READING

Despre artă și creativitate cu Iulia Mirica

Despre artă și creativitate cu Iulia Mirica

Distribuie articolul:
Share

Iulia Mirica este una dintre ilustratoarele pe care le-am invitat să se alăture părții vizuale a proiectului Creative Night Talks. Ne-a surprins cu entuziasmul ei și inițiativa de a face, nu una, ci două ilustrații – atât pentru o carte poștală cât și pentru un sticker. La doar 21 de ani își împarte zilele între facultate și cariera de freelancer, dar și-a făcut un pic de timp să răspundă la întrebările noastre.

1. Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Care sunt cele mai importante lucruri de știut despre tine ca artist și ca om?

Câteva cuvinte despre mine… am 21 ani, sunt o persoană creativă, ambițioasă, organizată, îmi place să îmi explorez constant latura artistică și să învăț lucruri noi. Sunt la început de drum și nu am găsit încă un echilibru de lungă durată între viața personală și cea profesională, dar plăcerea de a lucra alungă deseori stresul și oboseala. Am ales viața de freelancer pentru flexibilitate, pentru că se potrivește cu stilul meu de viață și îmi permite să mă dedic studiilor în același timp. În ceea ce privește timpul liber, îmi place să mi-l petrec alături de o carte bună sau un film.

2. Cum ai ajuns să faci ilustrații? Ai o educație formală în domeniul artelor vizuale sau ești auto-didact?

Pasiunea mea pentru ilustrații a venit odată cu evoluția mea ca artist. Ilustrația implică un act în plus de interpretare a realității și o poveste pe care imaginea o redă, lucruri pe care am început să le caut din ce în ce mai des în arta mea.

În prezent sunt studentă în anul III la departamentul de Grafică de la UNArte. Am luat în serios ideea unei cariere artistice abia în ultimii ani de liceu, însă nu regret decizia făcută. Facultatea e locul unde am descoperit adevărata lume a artei și odată cu ea noi oportunități în zona ilustrației și a design-ului de carte despre care nu știam înainte că sunt posibile.

3. Preferi ilustrația digitală sau tradițională? Crezi că un mediu are avantaje asupra celuilalt sau pentru tine sunt doar unelte pe care le folosești în funcție de cum se potrivesc unui anumit proiect?

Prefer ilustrația tradițională, plăcerea de a lucra pe hârtie nu poate fi comparată cu experiența digitală, însă în ultimul timp nevoia m-a împins să apelez și la ambele în egală măsură. Pentru o persoană obișnuită să lucreze cu pensule, creioane și culori, mediu digital mi s-a părut foarte neprietenos la început, dar pe măsură ce l-am explorat am început să îi văd și avantajele.

Desigur că există plusuri și minusuri în ambele metode, depinde mult de preferința fiecăruia și de mediul căruia lucrarea se adresează. Îmbinarea tradiționalului cu digitalul este de asemenea frecvent întâlnită în ilustrație și ușurează foarte mult procesul de creație.

4. De unde pot cumpăra oamenii ilustrațiile tale și în ce formă le găsesc (obiecte printate sau ilustrațiile ca atare)?

Un mic magazin online puteți găsi pe website-ul meu www.iuliamirica.art, unde se găsesc permanent în stoc lucrări originale, printuri de artă, stickere și cărți poștale. În plus, lucrez constant la crearea de colecții noi, ediții limitate, inspirate din diferite teme. Colecțiile noi includ printuri de artă, tricouri, căni, sacoșe, și multe altele. Următorul update va fi pe 1 octombrie, așa că vă aștept cu drag să aruncați o privire.

5. Cum arată ziua ta? Cum jonglezi între diferitele aspecte ale vieții de freelancer?

Momentan viața mea se împarte între facultate, proiecte de freelancing și magazinul online. Încerc să îmi păstrez o listă clară de priorități și să nu iau mai multe proiecte decât pot duce, însă tentația e mare. Cel mai greu îmi este să accept faptul că lucrurile nu merg mereu conform planului și să nu pun prea multă presiune asupra mea.

