Mia Munteanu, Client Service Director la Marks, founder la Dinner Stories, şi antreprenor a răspuns la #StayHome Creativ. Pe noi ne-au inspirat răspunsurile ei.
1. Cum arată atelierul/biroul tău?
Ferestre mari, o masă din lemn de un maro deschis, o canapea fără pisică (care parcă așteaptă mereu o pisică să facă miau miau pe aici), cactuși mici și mari pe pervaz, și-un bambus care a crescut aproape până în tavan. E liniște și e bine. Aici, pare că s-a oprit timpul în loc. Sunt acasă. Miroase a pâine caldă, vine din bucătărie. Câteodată, mai găsești câte un colț de pâine, pe biroul meu din sufragerie. În camera de alături e un birou mai mic. E plin de foi, cărți pe care vreau să le citesc, dar n-am niciodată timp și o gașcă de tablouri. Nu-s atârnate de perete, se sprijină de-un perete. Unele sunt schițe, altele spun o poveste. O colecție de viniluri stă prăfuită într-un colț, aproape că trece neobservată. Atelierul meu e sală de conferințe, studio foto și galerie în același timp, doar că, ici colo, o să mai găsești câte o pereche de șosete uitate. Așa e acasă.
2. Ce ai schimbat pentru a te simţi ca la birou?
Nu mi-am dorit să mă simt ca la birou. Acum pot să lucrez imbrăcată în pijamale sau cu o mască de avocado pe față (desigur, asta când n-am întâlniri pe Skype cu colegii mei). De ce aș vrea să mă simt ca la birou? E o perioadă nouă și vreau să îmbrățișez toate lucrurile noi.
3. Ce ai adus de la serviciu/ din atelier pentru a te simţi şi acum business?
Mindsetul. Întodeauna am crezut și încă cred că pot lucra de oriunde. Dă-mi un laptop și mă poți așeza într-o intersecție de mașini, pe o bordură. Am nevoie de drive, determinare, răbdare, pasiune pentru tot ceea ce fac. Și un bun focus. Știu sună ca un clișeu. Lucrurile mele nu sunt obiecte, sunt calități sau skill-uri, pe astea le iau cu mine oriunde aș fi. Dă-mi un telefon și sunt pregătită să lansez un proiect din orice colț al lumii.
4. Care este rutina ta acum? Cu arăta înainte o zi de lucru pentru tine?
Un pic mai organizată pentru că acum mă bucur de timpul pe care îl am. Nu mai pierd ore în șir în trafic, la cumpărături sau în întâlniri cu bazaconii. Acum, sunt și acasă, și la birou, în același timp. Recunosc, este o perioadă de care mă bucur din plin.
Diminețile mi le petrec la fel, streching, meditație, terapii alternative și un mare mic dejun. La 9 dimineața sunt deja la laptop, iar până la 12 reușesc să livrez cele mai grele task-uri din ziua respectivă. Restul zilei e floare la ureche.
5. Cât de fericit este animalul tău de companie? (Dacă ești posesoarea/posesorul unui animal de companie)
Am un elefant și îl mai șterg din când în când de praf. Pare zen. L-am primit de la maică-mea de ziua mea. E auriu.
6. Simți că acest timp petrecut acasă te inspiră mai mult? Ce ai realizat creativ?
Desigur! Simt că am spațiu și că pot să inspir, respir. În această perioadă lucrez la ceva proiecte antreprenoriale și mă pregătesc pentru noi începuturi. Am terminat un program intens de altMBA cu Seth Godin, m-am apucat de un curs de engleză la British Council, am terminat un curs de food styling și food photography pe CreativeLive și am lansat un MasterMind cu circuit închis pentru un grup de antreprenori care au nevoie de sprijin, coaching și guidance în această perioadă de tranziție. Întâlnirile noastre digitale sunt fără filtru, punem pe masă cifre, provocări, oportunități și ne ajutăm cu feedback în timp real. Toate cărțile sunt pe față, avem un format și o agendă pe care o respectăm și ne dăm întâlnire pe Zoom în fiecare vineri, timp de 2 ore.
Joia în schimb, de la șase seara, mă conectez digital, tot pe Zoom cu o mână de alumni din comunitatea altMBA și împreună, reluăm o serie din provocările lansate de Seth Godin și ne ajutăm reciproc să creștem. E tot un fel de MasterMind. De data asta, îmi dau întâlnire cu Nem din Africa, lucrează în IT, Chris, Alex și Justin sunt din UK, sunt antreprenori, lucrează în industrii foarte diferite, drinks, educație și teatru.
Altfel? În weekend fac asta:
7. Site-ul unui creativ pe care îl urmăreşti constant şi vrei să il recomanzi cititorilor noştri? De ce îl urmăreşti pe acesta?
CreativeLive.com: multe clase și profesori foarte buni.
8. Ce site din industria creativă ai descoperit recent, şi ti se pare că trebuia să îl descoperi mai devreme?
www.mubi.com aici găsești o selecție de filme altfel.
9. Ce muzeu/ galerie online urmăreşti?
MoMA, azi răsfoiam digital lucrările aristei Sophie Taeuber-Arp. Am ajuns la o cafenea din 1927, cafenea care îi poartă semnătura. Wow. Arată atât de….actual.
10. Tips and tricks de motivatie şi productivitate care dintotdeauna au funcţionat pentru tine şi funcţionează şi acum? Care sunt noile tips & tricks care te motivează să fii creative şi pe care le-ai descoperit în ultimele 7 zile?
Mici recomandări pentru oameni mari:
- Gândește pe termen lung.
- Fă-ți planuri, proiectează, visează.
- Organizează-ți spațiul, doar așa te poți concentra.
- Ai nevoie doar de un scaun.
- Fă schimbări, mereu. De la modul în care îți salvezi fișierele pe desktop, la aplicații care te ajută să câștigi timp, schimbă ceva în fiecare zi.
11. Care sunt melodiile happy preferate, top 3?
Zilele astea, ascult cam des: Baby – Ariel Pink, Dream Machine – Kaskade, şi orice de la Krunder & Dorfmeister.
12. Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică pe care o asculţi dintotdeauna, şi care reuşeste şi acum să te motiveze?
Telepopmusik, Breathe
13. Spune-ne 3 seriale noi pe care le urmăreşti acum? Şi un serial care este guilty pleasure?
Acum urmăresc Comedians in cars getting coffee cu Jerry Seinfeld. Aseară m-am uitat la un episod cu Jerry și Eddie Murphy. Și cam atât.
14. Ce videoclip, muzica, tutorial şi/sau podcast creativ ai descoperit sau redescoperit?
For ever and evă, On Being podcast.
15. Ce carte ai pe noptieră? Ne poți recomanda o carte bună pentru o lectură liniștită și relaxantă?
Steal like an artist, Austin Kleon. Bună oricând, light.
16. Oferă-ne un sfat/citat/ proverb haios, insolit care te-a scos dintr-o stare stresantă
“Fă ceva care să te facă să tremuri că-l faci, să-ți dea bâț.” Am râs, mi l-a zis un prieten.
PS: Scopul acestui mini-interviu este pur motivaţional și inspirațional. #StayHome & Be Creative!
Fotograf imagine reprezentativă: Ionuţ Dobre
Fotografii din arhiva Miei Munteanu.
Fără comentarii