A ajuns și în România proiectul Octopus for a preemie – Caracatiță pentru un prematur. M-a impresionat proiectul deoarece și fetița mea s-a născut prematur – avea 1700 grame și 48cm, însă a fost bine de la început și nu a stat la incubator decât vreo două ore. Mulți bebeluși pornesc vitejește în viață, își petrec primele ore sau zile sub clopotul de sticlă și conectați la aparate. Proiectul acesta cu jucăria croșetată a apărut într-un spital din Danemarca și s-a răspândit repede și în alte țări. Pare ciudată alegerea unei caracatițe pentru „a avea grijă” de un bebeluș. Eu m-aș fi gândit mai degrabă la un ursuleț, însă medicii au adus ca argumente favorabile faptul că o caracatiță are 3 inimi și e capabilă de mai multă dragoste, iar tentaculele sale seamănă cu cordonul ombilical. Dincolo de aceste aspecte, e simbolic faptul că meșterești o jucărie și pui în actul acesta creativ gânduri bune și dragoste pentru un bebeluș.
Dacă vrei să croșetezi o caracatiță pentru un bebeluș sau pentru un copilaș mai mare, iată materialele de care ai nevoie: alege un tip de ață ce poate fi spălat la temperaturi înalte – bumbac, o croșetă, foarfece, ac și ață neagră, melană pentru umplutură. Dacă jucăria ta este pentru un bebeluș, asigură-te că nu are părți care se pot desprinde și pot fi înghițite accidental (ochi, fire, bucăți de material). Eu am folosit un fir pus în două și o croșetă 3,5. În funcție de abilitatea ta de a croșeta, proiectul poate dura până la două ore.
Puncte de lucru: lănțișor, picioruș simplu, picioruș alunecat, crești (lucrezi 2 piciorușe simple în același ochi), descrești (lucrezi câte un picioruș simplu în 2 ochiuri și apoi le croșetezi împreună)
Corpul
r1 – cerc magic, 6 piciorușe simple în cerc (nu închizi cu punct alunecat, dar folosește un fir de altă culoare pentru a marca începutul fiecărui rând)
r2 – câte 2 piciorușe simple în fiecare ochi – ai 12 ochiuri
r3 – un picioruș simplu, 2 piciorușe simple în următorul – repeți până la capăt – ai 18 ochiuri
r4 – 2 piciorușe simple, 2 piciorușe simple în următorul (crești), repeți până la capăt – ai 24 ochiuri
r5 – 3 piciorușe simple, 2 piciorușe simple în următorul, repeți până la capăt – ai 30 ochiuri
r6 – 4 piciorușe simple, 2 piciorușe simple în următorul, repeți până la capăt – ai 36 ochiuri
r7 – r13 – lucrezi piciorușe simple în fiecare ochi, fără să mai crești
r14 – (acum începi să descrești) – 4 piciorușe simple, descrești, repeți până la capăt – 30 ochiuri
r15 – piciorușe simple în fiecare ochi
r16 – 3 piciorușe simple, descrești, repeți până la capăt – 24 ochiuri
r17 – piciorușe simple în fiecare ochi
r18 – 2 piciorușe simple, descrești, repeți – 18 ochiuri
r19 – piciorușe simple în fiecare ochi
Acum poți coase ochii și gura cu fire de altă culoare. Poți face ochii din fetru alb sau negru pe care să îl coși, ochi croșetați sau doar ochi cusuți. Gura să fie zâmbitoare.
r20 – 7 piciorușe simple, descrești, repeți – rămâi cu 16 ochiuri. Nu închizi, deoarece vei face cele 8 tentacule.
Tentaculele
Faci un lănțișor de 35-40 de ochiuri. În fiecare ochi vei croșeta câte două piciorușe simple.
Pe măsură ce înaintezi, fiecare tentaculă se va răsuci singură. Când ajungi la bază, la corp, unești cu un punct alunecat în ochiul din care ai pornit tentacula, croșetezi un picioruș simplu în următorul ochi din corp, iar în al doilea ochi vei începe următoarea tentaculă. Eu am făcut tentaculele de două culori, pe cele verzi le-am făcut cu un lănțișor de 35 de ochiuri, pe cele galbene cu lănțișor de 40 de ochiuri pentru a fi puțin inegale. Când ai terminat tentaculele, umpli corpul caractiței cu melană, unești marginile și coși deschizătura.
Jucăria ta caracatiță este gata. Un copil se va bucura de ea.
Ema
Enache Alexandra
24 martie
Ti-a iesit superfain. Undeva prin clasa a 11-a nu ma mai dezlipeam din invatat sa crosetez. E o activitate tare placuta si poti face chestii foarte faine. Am reusit sa crosetez doar un papuc de bebelus.