Partea care îmi place cel mai tare și motivul pentru care am ales viața de freelancer este libertatea de a-mi organiza singură timpul după propriile nevoi, și, desigur, libertatea de a alege care proiecte sunt potrivite pentru mine și care nu.

6. Ce faci atunci când se apropie un deadline și nu ai energia sau dispoziția necesară pentru lucru?

Apropierea unui deadline este cel mai bun moment pentru o pauză. Dacă mă străduiesc să muncesc deși energia și dispoziția nu sunt de partea mea, calitatea lucrării va avea mereu de suferit, așa că cel mai bine e să îmi dau un moment de relaxare, să mă deconectez și reîncarc pentru a putea duce proiectul la capăt.

7. Ne poți oferi un preview la ce lucrezi acum? Poate o colecție, o carte sau un proiect despre care ne poți oferi detalii.

Mereu mi-a plăcut ideea de a avea un magazin online unde să îmi pot duce la capăt toate ideile de produse ilustrate. Acum lucrez la colecția de toamnă, plină de culori vesele si voie bună. Tema principală în această colecție va fi Halloween-ul, deoarece era un eveniment foarte interesant în copilăria mea și am vrut să explorez în această direcție. Lansarea este pe 1 octombrie iar colecția va fi disponibilă 2 luni. Vă las și o imagine cu una din ilustrațiile încă în lucru, care este și favorita mea la momentul de față.

8. Crezi că artiștii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artiști pe care îi urmărești, care sunt buni de urmat ca model?

Este o întrebare foarte interesantă, mai ales pentru că este o metodă de învățare care se practică la Unarte din totdeauna. Programul unui student de licență arata așa: dimineața 4-5 ore de atelier, urmate de cursuri teoretice. Profesorii primesc câte o grupă de anul 1, pe care o îndrumă prin temele de atelier până în anul 3 la licență. Profesorul de atelier deobicei este foarte implicat în formarea studenților lui, caută să îi înțeleagă și să îi ajute pe fiecare în funcție de nevoi. Unii profesori au o influență evidentă asupra stilului studenților, pe alții îi ajută doar cu sfaturi si, desigur, critici constructive, dar în final aș zice că profesorii sunt destul de implicați.

În ceea ce privește prima parte a întrebării, consider necesar mai ales la început de drum să ai un îndrumător, pentru că lumea artei e copleșitor de diversă și ochiul tău critic nu e încă format. Ulterior, când ești deja format ca artist, e util să urmărești mai mulți artiști, să te desprinzi de ceea ce e familiar ca să integrezi aspecte noi în arta ta. Totul e un proces.

9. Cum îți găsești inspirația pentru colecții/lucrări noi și cum le promovezi ca să iasă în evidență în lumea aglomerată a internetului?

Greu cu inspirația, e periculos să te inspiri de pe internet pentru că riști să nu mai fi original. Eu personal îmi caut inspirația în viața mea, în ceea ce mă înconjoară, ceea ce văd, citesc, aud. Odată ce am o idee despre ce vreau să fac încep să caut referințe, în realitate sau pe internet, depinde. Nu am fost niciodată persoana care să deseneze total din imaginație, prefer să îmi aleg referințe din viața reală pe care le reprezint în felul meu.

10. Noua ne-au plăcut foarte mult ilustrațiile pe care le-ai făcut în cadrul proiectului Creative Night Talks. Poți să ne dai câteva detalii din procesul tău creativ (ce te-a inspirat, cum ai ajuns la ilustrația finală)?

Mulțumesc mult. Tema ilustrațiilor a fost destul de abstractă, așa că am început enumerând toate cuvintele ce pot fi legate de creativitate: magie, imaginație, creație, etc. Apoi m-am gândit la sentimentul pe care îl am când sunt creativă, pentru că deobicei nu știu exact cum va arăta o lucrare în final, am doar idee vagă legată de direcția pe care vreau să o duc. Pentru mine procesul de creație e un puzzle, care, piesă cu piesă, se descoperă pe sine, și asta am încercat să arăt prin cele două ilustrații.

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share