#StayHome Creativ cu Ana Tudora

Distribuie articolul:
Share

Ana Alexandra Tudora este artist şi designer de produse, a iniţiat proiectele www.cukibags.com, www.deliciumic.ro, proiecte care de fiecare dată ne-au atras atenţia, şi dacă veţi căuta numele ei pe site, veţi vedea că de multe ori am prezentat noile ei colecţii şi idei.  Suntem fanii ei de peste 6 ani. Ana a răspuns la oracolul nostru contemporan şi ne bucurăm că am aflat mai multe detalii despre muzica pe care o ascultă, serialele pe care le urmăreşte,  şi despre tips & tricks pentru motivarea unui creativ.

1. Cum arată atelierul/biroul tău?

Știi, de obicei se spune despre artiști că sunt dezordonați de fel. Nu sunt departe de această afirmație, dar să știi că eu am un fel de deranj organizat. La mine în atelier poți găsi absolut orice, dar dacă spre exemplu aș trimite pe altcineva să îmi aducă ceva din birou, nu ar găsi nimic. Am o ordine a mea, haotică, dar constructivă. I am not messy, I’m just creative 🙂

Consider locul în care lucrez că mă reprezintă foarte mult, este locul unde îmi petrec cea mai mare parte a timpului, undeva între 10-12 ore pe zi și am încercat să aduc împreună toate elementele și detaliile care îmi plac.

2. Ce ai schimbat pentru a te simţi ca la birou?

Pijamalele (HaHa!), mă bucur de fiecare ocazie care îmi aduce un plus de confort. Ideea este că nu vreau să mă simt ca la birou, “biroul” meu de acasă trebuie să fie unul dintre cele mai confortabile locuri pentru că îmi petrec cea mai mare parte a timpului aici. Ce mă deranjează puțin este faptul că am atât de multe lucruri de care nu mă pot lipsi și nu am suficient spațiu de depozitare, deci aș putea spune doar că stau cam prost la capitolul spațiu. Imaginează-ți că am adus într-o cameră ceea ce în mod normal țineam în 4 camere, dar, atâta timp cât asta nu mă împiedică să lucrez este bine.

Cu această ocazie am reușit să sortez și să organizez toate materialele și uneltele în peste 50 de coșuri etichetate.

3. Ce ai adus de la serviciu/ din atelier pentru a te simţi şi acum business?

Business-ul meu este un business mai relaxat, deci spațiul meu de lucru este unul puțin mai nonconformist care mă reprezintă per total. Nu am nimic standard dintr-un birou, dar tot ce îti pot spune este că nu îmi lipsește un laptop, hârtia, creioanele, agenda și un calendar.

Am făcut, de asemenea, un mic colțisor unde pot depozita și poza gențile, figurinele și lumânările.

4. Care este rutina ta acum? Cum arăta înainte o zi de lucru pentru tine?

Atât eu, cât și soțul meu, lucrăm de foarte mult timp de acasă, fiecare dintre noi având propria afacere. O zi de muncă pentru noi, cel puțin de când îl avem și pe Lucas, băiețelul nostru, începe dimineața foarte devreme.

Ne trezim, facem planul pentru ziua în curs, apoi unul dintre noi îl duce pe Lucas la școala și ne apucăm apoi de treabă. La mine fiecare zi este puțin diferită, deoarece sunt condiționată de deadline-urile pe care le am și de numărul comenzilor. Sunt foarte multe perioade din an când nici nu am timp să respir, dar cred că asta a fost un lucru bun, să aleg să lucrez de acasă pentru că am putut să mă și ocup de baiețelul meu care are nevoie de toată atenția noastră. Mai ales acum, în această perioadă foarte grea, când stă acasă și toată casa răsună de voie bună 🙂

 

5. Cât de fericit este animalul tău de companie?

Bella este fericită când toți suntem acasă, deci nu suferă deloc din cauza asta, plus că este al 4-lea membru al familiei noastre. Nu cred să fi întâlnit până acum câine mai fericit decât al meu.

6. Simți că acest timp petrecut acasă te inspiră mai mult? Ce ai realizat creativ? O schiţă, un desen, o nouă idee pentru un produs, în funcţie de meserie 

Pentru mine inspirația vine când sunt relaxată, atunci intri în starea aia  de ZEN, iar ideile încep să îți vină și nu se mai termină. Am ajuns să iau notițe pentru că am atât de multe în cap, uneori vin câte 70 de idei deodată și pentru că nu aș vrea să le uit, le notez și revin asupra lor să văd care dintre ele ar fi cea mai potrivită. De curând am avut ideea de a incorpora sisteme de închidere magnetice la câteva gentuțe.

În prezent, lucrez la un nou proiect de design interior pentru noul meu atelier, dar nu aș vrea să vă dezvălui foarte multe acum, să lasam să fie surpriză pentru următorul nostru interviu.

7. Site-ul unui creativ pe care îl urmăreşti constant şi vrei să il recomanzi cititorilor noştri? De ce îl urmăreşti pe acesta?

