#StayHome Creativ cu Anca Negescu

Distribuie articolul:
Share

A venit rândul ca Anca Negescu, fondatoare POD. Place Of Display, şi ocazional, blogger pe ancanegescu.ro să ne răspundă la #StayHome Creativ. Noi voiam de ceva vreme să vizităm POD. Place of Display, aşa că imediat ce vom putea, revenim cu detalii despre galeria de bijuterii a Ancăi Negescu.

1.Cum arată atelierul/biroul tău?

Biroul meu din această perioadă este în primul rând în dormitor, dar se mai mută prin casă, pentru că în 90% din timp nu am nevoie decât de laptop și de telefon.

2. Ce ai schimbat pentru a te simţi ca la birou?

Mi-am transformat măsuța de toaletă din dormitor în birou și mi-am adus o mini bibliotecă unde mi-am pus minimum necesar pentru a mă organiza cu lucrul de acasă. După această perioadă, lucrurile vor reveni probabil la organizarea anterioară.

3. Ce ai adus de la serviciu/ din atelier pentru a te simţi şi acum business?

Am adus aproape toate bijuteriile din galerie, câteva dosare cu acte de care am nevoie mai des și instrumentele minime necesare pentru mici ajustări tehnice pe care trebuie să le fac uneori (cleștișori, foarfece, etc).

4. Care este rutina ta acum? Cum arată înainte o zi de lucru pentru tine?

Încă mă adaptez la noua stare a lucrurilor. Treptat, se instalează o nouă rutina și un ritm nou. Nu știu cum, dar acum nu îmi mai ajunge deloc timpul, pentru că trebuie să fac absolut tot ce făceam înainte la birou, plus toată treaba din casă, unde nu mai am niciun fel de ajutor. Soțul meu face treabă cot la cot cu mine, dar are și el chestiuni de birou de rezolvat și are aceeași impresie: nu ne mai ajunge timpul.  Îmi place să fac tot ce este de făcut, însă apar tot timpul lucruri neprevăzute și asta face dificilă o rutină bine definită.

Înainte dezvoltasem o rutină foarte bine pusă la punct, cu trezit foarte devreme, yoga sau zumba, pregătit copilul de școală, meditat, organizat foarte bine programul fiecărei zile în avans și alte obiceiuri care impuneau un program destul de strict și multă disciplină. Asta a fost de mare ajutor și mi-a crescut enorm puterea de concentrare și productivitatea. Acum însă lucrurile sunt diferite. Lucrez în continuare cu plăcere, dar mult mai puțin decât înainte. Copilul are foarte mare nevoie de prezența noastră, pisica și cățelul, de asemenea. Absolut tot ceea ce mâncăm este gătit în casă, în proporție de 85% de mine. Aș putea invoca mari urgențe și m-aș putea retrage pentru a lucra același număr de ore ca înainte, însă în noul context, ar fi absurd. Îmi place că stau cu ai mei, îmi place să gătesc (mereu mi-a plăcut, dar nu aveam destul timp pentru asta), m-am obișnuit cu neprevăzutul care apare zilnic.

Una dintre lecțiile cele mai importante pe care ni le prilejuiește această situație este că înțelegem limpede că tot ce avem este momentul prezent și că iubirea este ceea ce contează cel mai mult. Restul mai poate aștepta. Oricum nu știm dacă la finalul acestei crize vom continua să facem ceea ce făceam înainte. Nu mai avem certitudini. Dacă acceptăm asta cu seninătate și o privim ca pe un dar, putem înflori foarte frumos în adevărul sufletelor noastre și ni se pot arăta moduri noi de a face lucrurile.

5. Cât de fericit este animalul tău de companie?

Avem o pisică de opt luni și o cățelușă de cinci luni și jumătate. Amândouă sunt în culmea fericirii că stăm acasă și că ne jucăm atât de mult cu ele. O să-ți dau niște poze pe care le-am făcut zilele astea, în care figurile lor exprimă cel mai bun răspuns la întrebarea ta.

6. Simți că acest timp petrecut acasă te inspiră mai mult? Ce ai realizat creativ?

Da. Acest timp petrecut acasă este transformator din foarte multe puncte de vedere. Mă obligă să intru foarte profund în legătură cu sufletul meu. Este și aducător de inspirație creativă. Am desenat și am pictat zilele astea. Nu sunt artist, chiar dacă sunt manager cultural și curator, dar acum nu mi-a mai păsat că nu mă pricep. Am desenat și am pictat de drag, doar fiindcă îmi aduce bucurie. Este demonstrat științific faptul că arta și activitățile creative au un efect terapeutic nemaipomenit.

