Pentru sărbătoarea Crăciunului fiecare familie are dulciurile ei pregătite cu drag de cei ai casei, la noi binecunoscuții cozonaci, biscuiții diverși cu umpluturi ori simpli sau torturile ornate special de sărbătoare. Cu aceeași ocazie în diferite părți ale lumii pe masă tronează în fiecare an un dulce tradițional. Vă invit să savurăm virtual și de ce nu, să ne inspirăm din câteva dintre aceste delicii dulci:
Pan de Pascua, panetone sau cozonacul italian care a apărut și la noi în oferta supermarketurilor, dar care are origine germană, a ajuns odată cu emigranții nemți până în Chile. Umplut cu nuci, migdale, stafide sau fructe confiate, aromat cu ginger și îndulcit cu miere devine piesa centrală pe masa Crăciunului, chiar dacă numele său este inspirat de altă sărbătoare.
Turron cunoscut ca nuga sau alviță este un dulce nelipsit de pe masa spaniolilor. S-a extins obiceiul de a fi consumat în țările fostei colonii spaniole, astfel a ajuns în țările din America Latină și este un dulce consemnat în secolul al XVI-lea ca fiind servit de Crăciun. Din albușuri bătute bine, miere și zahăr, umplut cu nuci și migdale rețeta de nuga este consemnată și s-a pastrat ca atare de foarte multă vreme.
Buche de Noel sau tortul buturuga cum este cunoascut la noi este tradițional pentru francezi și cei din fostele colonii, fiind un tort dintr-un blat de pandișpan cu cremă de ciocolată, decorat să semene cu o buturugă așa cum indică și numele. Deși rețeta este veche, doar de dată recentă a devenit un obicei să fie servită cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Lebkuken sau turta dulce este tradițional pe masa germanilor. Rețeta dezvoltată de călugări în secolul al XIII-lea, conținând miere, scorțișoară, ghimbir, nuci, poate fi dulce sau iute. Tăiată în diferite forme sau în forma clasică de inimioară, turta dulce este o delicatesă cunoscută și la noi, mai ales în Ardeal.
Pavlova sau tortul cu blat de bezea, cremă de frișcă și fructe proaspete tronează pe masă în Australia și Noua Zeelandă. Botezat după numele balerinei care a vizitat continentul australian în anul 1920, Pavlova este un desert ușor și potrivit anotimpului cald când se sărbătorește Crăciunul în emisfera sudică.
Vaniljelkranse sau biscuiții olandezi pe care îi găsim gata ambalați în cutii de tablă în supermarket sunt delicatesa servită de aceștia la Crăciun. Moi la interior și crocanți la exterior, făcuți cu unt și vanilie, biscuiții sunt un desert care s-a răspândit și în alte țări.
Szaloncukor sau bomboanele fondante cu care ne împodobim pomul de Crăciun sunt tradiționale pe masa vecinilor noștri unguri. Umplute cu o cremă aromată de căpșuni, vanilie, nucă de cocos sau nucă sunt deliciul copiilor care respectă regula de a le termina pe toate imediat până după sărbătoare.
Rum cake sau chekul cu rom este popular în Caraibe, Jamaica și Puerto Rico unde fructele uscate sunt îmbibate în alcool, rom și vin mult timp înainte de sărbătoare. Zahărul caramelizat și siropul alcoolizat care înmoaie totul face ca acest desert să fie consumat cu prudență.
Tarta cu dovleac tradițională în Canada este nelipsită pe masa de sărbători de acolo. Cu scorțișoară, vanilie și un aluat delicat, tarta reprezintă Crăciunul pe continentul american alături de o băutură alcoolică din ouă, zahăr și condimente specifice.
Budinca englezească flambată, gătită cu mult timp înainte de Crăciun pentru a fi bine însiropată este uneori împrumutată și de americani. Creată prin amestecarea unor mirodenii specifice, fructe uscate, ținute în rom, budinca are o formă specifică, țuguiată.
Trecând printre meniurile multor popoare cu ocazia Crăciunului vedem ca ceea ce servesc alții este destul de asemănător cu ceea ce avem și noi la sărbători. De aceea nu vom fi invidioși, ci vom trece liniștiți la frământat cozonac pentru a ne delecta cu acesta la desert sau vom vizita o cofetărie să îl cumpărăm de-a gata, fără mult deranj.
NO COMMENT