CITEȘTI

Wood Be Nice aduce cultura Cucuteni în atenție

Wood Be Nice aduce cultura Cucuteni în atenție

Distribuie articolul:
Share

Mihaela Ion fondatoarea Revistei Atelierul, va modera acest workshop, azi, de la ora 17.00 la Carol 53.

Wood Be Nice organizează a treia întâlnire deschisă publicului din proiectul NeoNlitic pe 17 septembrie, ce are în centru cultura Cucuteni ca sursă de inspirație artistică. NeoNlitic își propune să preia elemente artistice străvechi și să valorifice patrimoniul cultural comun și estetica civilizațiilor neolitice ale căror vestigii au fost descoperite pe teritoriul României. Workshop-ul va avea loc începând cu ora 17:00, la atelierul de pe B-dul Carol I nr. 53 din București, iar intrarea pentru public este liberă.

După întâlnirea dedicată culturii Hamagia, echipa de proiect aduce în dezbatere cultura Cucuteni, descoperită pentru prima oară în zona Iași, în urma unei cercetări recente de teren.

Cultura Cucuteni este cea mai importantă cultură preistorică europeană, Cucuteni fiind considerată prima civilizație protourbană a lumii. Ceramica unicat ca pictură și neegalată ca design, 3.000 de așezări descoperite doar pe teritoriul României dintre care unele cu câte 462 de case construite concentric în jurul unei clădiri uriașe aflate în centru, construcțiile cu 1 sau 2 etaje pe masivi piloni din lemn, o societate împărțită în bresle bine organizate ce dețineau uneori ateliere impresionante ca dotare și dimensiuni, pe un teritoriu de 350.000 de km pătrați (acoperea porțiuni din România, Rep. Moldova și Ucraina ) și o existență de cca. 3 milenii, sunt primele informații care descriu civilizația preistorică Cucuteni. Această cultură reprezintă vârful respectivei perioadei istorice a umanității iar vestigiile lăsate o validează ca o înaltă expresie de creativitate umană.

Invitați în cadrul întâlnirii sunt:

Mihaela Ion – lector univ. dr., Co-fondator și manager cultural Revista Atelierul | Noaptea albă a creatorilor și designerilor de produs, curator al proiectului “NeoNlitic”

  • introducere în cultura Cucuteni

Romeo Dumitrescu – preşedintele Fundaţiei Cucuteni pentru Mileniul III, inițiator și participant activ în realizarea filmelor “Nepotii lui Adam” și “Construite pentru a arde”

  • prezentare concept și initiațivă în realizarea filmelor dedicate culturii Cucuteni

Adrian Balasescu – cercetator științific (sectia de bioarheologie) la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, Academia Română

  • prezentare „Economia animalieră în neolitic – situl Poduri”

Wood Be Nice – Daniel Loagăr și Andrei Cornea, artiști vizuali, membrii fondatori Atelier Wood Be Nice și galeria Celula de Artă, inițiatori ai proiectulului artistic “NeoNlitic”

  • prezentare documentară muzeală și pe teren a Culturii Cucuteni

În cadrul întâlnirii va fi proiectat filmul documentar “Nepoții lui Adam” iar Arthur Pasecinic (Handpan România, handpan) și Marius Popa (Apașii Liberi din sectorul Doi, percuție) vor susține un recital musical.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, România Liberă, Casa Mea, eva.ro, acasa.ro, Iqads, SMARK, PRwave, Iqool, Modernism, Revista Atelierul, The Trends, România Pozitivă, Goingout, Bucharest Guide, Pro București, Bookblog, Ceașca de cultură, 4arte, inoras.ro, Coțofana Urbană, Bucharest City App, 100 de locuri, Munteanu, Feeder.

Comentarii

Revista Atelierul: platformă activă de prezentare online şi offline a industriilor creative şi culturale, naţionale şi internaţionale. Cu un număr de peste 9 milioane de cititori, din 2010 am publicat peste 3080 de articole, promovăm peste 1.500 de artişti și designeri de produs, şi suntem parteneri media viabili la peste 600 de evenimente de profil.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share