BATRA 2019

Distribuie articolul:
Share

Programul Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) va include, și în ediția 2019, întâlniri directe între arhitecți și potențiali beneficiari, indiferent că ei sunt clienți sau persoane curioase/interesate de domeniu. Prin acest proiect, aflat deja la a doua ediție (s-a ținut şi în cadrul BATRA 2017), organizatorii își propun să apropie publicul de arhitecți, de ceea ce înseamnă meseria lor. Să îi aducă pe cei care, poate, nu au interacționat niciodată cu un arhitect, în fața unuia.

”Credem că arhitectura este o necesitate și, prin aceste întâlniri, beneficiarii pot conștientiza necesitatea intervenției arhitecturale nu numai în viața comercial – privată dacă o pot numi așa (proiecte și design pentru case personale sau pentru proiecte rezidențiale asumate de un constructor/dezvoltator), ci și în viața comunității, în spațiul colectiv. Am imaginat aceste întâlniri ca o șansă atât pentru cei interesați de colaborarea cu un arhitect, cât şi pentru tinerii arhitecţi, care se pot promova, îşi pot face cunoscute ideile şi energia”, spune arh. Daniela Maier, curatorul BATRA 2019 și președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania (OART).

 

Cu ce vă pot ajuta tinerii arhitecți? Ei vă pot da sfaturi, spre exemplu, pentru materializarea ideilor legate de spaţiul interior, condiţionaţi sau nu de suprafața, de bugetul destinat amenajării sau de timpul în care se doreşte realizată o anumită intervenție. Sau pot pur și simplu să vă explice exact ce presupune colaborarea cu un arhitect – un subiect despre care există prea multe mituri și tabu-uri. ”Nu e scump să lucrezi cu un arhitect. Cu atât mai puțin să te consulți cu unul! E mai scump să faci niște intervenții inutile sau de-a dreptul greșite și să încerci apoi să le repari. Sau să trăiești cu rezultatul zi de zi”, explică Daniela Maier.

Exemple de probleme/idei/întrebări ce pot fi abordate la consultările GRATUITE oferite de BATRA 2019: amenajări interioare, urbanism- planificare, autorizare, execuție, schimbare de destinație- reamenajări, reconstrucții, monumente istorice, achiziții de terenuri, locuințe, etc.

Sesiunea de consultanță va dura maxim o oră pentru fiecare beneficiar. Cei interesați sunt rugați să se inscrie, limita locurilor disponibile, completând FORMULARUL de aici.

 Concursuri de articole, poezii și fotografii pe teme arhitecturale. Tot în cadrul Bienalei de anul acesta sunt organizate și o serie de concursuri- atât de specialitate (arhitectură), cât și conexe. Astfel, dacă primele zece categorii din cadrul Expoziției-concurs de proiecte ”Premiile BATRA 2019” sunt adresate profesioniștilor în domeniu, există și trei secțiuni speciale, dedicate publicului larg:

  • Premiul pentru cel mai bun articol cu și despre arhitectură/arhitecți

Arhitecții și/sau jurnaliștii sunt invitați să se înscrie sau să trimită nominalizări de articole dedicate publicului larg, care promovează calitatea în arhitectură, anchete, reportaje sau interviuri cu și despre arhitecți, administrații, comunități, analize obiective despre situația actuală în domeniul arhitecturii, construcțiilor, urbanismului și amenajărilor de interior. Articolul va avea maxim 5000 de caractere și va fi trimis însoțit de traducerea în limba engleză.

  • Premiul pentru cele mai bune fotografii de arhitectură – adresat arhitecților,  fotografilor profesioniști sau amatori

A se înțelege prin fotografii de arhitectură acele fotografii care: redau arhitectura pusă în operă, dedicate publicului larg; promovează calitatea în arhitectură, arhitecți, administrații sau comunități care au reușit să redefinească spații urbane sau rurale, publice sau private.

  • Premiul pentru poezie cu/despre arhitectură

Arhitectura se regăsește peste tot, chiar și în cele mai neașteptate locuri. Versurile sunt o formă de artă scrisă, ce pot reda esența unor spații prin cuvinte, deseori mai bine decât orice altă formă de artă scrisă. Invităm să se înscrie, la această secțiune, poezii cu și despre spații, arhitectură și relația dintre om și experiența explorării acestui mediu. Se va înscrie în concurs un text de maxim 2500 caractere. Textul va fi transmis atât în limba română, cât și în limba engleză.

Deadline pentru înscrierea la cele trei secțiuni speciale: 31 octombrie 2019

Pentru înscriere, trebuie completat acest  formular

Premiile BATRA 2019- secțiunile de concurs SPECIALIZAT sunt:

  • Arhitectura locuinței individuale
  • Arhitectura locuințelor colective
  • Arhitectura dotărilor comunitare și de producție
  • Arhitectura spațiului public
  • Arhitectura patrimoniului cultural
  • Rural
  • Arhitectura spațiului interior și scenografie
  • Microarhitectură / Arhitectura temporară
  • Design de obiect
  • Proiecte culturale / Inițiative / Experimente

A patra ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 7-24 noiembrie. Scopul acestei ediții este reflectat de tema aleasă, ”Viitorul/Acum”, respectiv  dorința de a implica întreaga comunitate în planurile și deciziile arhitecților, urbaniștilor, peisagiștilor, autorităților, pornind de la premisa că numai așa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu toții.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share