Experți internaționali de marcă sunt invitați să susțină prezentări la cea de-a doua ediție a seminarului muzeal internațional „Museums Meet Museums”, care va avea loc în zilele de 5 și 6 octombrie, la Muzeul Național de Artă al României din București. „Un vis. O viziune. Un muzeu. Leadership în domeniul muzeal” este tema ediției din acest an a evenimentului cultural organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), al Institutului Cultural Român și al Institutului Francez.
„Museums Meet Museums 2018” îi va reuni la București pe unii dintre cei mai importanți specialiști din domeniul muzeal la nivel internațional, care vor împărtăși experiențele lor de leadership, acest concept extrem de important la momentul actual în dezvoltarea instituțiilor culturale. Publicul român de specialitate va avea ocazia să le asculte pe Marsha Semmel, un reputat expert muzeal american independent, care i-a inspirat activitatea Ninei Simon, prezentă la ediția de anul trecut a seminarului, pe CBE Diane Lees, directorul general al rețelei muzeale britanice Imperial War Museums și pe Alex Saint, directorul companiei de consultanță în domeniul cultural „Creative Tourist Consults” din Manchester.
Alături de ei, la „Museums Meet Museums 2018” vor veni să susțină prezentări Jasminko Halilović, fodatorul și directorul „War Childhood Museum” din Sarajevo, André Delpuech, director al Muzeului Omului din Paris, Andreas Heinecke, fondatorul expoziției „Dialog în întuneric”, Claude d’Anthenaise, directorul „Musée de la Chasse et de la Nature” din Franța și Pierluigi Sacco, profesor de economie culturală la Universitatea IULM din Milano și director al Institutului de Cercetare pentru Evaluarea Politicilor Publice din Trento. Experților străini li se vor alătura specialiști din România: Virgil Nițulescu, Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România și Ciprian Ștefan, director al Complexului Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu.
Lectorii vor aduce în discuție teme precum muzeul ca o resursă pentru comunitate și pentru incluziunea socială, influența unor anumite momente istorice dramatice asupra societății, care au generat vise transformate în muzee, sau modalitățile prin care muzeele pot dezvolta noi obiceiuri de viață, noi forme de învățare și noi modele sociale.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul seminarului internațional „Museums Meet Museums 2018”, este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor din țara noastră, având peste 71 de muzee membre. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte dezvoltate de RMNR este Noaptea Muzeelor, eveniment de mare impact la scară națională, care a atras în ultimii ani sute de mii de vizitatori, fiind unul dintre cele mai de succes programe culturale din România.
Informații despre cei 10 lectori și despre agenda evenimentului sunt disponibile pe http://www.muzee.org/sitev2/museums-meet-museums-2018/.
„Museums Meet Museums” este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, al Institutului Cultural Român și al Institutului Francez.
Organizator: Rețeaua Națională a Muzeelor din România
Parteneri strategici: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României, Institutul Francez, NEMO (ne-mo.org)
Partener: Muzeul Național al Țăranului Român
Parteneri media: Radio România Cultural, OZB, Cariere, Igloo, Observator Cultural, Onlinegallery.ro, 4arte.ro, Bookhub, Modernism, Revista Atelierul.
Fără comentarii