Mihaela Coman – maker de bijuterii

Distribuie articolul:
Share

Mihaela Coman este unul dintre cei 3 designeri care au primit titulatura la Art Fashion Fair 13 de Brand recomandat de Mihaela Ion, co-fondatoarea proiectului Revista Atelierul. Ne plac bijuteriile realizate de ea şi maniera în care se prezintă în spaţiul makerilor din România.

1. Cine este Mihaela Coman când nu este creatoarea de bijuterii?

De mai bine de zece ani sunt implicată în proiecte Humanitas, mai întâi am făcut audiobookuri la Humanitas Multimedia, apoi m-am ocupat de marketingul grupului (de la lansarea Librărei Humanitas de la Cișmigiu până la evenimentele de nișă, ca Science Starters, destinat liceenilor) iar acum conduc Fundația Humanitas Aqua Forte, unde organizez Concursul Humanitas în licee, care-și încheie a șaptea ediție, cu 38 de licee din 11 orașe și festivalul de conferințe „Despre lumea în care trăim”, care va avea cea de-a doua ediție în februarie 2019 la Ateneu.

2. Cum ai început această frumoasă aventură, de a deveni creatoare de bijuterii?

Cu înșiratul mărgelelor, compulsiv. Am fost nevoită să stau câteva luni acasă, după o operație, și una dintre ocupațiile mele a fost să-mi scotocesc sertarele și să reevaluez bijuteriile aruncate, deșirate, uitate. Satisfacția de a face ceva cu mâinile mele, de a lucra un obiect, era și este neprețuită. Am început să merg la Muzeul de Geologie și să-mi cumpăr pietre, doar că mă-mpotmoleam la final, la încuietori, la părțile metalice. Aveam nevoie de școală, am căutat pe internet și-am găsit Assamblage, Școala de bijuterie contemporană. Mi-am luat concediu în aprilie 2016 și am făcut cursul Basic 1, apoi pe cel de ceară, apoi pe cel de articulații. David Sandu și Andreia Popescu,bijutieri desăvârșiți, profesorii mei, mi-au scos mărgelele din cap și mi-au dezvăluit o lume complet nouă, în care, în sfârșit, cu mijloace puține – o pilă, un ciocan, o bucățică de argint și flacăra unei butelii – puteam să exprim o idee, orice idee.

3. De unde îţi iei sursele de inspiraţie? Spune-ne despre cărţile care te inspiră, melodiile, filmele.

Cred că aici e momentul să lămurim povestea cu titulatura de designer. Nu sunt, n-am făcut o facultate de artă, nici pe cea de arhitectură, rar îmi imaginez lucrurile, le desenez, îmi calculez și aleg materialele, cum cred că face un designer. Eu sunt un maker, cum zic englezii, fac ceva cu mâinile mele, uneori și cu capul, e adevărat, dar cel mai adesea fac ce-mi vine, ce simt. Mă inspiră materialele cu care lucrez, pentru mine toate sunt noi: lemnele exotice, abanos, padauk și castello, rășina, pielea, ceara, cuprul, alama, bronzul, argintul, dar și tehnicile, construcția, turnarea, modelarea. Încerc uneori însă să leg lucrurile într-o poveste, și, cu mijloacele pe care le am acum, să fac câte o colecție care să aibă coerență și sens. Efortul ăsta n-a rămas nerăsplătit, colecțiile Mantaua lui Gogol-Obsesie literară și Halo au fost selectate la Autor 2017 și Autor 2018, iar cea cu soldații mei în tranșee în expoziția itinerantă Camera Lucida.

4. Ai modele de designeri pe care vrei să îi vezi purtându-ţi creaţiile?

La târgurile Art Fashion Fair le-am cunoscut pe Mihaela Crețescu, Larisa Dragna, Bianca Popp, Muna Radu, Una-i luna, P’Anka și, în orele petrecute acolo, asta a fost una dintre preocupări, să potrivesc colierele mele cu rochiile lor. Dar o treabă serioasă nu poate fi făcută decât lucrând împreună, pe un concept comun, de la idee și cercetare până la detaliile finale.

 5.Cum este experienţa unui târg de autor pentru tine? Detaliază cum realizezi standul, cum îţi alegi evenimentele la care participi.

La târg abia îmi dau seama dacă a avut vreun rost să pierd atîta timp în atelier, acolo se întâmplă minunea ca fiecare bijuterie să-și găsească locul în lume. Nu mai intru în panică, ca la început, când mă întorceam cu același inel acasă după al nu știu câtelea târg, acum știu că cineva caută exact inelul ăla și că până la urmă se vor găsi unul pe altul. Nu mai particip decât la Art Fashion Fair și la Autor. Am avut o participare la Bruxelles anul trecut, la un târg organizat de EUNIC. Aș fi vrut să merg și la Made in Ro, dar n-am avut nici timp, nici bani. De altfel nu cunosc prea multe târguri. Standul meu acum e simplu, încerc să pun în valoare piesele, pe fond alb cu cât mai multă lumină.

6. Cititorii noştri vor să primească sfaturi clare, cum poţi îndruma un designer la început de drum, de unde să înceapă? Este familia de multe ori un sfătuitor bun?

Să n-asculte prea multe sfaturi, să nu se-așeze, să-și caute drumul, cu răbdare.

7. Unde putem găsi produsele tale?

Pe gemstonelady.ro.

8. Ce plănuieşti pentru brandul tău de bijuterii?

Gemstone Lady nu este încă un brand de bijuterii și nici nu știu dacă va fi, este o poreclă simpatică pe care mi-a dat-o un prieten englez și care mi s-a părut potrivită pentru site. Plănuiesc însă să fac ceva cu pasiunea asta și, pentru că singură nu-s în stare să-mi dau seama ce anume, în toamnă voi merge la Middlesex University să fac un master, MA Jewellery Futures, care sper să m-ajute să-nțeleg încotro s-o iau.

9. Care sunt designerii tăi preferaţi? Neapărat să ne menţionezi dacă porţi creaţii de autor made in Ro.

Mie îmi place mai ales Ioana Ardelean. Dar și absolvenții Assamblage, care sunt toți foarte interesanți. Este incredibil ce-a reușit să facă David Sandu cu școala asta, a creat o mișcare culturală fără precedent, cred că nici el nu este cu adevărat coștient de tsunami-ul pe care l-a stârnit.

10. Cum ai primit vestea că eşti unul dintre designerii selectaţi de noi la Art Fashion Fair 13?

Am fost surprinsă și bucuroasă, bineînțeles. Vă mulțumesc!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share