 Să știi că mi-e foarte greu să aleg, urmăresc foarte multe persoane în social media și îmi este atât de greu să aleg. Îmi plac foarte mult lucrările personalizate ale Nicoletei (https://nicomade.me/) și ilustrațiile Dianei Dragne (https://dianadragne.ro/). Mi se par site-uri interesante de unde te poți inspira foarte mult, puțin mai diferite față de ceea ce suntem obisnuiți să vedem în prezent în România.

Adina Chițu (https://pancakeplanet.ro/) este fotograful meu preferat, are un stil unic al stylingului deliciilor pe care le gateste si apoi le pozează. Am avut placerea de a gusta şi chiar încerca şi eu sa prepar o parte din rețele ei vegane. Atunci mi-am dat seama cât de dificil este să echilibrezi gustul şi aspectul unui produs de revistă.

8. Ce site din industria creativă ai descoperit recent, şi ti se pare că trebuia să îl descoperi mai devreme?

Când e vorba de creativitate un search pe youtube îmi satisface toate curiozitățile. În fiecare zi descopăr lucruri noi în materie de artă, make-up, design interior, proiecte DIY și fotografie. Urmăresc mulți bakeri, care mă inspiră să creez genți cât mai realiste, în formă de deserturi delicioase. Printre preferații mei, este Nick (https://www.youtube.com/user/thescranline) care asociază forme și culori într-un mod magic.


9. Ce muzeu/ galerie online urmăreşti?

Urmăresc foarte mult artsper.com , acolo găsești foarte multe galerii online aproape din orice domeniu te interesează. Este un foarte bun punct de referință. În rest, Pinterest și Instagram sunt de bază, mi-aș dori doar să am mai mult timp la dispoziție pentru a mă inspira.

10. Tips and tricks de motivatie şi productivitate care dintotdeauna au funcţionat pentru tine şi funcţionează şi acum? Care sunt noile tips & tricks care te motivează să fii creative şi pe care le-ai descoperit în ultimele 7 zile?

Tips & tricks: când te simți copleșit, îngrijorat, oprește-te din ceea ce faci, dă drumul la muzică, gândește-te pentru o clipă la ceea ce ai, multumește și mergi mai departe. Ce mă ajută pe mine acum, mai ales în această perioadă mai dificilă, sunt zâmbetul și râsetele copilului meu. Asta este cea mai mare motivație a mea!

11. Care sunt melodiile happy preferate, top 3?

P.S. Răsună muzica la orice oră din zi și din noapte, în boxe, în căști și în mașină. E modalitatea mea de a mă deconecta de la viața cotidiană, de a găsi liniștea interioară și de a crea. Procesul de creație este un fel de meditație pentru mine.

12. Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică pe care o asculţi dintotdeauna, şi care reuşeşte şi acum să te motiveze?

Uite, de când mă știu, ascult această melodie, hai să vedem dacă o recunoașteți: “ So no one told you life was gonna be this way // Your job’s a joke, you’re broke// Your love life’s D.O.A. // It’s like you’re always stuck in second gear// When it hasn’t been your day, your week, your month // Or even your year, but //I’ll be there for you (When the rain starts to pour) // I’ll be there for you  (Like I’ve been there before) // I’ll be there for you (‘Cause you’re there for me too)

13. Spune-ne 3 seriale noi pe care le urmăreşti acum? Şi un serial care este guilty pleasure?

Urmăresc Survivor, YOU,  Gray’s Anatomy –  seriale pe care le urmăresc de peste 10-15 ani și good old Friends. Mă mai uit și la seriale noi, dar nu am găsit încă ceva anume care să mă atragă în mod special.

14. Ce videoclip muzical,  tutorial şi/sau podcast creativ ai descoperit sau redescoperit?

Atunci când am ocazia, mă uit la emisiuni home deco, iar printre preferatele mele se numara “Fixer Upper” cu Joanna & Chip Gaines, care mă surprind cu stilul lor de decor farmhouse. Îmi doresc și visez cu ochii deschiși ca într-o zi să avem și noi o casuță de genul acela.

15. Ce carte ai pe noptieră? Ne poți recomanda o carte bună pentru o lectură liniștită și relaxantă?

Îmi place să citesc cărți despre dezvoltare personală și am pe noptieră câteva începute și neterminate. În ultima vreme nu am avut destul de mult timp alocat pentru citit, dar promit că revin cu o recomandare dupa ce trec prin toate.

16. Oferă-ne un sfat/citat/ proverb haios, insolit care te-a scos dintr-o stare stresantă

Dacă și voi aveți zile mai anxioase, sunt sigură că vă va fi de folos acest citat, atunci când dispare frica suntem liberi să visăm, să creăm și să inspirăm: “Train yourself to let go of everything you fear to lose “.

PS: Scopul acestui mini-interviu este pur motivaţional și inspirațional. #StayHome & Be Creative!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share