Am lucrat mult la un nou brand de bijuterii create de mine, numit Curandera. Nu am creat acum bijuteriile. Era totul pregătit de lansare chiar înainte de a lua izbucni criza, însă nu am mai anunțat proiectul conform planului inițial, pentru că nu am găsit un nou moment potrivit de atunci și până acum. Acum este prima dată când vorbesc public, într-un interviu, despre Curandera. Perioada aceasta mi-a adus inspirație să reiau poveștile care stau la baza acestor bijuterii. Le-am rescris cu sufletul, dintr-o zonă de sensibilitate profundă, într-o manieră care mă face să mă simt vulnerabilă și în care probabil că nu aș fi scris înainte.

 

Timpul pe care îl trăim acum îmi arată că măștile comportamentale nu își au rostul în viața de zi cu zi nici măcar atunci când le porți pentru a nu te simți vulnerabil. Vedem acum atâtea măști, la propriu, încât vom ajunge să fim sătui și dornici să scăpăm de ele cât mai repede. Sper ca după ce se vor fi terminat toate acestea, oamenii să aibă curajul să se arate lumii cu adevărat așa cum sunt și să renunțe nu doar la măștile chirurgicale, ci și la toate celelalte măști.

De asemenea, am început să scriu mai des pe blogul meu, ancanegescu.ro, unde pe lângă articole mai serioase, am început o serie amuzantă intitulată “Jurnal pisicesc”. Este jurnalul pisicii noastre adoptate pe care o cheamă Cookie și care povestește despre cum ne-a adoptat și despre traiul ei alături de noi și de cățelușa noastră labrador.

7. Site-ul unui creativ pe care îl urmăreşti constant şi vrei să il recomanzi cititorilor noştri? De ce îl urmăreşti pe acesta?

Urmăresc constant site-ul https://www.marieforleo.com/ și îl recomand. Marie Forleo este unul dintre cei mai creativi oameni pe care îi cunosc, deși domeniul său de activitate nu este legat de artele vizuale sau de design. Ea se folosește de interviuri cu autori de renume, de muzică, dans și aptitudini de stand-up comedy pentru a transmite mesaje foarte valoroase despre cum îți poți construi un business și o viață pe care să le iubești. Este o sursă permanentă de inspirație, umor și instrumente practice valoroase care ajută în primul rând în business, dar și în viața personală. Este la rândul său autoare de best seller-uri internaționale, cel mai recent titlu al său fiind “Everything Is Figureoutable”, care este unul dintre citatele mele preferate.

8. Ce site din industria creativă ai descoperit recent, şi ti se pare că trebuia să îl descoperi mai devreme?

În afară de site-ul menționat mai sus, pe care intru foarte des, nu urmăresc site-uri, ci conturi de social media. Doar atunci când mă interesează să aprofundez o informație sau un anumit subiect ajung și pe site, dar tot via social media. Un cont de Instagram care îmi place și pe care l-am descoperit recent este @sculpttheworld. Arată lucrările artistului Jon Foreman și dacă sunteți curioși să aflați ce creează, vă invit să îi faceți o vizită virtuală.

Nu cred că ceva trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu. Sunt absolut convinsă că toate se întâmplă la vremea lor, prin urmare tot ce descopăr, inclusiv în materie de conturi de social media sau site-uri, se întâmplă întotdeauna la momentul potrivit.

9. Ce muzeu/ galerie online urmăreşti?

Urmăresc paginile de Instagram ale tuturor muzeelor și galeriilor favorite. Urmăresc și multe conturi de design de bijuterie, arhitectură și design interior. Sunt mult prea multe pentru a le enumera aici pe toate, dar câteva dintre preferate sunt: @museeorsay, @metmuseum, @muzeuldeartarecenta, @whitecube, @whitechapelgallery, @designmilk, @official_photographers_hub.

Fondator POD. Place Of Display & blogger pe ancanegescu.ro

10. Tips and tricks de motivatie şi productivitate care dintotdeauna au funcţionat pentru tine şi funcţionează şi acum? Care sunt noile tips & tricks care te motivează să fii creative şi pe care le-ai descoperit în ultimele 7 zile?

