Constanția este o creatoare de modă pe care am descoperit-o recent. Este genul de artist ale cărui lucrări te ademenesc imediat. Te ademenesc prin caracter, stil și mesajul pe care-l primești atunci când le privești. Sunt simple, dar totodată sofisticate. Unele colorate, dar totodată subtile. Un tot întreg începând de la concept, stofe, calitate și atitudine până la realizarea și combinarea perfectă a acestora.
Bună Constanția, mă bucur foarte mult să-ți descopăr creațiile frumoase. Cum ai ajuns să faci design de îmbrăcăminte? Pentru ce stil optezi atunci când îți schițezi noile colecții? Cu ce materiale îți place să lucrezi cel mai mult și de ce?
Bună Gabriela, îți mulțumesc mult pentru apreciere. Întotdeauna știam că voi face design vestimentar, pentru că pasiunea mea a venit odată cu conștientizarea de sine. Eu percep hainele într-un mod cu totul deosebit poate, și consider că haina pe care o alegi trebuie să se identifice cu personalitatea ta, caracterul și energia pe care o emani. Astfel, o ținută aleasă corect îți conferă dublu siguranță de sine, individualitate și personalitate pentru că te reprezintă. Fiecare designer își are semnătura sau stilul care îl caracterizează, eu mă inspir din Stări, Emoții, Sentimente, de aceea creațiile mele au Atitudine și Caracter.
Lucrez cu stofe naturale, exclusiv! Pentru că haina este o a doua piele, ea trebuie să respire.
Știu că ai făcut un stagiu la o casă de modă la Londra. Te-a ajutat aceasta să te percepi în rolul de designer vestimentar ca atare?
Da, am făcut cîteva stagii în design vestimentar și design de bijuterii, cea mai reprezentativă a fost Tata Naka Londra în 2009-2010. Cu siguranță această experiență mi-a lărgit orizonturile pentru că am văzut în practică cum se lucrează zi de zi la un brand cu renume, și cîtă muncă stă la bază. Probabil de aici a venit motivația și dorința de a crea un produs propriu.
A fost 2016 un an complex pentru tine ca designer?
Anul 2016 a fost unul pe cît de productiv, pe atît de dificil din punct de vedere profesional. Însă a fost un an în care am crescut, m-am maturizat ca designer, și asta e bine!
Astăzi industria modei este un amalgam de stiluri. Nu neapărat atrăgătoare toate. Este pornirea ta de a face din propriile colecții o reacție la acestea?
Sincer vorbind, nu sunt persoana care urmărește tendințele, sunt foarte puțini designeri pe care-i urmăresc și admir. Oricum consider că este loc pentru fiecare, pentru că Designul este o artă în primul rînd, și de aceea este foarte subiectiv. Îi respect pe cei care au o viziune proprie distinctivă, creează o tendință, și sunt foarte rezervată atunci cînd vine vorba de comercial și plagiat. Colecțiile mele sunt o exteriorizare absolută, un manifest interior.
Cum ai descrie estetica pe care ai adus-o în lumea modei din Moldova? Am observat că ai unele modele cu dimensiuni asimetrice sau overlong, cu chipuri de femei, în mare parte schițate ca elemente de decor. De unde vin toate ideile, imaginile… îndrăzneala chiar. Bănuiesc că nu toți au curajul să facă astfel de creații în Moldova. Majoritatea, din cîte am văzut eu, optează pentru un stil necapricios, care să prindă la toată lumea.
Atunci cînd creez nu țin cont de spațiul în care mă aflu, și asta probabil e greșit din punct de vedere al afacerii. De asemenea e greșit să-ți dorești să placi tuturor pentru că nu este posibil, chiar dacă e să creezi haine pur comerciale. Eu îmi doresc să creez un produs de calitate, care să facă față concurenței din afară. Deși în ultimii ani în Republica Moldova urmărim o dezvoltare pozitivă în materie de design vestimentar, educarea publicului și creșterea capacității pieții va necesita o perioadă îndelungată de timp.
Ce părere ai despre creațiile care sunt făcute doar pentru show? Își au rostul?
Consider că îmbrăcămintea este făcută pentru a fi purtabilă și desigur comodă. Dar orice fel de creație își are rostul atunci cînd aduce în sine un mesaj, vine cu un sens sau o semnificație.
