READING

Roxana Silean, fondator& curator Art Fashion ...

Roxana Silean, fondator& curator Art Fashion Fair

Distribuie articolul:
Share

Revista Atelierul este partener media al Art Fashion Fair de la început, am promovat cu drag, fiecare ediţie şi din aprilie 2018 oferim premiile Atelierul în cadrul evenimentului. Ne place foarte mult conceptul propus de Roxana Silean, fondator şi curator Art Fashion Fair, aşa că vrem să aflam mai multe detalii despre eveniemente, direct de la ea.

1. Spune-ne care este meseria ta de bază, cine este Roxana Silean în timpul când nu se ocupă de Art Fashion Fair.

Am urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucuresti. In ultimii 3 ani m-am ocupat exclusiv de proiectul Art Fashion Fair, care mi-a adus pe lânga satisfacţie profesională şi o mulţime de prieteni din domeniul creativ, oameni extrem de interesanti cu care am ajuns să îmi petrec şi timpul liber.

2. Cum ţi-a venit ideea să iniţiezi proiectul Art Fashion Fair? Cum ai ajuns la acest nume?

Ideea proiectului Art Fashion Fair s-a născut în urmă cu ceva timp, când am participat la un eveniment de tip yard sale – era de fapt un mix de vintage cu designeri romani. Mi-au plăcut mult oamenii care expuneau şi atmosfera şi după ce am făcut un mic studiu de piaţă, mi-am dat seama că nu existau prea multe evenimente dedicate exclusiv designului autohton, deşi exista interes din partea publicului pentru acest segment.

Am încercat să găsesc un nume care să reflecte conceptul târgului, şi anume o galerie de weekend de artă şi modă, în care poţi să atingi exponatele, să le întorci pe toate feţele, să le încerci, să le probezi şi să afli cum au fost făcute chiar de la creatorii lor.

3. Cum ai văzut proiectul la început şi cum s-a dezvoltat? Tot ce ţi-ai propus de la început s-a întâmplat?

Într-o lume în care predomină producția în masă, mi-am dorit ca Art Fashion Fair să susțină designerii care creează piese unicat sau în serie limitată, care încorporează metode tradiționale de producție, precum şi materiale organice. Încă de la început, ne-am adresat unei comunitaţi de oameni deschişi către original, consumatori de design românesc, high fashion şi luxury brands. Am fost plăcut surprinsă să descopăr că sunt extrem de multi cei care apreciază şi cumpară piese Made in Ro. Proiectul Art Fashion Fair s-a dezvoltat în ceva mult mai mare şi mai frumos decât am indrăznit eu să sper la început!

4. Care este cea mai insolită poveste de la un târg? Nu da nume dacă nu vrei, dar suntem sigure că există o poveste perfectă a fi menţionată?

La prima ediţie Art Fashion Fair am avut surpriza extrem de placută să mă reîntâlnesc cu o colegă de scoala generala şi liceu, pe care nu o mai văzusem de la sfarşitul clasei a 12-a. Stiam că terminase facultatea de Psihologie, însă între timp, Anca Pancu era şi absolventă de UNARTE şi tocmai îşi lansa brandul propriu P’ANKA. Am descoperit că avem foarte multe lucruri şi valori în comun şi am colaborat de atunci la fiecare ediţie.

5. Sigur ai designeri români pe care îi apreciezi, poţi să îi menţionezi şi să ne spui de ce ei şi produsele lor. De asemenea, ce designeri şi fashion icon-uri apreciezi din străinătate?

Peste 80% din garderoba mea e formată din piese ale designerilor români care au expus de-a lungul timpului la Art Fashion Fair, de aceea îmi e foarte greu să aleg câţiva pe care să îi menţionez aici. A super short list ar include: Chemistry – am cel puţin o piesă din fiecare colecţie a lor, îi apreciez pentru croielile şi finisajele impecabile şi materialele natural, P’ANKA – pentru că piesele create de Anca mă fac să mă simt specială de fiecare data când le port, Monica Iacovenco – pentru că mi se potrivesc bijuteriile create de ea, pentru că e o persoana foarte interesantă şi pentru că Bauhaus, Iuliana Asoltanei – îmi plac foarte mult toate colecţiile ei, iar mai nou asortez braţara de la ea la orice ţinută, Oana Vasiloiu – pentru piesele ei din mătase cu feeling luxury şi pentru gentile şi pantofii fabuloşi, Luviane Atelier de Parfumerie – pentru că parfumurile Iuliei sunt naturale şi miros divin, Mihaela Creţescu, Mihaela Coman, Efemere, Icrus Florea.

Din străinatate îmi plac Acne Studios, Yoji Yamamoto, Prada, Chanel, Coach, Comme des Garçons şi multi altii. Iar fashion Icon-uri – Kate Moss şi Iris Apfel.

6. Care este următorul pas pentru Art Fashion Fair?

Următorul pas pentru Art Fashion Fair este un marketplace/magazin online – unde să expună permanent designerii care vin la târg.

7. Ştim că este greu să organizeze un eveniment, poţi să ne spui care sunt obstacolele pe care le întâmpini tu în calitate de organizator şi cum le depăseşti mai repede?

“I never back down and I love a good challenge” – asta e atitudinea care mă face să depăşesc cu uşurinţă toate obstacolele, îmi place foarte mult ceea ce fac şi asta mă ajută să caut şi să găsesc rapid solutii pentru orice problemă întâmpinată.

8. Cei care ne citesc apreciează foarte mult să primească sfaturi directe de la cei implicaţi în industriile creative şi culturale, te rog să ne oferi câteva tips and tricks pentru a fi un bun designer, din punctul tău de vedere.

Cred că în acest moment in România sunt foarte mulţi designeri care creează obiecte extraordinare, problema multora fiind partea de promovare/prezenţă în online. Suntem în 2018 şi designul, ca orice alt domeniu, trebuie să se foloseasca de internet şi de Social Media ca să ajungă la un public cat mai numeros. De aceea, consider că brandurile autohtone trebuie să investească mai mult în imaginea şi promovarea online (Facebook, Instagram, site).

9. Ce o să mai vedem la următoarele ediţii Art Fashion Fair?

Pe 26 şi 27 Mai 2018 vă invit la Art Fashion Fair #13 – care se va desfăşura în spatiul Qreator by IQOS din Piaţa Victoriei – să descoperiţi atât noile colectii ale designerilor pe care publicul i-a validat in cele 12 editii anterioare, cumparându-le şi purtându-le creaţiile, dar şi designeri noi pe care vi-i propunem pentru prima dată la această ediţie (haine şi accesorii de autor, obiecte home&decor şi produse organice Made in Ro).

În premieră la Art Fashion Fair #13, toţi cei care achiziţionează un obiect din cadrul expoziţiei pot beneficia gratuit de sfaturi de styling personalizat, oferite de stilistul Dana Tacea. Intrarea este liberă, vă aşteptăm cu drag!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share