Vrem, nu vrem, Crăciunul se apropie cu pași repezi. Așa cum se întâmplă de altfel totul în jurul nostru – sau odată cu noi. Suntem luați de valul traiului cotidian și ne trezim în prag de sărbătoare fără să fi simțit mai nimic din spiritul său, din bucuria pregătirilor. Asaltați din toate părțile de imagini și sunete legate de Crăciun, suntem deja blazați și sătui de el mult înainte de 24 decembrie. Însă când intrăm în casă, dacă avem fie și 10 minute de relaxare la dispoziție, poate am reuși să ne apropiem de bucuria sărbătorilor de iarnă cu ajutorul unor simțuri la care nu pot recurge publicitatea și mass media: gustul și mirosul.
Mirosurile sunt cele care stârnesc cele mai vii amintiri. Iar pentru noi, românii, Crăciunul în general miroase mai ales a portocale, scorțișoară și brad. În cele ce urmează, vă ofer câteva sugestii pentru a vă aduce mai aproape de amintirile copilăriei sau pentru a vă face să creați amintiri noi cu ajutorul unuia dintre ingrediente: scorțișoara.
Datorită aromei sale puternice, puteți folosi acest ingredient atât pentru mâncăruri și băuturi, cât și pentru decorațiuni – care vă vor parfuma casa. În plus, un aspect deloc de neglijat este prețul: atât pudra, cât și batoanele pot fi procurate cu costuri relativ mici.
Decorațiunile pentru pom făcute din scorțișoară se potrivesc mai ales atunci când alegeți un aspect scandinav sau rustic. Pentru orice fel de ornamente ați opta, vă veți distra realizându-le, indiferent că aveți copii în jur sau nu. Batoanele pot fi legate laolaltă și suspendate în pom; le puteți împodobi cu fundițe, pe care să le tăiați în formă de brăduț, clopoțel sau glob, ori le suspendați ca atare, pe un fir de sârmă sau pe o panglică.
[De fapt, de aici a pornit și ideea acestui articol: discutam într-o zi la birou despre Crăciun și aromele sale, despre cât de plăcut este mirosul de scorțișoară și cum eu, de exemplu, aș prinde pur și simplu niște batoane direct în brad, ca pe niște țurțuri lemnoși.]
Batoanele pot fi folosite și pentru decorațiuni de pus pe masă: împodobesc o vază mică pentru aranjamentele florale tematice; încercuiesc o lumânare care, odată aprinsă, va „activa” și mirosul de scorțișoară; indică locurile invitaților la masă sau servesc pur și simplu de accesoriu pentru prins șervetul.
Unde mai puneți că, dacă nu folosiți lipici sau substanțe necomestibile (de exemplu sclipici) pe ele, le puteți clăti și folosi mai apoi la aromatizarea băuturilor.
Am găsit chiar și coronițe – de diferite mărimi și grosimi – făcute din batoane de scorțișoară (sugestia inclusă mai jos reprezintă cea mai simplă variantă). În plus, după cum am mai spus și cu altă ocazie, chiar și ambalajele cadourilor au de câștigat când sunt accesorizate cu batoane sau biscuiți parfumați de scorțișoară.
Și dacă tot vorbim de biscuiți… am lăsat pentru la urmă aspectul culinar. O cană de ciocolată (sau cacao) caldă aromată cu scorțișoară face minuni după un drum prin frig. De asemenea, binecunoscuții melci cu scorțișoară au devenit din ce în ce mai iubiți și la noi, ajungând aici din țările scandinave, unde există o adevărată tradiție a chiflelor și rulourilor care folosesc acest ingredient.
Iar dacă nu doriți să vă complicați cu melcii, un compot proaspăt de mere, pere și/sau gutui, în care puneți un batonaș de scorțișoară sau puțină pudră cu siguranță vă va aduce aminte de serile de iarnă din copilărie.
NO COMMENT