Atelierul recomandă este o nouă rubrică Atelierul în care noi, echipa Atelierul, vom veni cu propuneri inspirate și inspiraționale pentru toată săptămâna. Fiecare dintre noi va propune ceva de citit, de văzut, de cumpărat, de făcut, de vizitat, de gătit și de reciclat. De acum, de fiecare dată când ești în pană de inspirație și nu știi cu ce să-ți ocupi timpul, te vei putea baza pe recomandările noastre.
De citit: Art Nouveau – History and legacy
Am ajuns la acest articol despre Art Nouveau ca majoritatea dintre noi astăzi: o postare pe Facebook a unei pagini urmărite. Curentul Art Nouveau a reprezentat mereu o sursă de fascinație și inspirație pentru artiști din toate domeniile pe parcursul secolului XX, iar influența sa durează și în epoca noastră. A fost principalul curent care a făcut arta accesibilă publicului larg, prin opere de artă ce puteau fi colecționate sub formă de afișe și prin folosirea unor materiale nenobile, ba chiar banale, pentru obținerea unor obiecte (printre care și bijuterii) de o extraordinară frumusețe. Așa că un asemenea articol, cuprinzător, bine ilustrat și redactat pentru a ne menține curiozitatea și atenția vii, dar atingând principiile profunde care au stat la baza acestui curent – unul dintre primele care se desprinde de standardele clasice a ceea ce poate fi „frumos” sau „obiect artistic” – ne dă suficiente date pentru a-l înțelege, dar și pentru a ne face să căutăm mai departe informații, imagini, obiecte, clădiri ilustratoare pentru Art Nouveau (sub numeroasele sale denumiri).
De văzut: What Is Beauty?
Matthew Collings este unul din criticii de artă britanici care face și (foarte bune) documentare despre perioadele care îl preocupă. Limbajul lui este accesibil, nu face din arta modernă un domeniu exclusivist, ci o apropie de înțelegerea omului obișnuit, rămânând totuși în parametrii de exigență ai lumii artistice. Am învățat să privesc altfel o operă de artă modernă sau contemporană datorită modului în care contextualizează curentele, dar și a relațiilor pe care le creează cu trecutul. Pentru această săptămână, vă recomand filmul de aproape o oră numit „Ce e frumusețea?” – What Is Beauty? –, în care Collings încearcă să găsească acele trăsături care fac arta frumoasă indiferent de mode și de ochiul subiectiv al privitorului, enunțând și dezbătând zece principii, aplicate unor opere de artă, de arhitectură sau inginerie din cele mai variate și din toate epocile. Este un documentar dinamic și suficient de scurt pentru cine nu are vreme să ia în mână imensa lucrare a lui Umberto Eco, „Istoria frumuseții”, cu o abordare filosofică mai pregnantă.
P.S.: Cele zece principii care fac arta „frumoasă” sunt: natura; simplitatea; unitatea; transformarea; spațiul înconjurător; dinamismul; tiparul; elementul surpriză; selecția și spontaneitatea. Operele care le ilustrează, vă las să le descoperiți.
O scurtă previzualizare este disponibilă aici:
De cumpărat: Inspirație organică
Dacă tot am vorbit de Art Nouveau și de frumusețea descoperită în lucrurile mici din natură și pe tărâmul fanteziei, vă recomand să vizitați artiști care vă pot face să călătoriți în lumi fantastice cu ajutorul creațiilor lor. Investiți, așadar, în ilustrațiile de la Ally in Graphicland și în bijuteriile sau obiectele din argilă polimerică ale Donnei Greenberg.
De vizitat: Ieșire în natură
Indiferent că ne place natura și explozia de verde primăvăratic sau pur și simplu suntem genul urban care nu are nevoie de clorofilă, cu toții găsim resurse de energie și inspirație în aer liber. Cum în zilele care urmează e posibil ca majoritatea galeriilor, muzeelor sau locurilor design de vizitat să fie închise, vă sugerez să profitați pentru a vă plimba pur și simplu în aer liber, oriunde ați fi, în vacanță sau acasă, singuri sau cu familia și prietenii. O plimbare fără presiunea unui „trebuie să ajung acolo” sau „trebuie să cumpăr” ne prinde bine, în plus ne încarcă cu aer proaspăt și emoții pe care le putem transpune în viața noastră sau în creații – pentru cei care au asemenea înclinații. Iar farmecului primăverii puțini îi pot spune NU.
De gătit: sorbet de citrice
Mesele de sărbătoare tind în general să devină prea copioase, ceea ce face ca acest desert simplu să fie cu atât mai binevenit. Ușor, destul de sărac în calorii (cam cât o limonadă), un sorbet de citrice este mereu plăcut. Cel mai comun este sorbetul de lămâie, în plus o lămâie se găsește mereu la îndemână. Dar tocmai am avut câteva surprize plăcute în cea mai recentă excursie în Italia cu sorbeturile de grapefruit roșu, de mandarine și de mango, care nu sunt cu nimic mai prejos decât sortimentele de înghețată pentru care sunt faimoși italienii.
De reciclat/reutilizat: Coșuleț pentru ouă de Paște
Decorațiunile de Paște pot fi și ele făcute din materiale reciclate. De exemplu, un coșuleț pentru ouă. Dacă nu am avut timp să punem iarbă sau grâu la încolțit pentru aranjamentul de sărbătoare, putem face un coșuleț din materiale reciclate. Rux ne-a arătat acum ceva vreme cum se poate împleti un coșuleț din file de revistă, dar putem să folosim orice recipient mai mult sau mai puțin adânc (chiar și un bol sau o farfurie adâncă), poate chiar o pălărie de pai, pe care îl umplem cu CEVA verde. Iar pentru acest „ceva” verde putem folosi o mulțime de materiale sau resturi de la alte proiecte pe care le avem prin casă. De exemplu, dacă avem beteală verde (eventual nesclipicioasă) de la pomul de Crăciun, aceasta va umple foarte bine coșul și va ține ouăle la adăpost de lovituri. De asemenea, orice resturi de panglici, fire de lână, rămurele artificiale sau uscate, rafie, ba chiar eșarfe pot constitui un „umple-coș” care să se potrivească restului decorațiunilor de sărbătoare din casă. Aici avem câteva idei grupate, dar bineînțeles că lista nu este exhaustivă.
Sper că veți găsi aceste idei utile și plăcute pentru săptămâna plină de sărbători care urmează.
[© Imaginea reprezentativă a articolului este preluată din portofoliul Donnei Greenberg.]
Fără comentarii