READING

Atelierul recomandă – Inspirație japoneză

Atelierul recomandă – Inspirație japoneză

Distribuie articolul:
Share

Cu toții trecem prin pase și toți avem toane. De câteva săptămâni, eu trec prin cheful de Japonia, că e vorba de mâncare sau de literatură. Am reluat lecturi mai vechi sau mai noi, pentru că nimic nu-ți dă o impresie de „curat”, de „zen”, cum o face o carte bună scrisă de un autor contemporan japonez. Așadar…

De citit – The Great Hokusai – Why do we still obsess over that Japanese wave painting ?

Japonia s-a deschis spre vest doar începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, înainte cultura și produsele sale fiind relativ necunoscute în Occident. Prin urmare, atunci când obiectele de proveniență japoneză au început să fie importate masiv în Vest, ele au avut un impact covârșitor atât asupra artelor, cât și asupra stilului de viață. Cu toate acestea, sunt rare cele care pot fi arătate precis că ar fi avut o influență, iar una dintre ele este lucrarea Valul a lui Hokusai, care a influențat imediat pictura ce tocmai făcea primii pași impresioniști, abandonând academismul și reinstaurând linia, dar și – în mod ciudat – muzica. Din acest articol am aflat, de fapt, că una din piesele mele preferate, La Mer a lui Debussy, a fost inspirată tot de Val, pe care astăzi îl vedem atât în printuri textile, cât și în street art (citez doar  câteva manifestări artistice specific contemporane).

De văzut – UNRAKU-gama: Ceramică Kiyomizu

Generații întregi de muncă și dăruire, de perseverență și talent: iată ce înseamnă ceramica japoneză Kiyomizu-yaki făcută în atelierele UNRAKU-gama. Trecând peste interesul hipnotic pe care îl manifestăm toți, cred, când vedem cum iau formă lucrurile pe roata olarului, fie că am simțit sau nu vreodată lutul în mâini și mirosul de argilă pătrunzându-ne în nări, acest scurt film ne arată că obiectele de ceramică sunt vii, timpul trece peste ele așa cum trece peste oameni sau peste un vin bun. O lecție de pasiune și de cum să perseverezi în urmărirea visului.

De cumpărat: Bijuterii Pasărea Măiastră și Jiro Kamata

Ioana Panaitescu, de la Pasărea Măiastră, este cunoscută mai ales pentru bijuteriile sale minimaliste, dar nu trebuie uitate ceștile și obiectele de decor. Are un stil bine definit și ușor recognoscibil, care te îmbie la simțit cu degetele și la purtat atât un pandantiv, cât și o ceașcă de ceai.

Jiro Kamata este un artist contemporan japonez specializat în bijuterie realizată din oglinzi și lentile interferențiale (sau dichroice), cu rezultate uimitoare. Un alt mod de a folosi produsele tehnologiei japoneze. Lucrările lui sunt disponibile prin galeriile care îl reprezintă.

De vizitat

București: Ultima șansă de a vedea expoziția Zilele Artelor Textile București la Galeria creart. Este o expoziție cu intrare gratuită, la care participă 15 artiști cu lucrări de tapiserie, vestimentație și obiecte textile.

Sibiu: Artmania. V-ați făcut planul din timp? V-ați luat bilete? Dacă nu, nu-i bai, încă se mai poate, mai există tichete disponibile. Muzică, film, gastronomie, expoziții și tot felul de minuni. Sau vă păstrați pentru Untold?!

IașiExpoziția internațională „Mașinile lui Leonardo da Vinci”. A sosit rândul dulcelui târg al Ieșilor să aibă parte de o expoziție a minunatelor invenții ale lui Leonardo da Vinci. Pentru cei care nu se pot duce la Muzeul Științei din Milano, unde se află machete după multe din planurile renascentistului, această expoziție este o bună ocazie să-l cunoașteți pe Leonardo dincolo de Gioconda.

De făcut – Atelier de week-end (desen, ilustrație, linogravură, acuarelă…)

Luna aceasta am fost la un atelier de ilustrație botanică în acuarelă ținut de Irina Neacșu. M-am întors încântată și convinsă că am făcut o investiție bună. Explicații pe înțelesul oricui (era atelier de începători), materiale de calitate și suficiente, un mediu foarte plăcut… Gazda noastră a fost răbdătoare, bună îndrumătoare, o prezență luminoasă. Există mai multe tipuri de ateliere, în București și în zona Brașovului. Legătura cu japonismele de mai devreme? Ilustrația botanică este la fel de curată și luminoasă ca grădina unui templu japonez și te poate transpune într-o stare zen imediat! Nu vreți să mergeți la ateliere? Faceți rost de hârtie și culori și lăsați mâna și mintea libere, să lucreze în voie.

De gătit – Gazpacho

Da, acum chiar m-am depărtat de influența japoneză, dar am păstrat principiul ingredientelor proaspete, locale și mai ales de sezon – la care țin așa de mult niponii. Supa rece de roșii inventată de spanioli e perfectă pentru serile de vară și se face repede, fără mare bătaie de cap. Eu, personal, din lista de ingrediente posibile, pun ce am la îndemână și nu măsor cantitățile, dar căutând acum rețete, am descoperit câteva lucruri noi pe care chiar acum mă duc să le pun în aplicare (de exemplu folosirea pudrei de chimion).

De reciclat – Chagra (frunze de ceai)

Moda asta a reciclării nu e nouă. Mai ales când e vorba de resturi organice. Dar, să recunoaștem, puține resturi organice sunt plăcut mirositoare și ușor de folosit. Iar frunzele de ceai par cazul ideal. După ce faceți ceaiul, aveți aici indicații despre cum să uscați și la ce puteți folosi apoi frunzele (de la principala folosire, pe post de dezodorizant, la fertilizator și ingredient cosmetic sau pentru un somn odihnitor).

Așadar, vacanță sau nu, avem multe de făcut! Distracție plăcută!

[Imaginile din colaj au fost preluate de pe site-urile pe care le-am furnizat pe parcurs.]

Comentarii

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share