READING

Teracota, mon Amour! la Castelul Cantacuzino din B...

Teracota, mon Amour! la Castelul Cantacuzino din Bușteni

Distribuie articolul:
Share

După expozițiile “Moving Van Gogh”, Pablo Picasso și Salvador Dali, Castelul Cantacuzino va găzdui prima expoziție itinerantă de cahle pictate transilvănene. Cahlele sunt manufacturate de Teracota Mediaș – ultima fabrică de sobe presate și pictate manual din România.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 3 martie, la ora 15:30, la Castelul Cantacuzino, str. Zamora nr. 1, Bușteni. La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București.

Expoziția „Teracota, mon amour!” este o colaborare între Asociația Imbold și Teracota Mediaș. Până acum, expozitia a fost expusă la Noaptea Albă a Galeriilor în București și de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia.  Expoziția de la Castelul Cantacuzino este realizată în cadrul Alpin Film Festival și este disponibilă pentru vizitare în perioada 3 martie – 3 aprilie, urmând a fi relocată în Sibiu și Iași.

Alături de piesele ceramice, „Teracota, mon amour!” expune și o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben și montată de unul dintre sobarii de la Teracota.

**Titlul expoziției este ales de Adrian Popescu, om de presă și de marketing și iubitor de cahle pictate.

Fabrica de teracotă din Mediaş a fost înfiinţată în anul 1906 şi avea 25 de muncitori.  După 110 ani, fabrica are aproximativ același număr de angajati si produce cahle manuale folosind aceleași tehnici și materiale ca în 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată și pictată manual.  În arhiva fabricii este adunată o colecție amplă de cahle și mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.  O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate și expuse la Castelul Cantacuzino în cadrul expoziției itinerante Teracota, mon amour!, lansată în 2017 cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor la București.

ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. ALPIN Film Festival este propus şi realizat de Asociaţia Secvențe. Mai multe informații puteți găsi pe www.alpinfilmfestival.ro și https://www.facebook.com/alpinfilmfestival/

ASOCIAȚIA CULTURALĂ IMBOLD este o organizație non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative și, în special, a artelor vizuale, din România. Imbold este un generator de artă contemporană care își propune ca, prin proiecte culturale de vizibilitate mare, să aducă în lumina artiştii români contemporani. Mai multe informații pe http://cuimbold.ro/ și https://www.facebook.com cuimbold/

 CASTELUL CANTACUZINO este amplasat în Bușteni, cartierul Zamora, pe locul unei vechi case de vânătoare, ce dăinuia încă din  sec. al-XVIII-lea și care servea ca popas familiei Cantacuzino, în drumul său spre Brașov. Cu împrejurimile sale unice și farmecul aristocratic, Castelul găzduiește foarte multe evenimente culturale, printre expozițiile sale trecute numărându-se artiști precum Van Gogh, Pablo Picasso, Salvador Dali.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share