Eu am văzut o rochiță din mătase sălbatică, și pur și simplu m-a fermecat. De altfel ca multe alte lucruri create de tine. Vreau să știu: este mătasea sălbatică materialul cheie pentru a crea ceva cu totul fenomenal în îmbrăcămintea pentru femei? Contează materialele cu care lucrezi, dacă produsul finit va avea sau nu succes, sau succesul depinde totuși cel mai mult de formele și culorile pe care le combini?
Mersi mult! Mătasea sălbatică am descoperit-o recent în proces de lucru la ultima colecție. Mi-au plăcut proprietățile sale și nu am dat greș, pentru că clienții sunt foarte mulțumiți nu doar de model, ci în special de felul în care se simt în ea. Conferă o lejeritate și un confort deosebit la contact cu pielea.
Iar în procesul de creare a unui produs inedit, formula este una foarte complexă. Eu îl asemăn cu un puzzle în care fiecare piesă trebuie potrivită. Acestea sunt: conceptul, designul, silueta, culorile, țesăturile, iar în final dacă este vorba de un lookbook – modelul, stilizarea, fotograful. Armonizarea tuturor acestor elemente contribuie la crearea unui produs de calitate și complet.
Cum e să fii designer în Moldova? Cum reacționează oamenii la creațiile tale unice? Sunt oameni care își permit lucrările tale? Ai dori să-ți extinzi spațiul de comercializare și în alte țări? Dacă da, care sunt acestea?
Este mai dificil desigur, pentru că nu-mi permite să dau frîu liber creației în întregime. Reacțiile sunt pozitive în mare parte, poate cele negative nu s-au expus public, nu știu :)). Dar din experiența mea de lucru cu clienții de aici, oamenii sunt cumva foarte rezervați și eu îi înțeleg perfect. Ce ține de accesibilitate, nu prețurile le împiedică pe femei să-mi poarte creațiile, ci temerea de “A FI DIFERIT” sau de “A NU FI CA CEILALȚI”.
De aceea, ca să nu „mă pierd” eu ca designer, am decis să mă redirecționez și desigur să-mi extind spațiul de comercializare. Nu-mi voi dezamăgi desigur însă clienții locali, cu care voi continua să lucrez individual.
Ce te motivează să rămâi în Moldova și să fii designer aici? Majoritatea oamenilor pleacă. Își caută norocul altundeva…
Nu sunt încă definitiv decisă unde să activez. Aici mă ține familia, parinții de care sunt foarte atașată și pe care țin să-i văd în fiecare zi.
Ce perioadă istorică din lumea modei te inspiră cel mai mult?
Nu este una care mă inspiră în mod deosebit pentru că toate au fost precedate de careva evenimente politice sau sociale cu un impact asupra vestimentației. De altfel apelez de foarte multe ori la perioadele istorice în materie de inspirație.
Ce designeri te inspiră prin creațiile lor și de ce?
În primul rînd Alexander McQueen, unic și incomparabil prin modalitatea de vizualizare și percepere de sine, a vieții în ansamblu. De o iscusință tehnică absolut genială, și de o intensitate emotivă și afectivă extremă, creațiile sale consider nu au avut și nici nu vor avea un precedent.
Delpozo – prin caracter, simțul balansat al esteticului și abordarea arhitecturală a siluetei umane.
Erdem – Îmi place și îmi este foarte aproape energetica feminină dar puternică a creațiilor sale.
Atunci cînd ai început să faci prima ta colecție, ai crezut vreodată că ai să ajungi aici? Bănuiesc că ești o persoană foarte ambițioasă.
Sunt foarte auocritică și niciodată mulțumită de rezultate. Mai este mult mult de lucru pînă să pot spune că am ajuns undeva.
Cum este viața unui designer zi de zi?
Nu este un job de la oră pînă la oră, de aceea cele mai importante sunt disciplina și capacitatea de a te detașa de rutină. De a găsi inspirație în ceea ce nu inspiră și de a găsi motivație în ceea ce nu motivează.
Ce mesaj ai vrea să transmiți celor care citesc interviul?
Fiecare din noi este unic, excepțional și incomparabil de felul său. Important este să vă regăsiți în tot ceea ce faceți și s-o faceți cu mult suflet și dăruire de sine.
Dragă Constanția, îți mulțumesc frumos pentru acest interviu. Îți doresc multă motivație, succes și inspirație în tot ceea ce faci.
Te invit să te aboneazi la paginile de Facebook și Instagram ale Constanției Iurașco pentru a fi mereu informat despre noile colecții.
Interviu realizate de Gaby Galamaga.
Mă găsești și pe Kreativ Løve | The Creative Lion.
Mulțumesc.
NO COMMENT