Au funcționat dintotdeauna și funcționează și acum:

  • Îmi planific ce am de făcut cu o zi înainte (anumite lucruri sunt planificate cu mult timp înainte), apoi am grijă să tai de pe listă ceea ce am făcut. Există și excepții atunci când apar lucruri neprevăzute. E important să fii nu doar organizat, ci și flexibil.
  • De obicei îmi încep ziua cu un minim de 15 -30 minute de mișcare (yoga sau zumba) și nu sar niciodată peste micul dejun, care este întotdeauna hrănitor și sănătos.
  • Dintre toate lucrurile pe care le am de făcut, încep cu cele care îmi displac cel mai mult. Asta crește productivitatea și minimizează procrastinarea.
  • Înainte de a mă apuca de treabă, mă rog și meditez timp de 5-15 minute. De cele mai multe ori, îmi notez ideile principale care îmi vin în minte în timpul meditației. Adaug pe lista de to do din ziua respectivă aceste idei, care de multe ori sunt incredibil de simplu de aplicat și utile.

Este o perioadă în care motoarele mele nu sunt turate la maxim și cred că nici nu este cazul să fie. Mi-a fost greu la început și m-am cam agitat, din inerție, însă nu a ieșit nimic din agitație. Ce am descoperit este că dacă stau foarte liniștită, prezentă și atentă la “acum”, inspirația vine de la sine și intuiția, pe care am ascultat-o mai mult decât oricând zilele astea, mă conduce foarte bine către ceea ce am de făcut clipă de clipă. Învăț acum nu doar să trăiesc acceptând incertitudinea, ci și să fiu atentă și prezentă cu adevărat, iar asta îmi trezește niște simțuri uitate, care sunt foarte valoroase în toate aspectele vieții și care îmi sporesc puterea de concentrare și productivitatea.

11. Care sunt melodiile happy preferate, top 3?

A Sky Full Of Stars – Coldplay,  Wake Me Up Before You Go Go –  WHAM, You’re The One That I Want –  Olivia Newton John & John Travolta.


12. Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică pe care o asculţi dintotdeauna, şi care reuşeşte şi acum să te motiveze?

Nu există plăceri vinovate. Dacă e plăcere, e plăcere. Expresia asta cred că s-a născut din dorința de a ne conforma unor așteptări ale societății, neglijând propriile noastre preferințe. Oricum ai da-o, tot prefăcătorie se numește și prin urmare, nu văd de ce ne-am simți vinovați pentru că ne place un anumit lucru, atâta timp cât nu facem rău nimănui. Mă motivează aproape orice ritm care favorizează dansul, de la rock and roll la muzică populară veche românească, la tango sau bachata. Îmi plac toate și îmi place foarte mult să dansez, iar asta este pentru mine o formă de exercițiu fizic și o sursă de energie care îmi îmbunătățește întotdeauna starea de spirit.

13. Spune-ne 3 seriale noi pe care le urmăreşti acum? Şi un serial care este guilty pleasure?

Acum urmăresc Full House împreună cu fiul meu, care are nouă ani, Grace and Frankie și Madam C.J. Walker. Nu există guilty pleasure, dar dacă vrei, mai pot menționa un serial care mi-a plăcut la început, dar pe care nu l-am văzut până la final, pentru că după primele episoade mi s-a părut că și-a pierdut ritmul și coerența: Outlander. Am renunțat să mă uit la televizor cu peste zece ani în urmă. Acum privesc foarte rar câte un film sau serial și cam atât. Este întotdeauna foarte multă treabă de făcut, sunt prea multe cărți de citit și prea puțin timp.

14. Ce videoclip muzical, tutorial şi/sau podcast creativ ai descoperit sau redescoperit?

Zilele acestea îmi place să privesc tutoriale de pictură. Un canal de YouTube fain descoperit recent cu astfel de tutoriale este cel al lui Shayda Campbell.

15. Ce carte ai pe noptieră? Ne poți recomanda o carte bună pentru o lectură liniștită și relaxantă?

Acum citesc Povești vindecătoare de Dr. Clarissa Pinkola Estes. Am terminat recent Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul de Robin Sharma. Mi s-a părut o lectură relaxantă.

16. Oferă-ne un sfat/citat/ proverb haios, insolit care te-a scos dintr-o stare stresantă

Do your best, then let God do the rest.

PS: Scopul acestui mini-interviu este pur motivaţional și inspirațional. #StayHome & Be Creative!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share