pentru că aveți la dispoziție o varietate mare atât de recipiente, cât și de „umpluturi”.
Invitații voștri pot pleca acasă cu miere, bomboane, alune sau combinații de condimente făcute special pentru această ocazie.
O altă soluție este vinul: în general producătorii îmbuteliază și sticle de 250 ml pentru momente speciale și e preferabil să cumpărați sticlele gata pregătite, altfel calitatea vinului are de suferit. Puteți personaliza sau nu etichetele sticlelor. Nu voi oferi o imagine ca exemplu, alegerea vinului ține cont de criterii prea multe, obiective și subiective. E suficient să știți că se poate.
Lichidele și condimentele au nevoie de sticluțe, fiole sau borcănașe. Găsiți flacoane de sticlă de vânzare online destul de simplu și într-o varietate mare de forme și dimensiuni. Bomboanele, nucile, alunele ori minitabletele de ciocolată pot fi puse în orice fel de recipient: un borcan, o sticluță, o punguță de organza sau catifea, o cutiuță sau o pocnitoare de carton.
Surse imagini: Pocnitori pline de bomboane – Fiole cu condimente – Borcănele cu miere pesonalizate – Cutie anemonă – Borcan cu bomboane
Indiferent de soluția aleasă pentru mărturii, că e vorba de obiecte care pot fi păstrate multă vreme sau bunătăți care vor fi date gata uneori chiar în timpul petrecerii, invitațiilor le va rămâne în minte mai ales imaginea nunții voastre, deci cel mai important e să vă simțiți bine și să iradiați bucurie.
Fără comentarii