Delta Studio a găzduit marți, 19 octombrie, în showroom-ul Cotroceni, evenimentul “ACUM la o cafea cu juriul și câștigătorii secțiunii Arhitectură de interior” din cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, ediția a XIV-a. Bienala Națională de Arhitectură – România (BNA) este cel mai important eveniment de profil al breslei arhitecților, organizat din anul 1994, de Uniunea Arhitecților din România. Ca multe alte manifestări culturale, ediția a XIV-a a fost amânată în anul 2020, din cauza pandemiei.
În cadrul evenimentului s-a discutat despre proiectul câștigător al secțiunii “Arhitectură de Interior”, restaurantul POT.stories din Floreasca, București. Totodată, s-au dezbătut și celelalte trei amenajări de interior nominalizate pentru premiul cel mare.
Printre invitați, s-au aflat președinta Uniunii Arhitecților din România, Ileana Tureanu, Oana Belea-Jackson, membră în juriul secțiunii “Arhitectură de Interior” și Lorin Niculae, membru în juriul secțiunii “Proiecte vizionare”. Subiectele de discuție au fost motivația alegerii temei “ACUM” pentru această ediție, importanța interiorului în contextul pandemic și esența spațiului. Delta Studio a contribuit la realizarea evenimentului și susține aceste acțiuni care subliniază talentul, originalitatea și curajul în designul de interior.
Bienala propune un concept diferit pentru fiecare ediție. Tema din acest an, „ACUM”, este un strigăt către toți cei care pot și ar trebui să susțină arhitectura, de la stat, la colegi arhitecți și beneficiari. Este un strigăt către o schimbare radicală, către salvarea patrimoniului arhitectural și un îndemn la unitate și solidaritate: “Dacă acum nu ne întâlnim și nu ne unim forțele să demonstrăm că arhitectura e peste tot, atunci nu știu când. Acum trebuie să ne afirmăm ca arhitecți și acum trebuie să afirmăm arhitectura ca o știință și ca o confluență a artei cu știința.”, spune doamna Ileana Tureanu, președinte UAR.
Întrebată cum anume se diferențiază proiectele de anul acesta față de cele din 2018, doamna Tureanu răspunde: „Calitatea Bienalei din 2021 este cu siguranță mai sus decât cea din 2018. Trei ani de acumulări contează. Ediția din acest an este absolut surprinzătoare.” Legat de contextul pandemic și de influența acestuia asupra arhitecturii de interior, arhitecții sunt de părere că pandemia a determinat oamenii să privească mult mai atent la mediul lor de viață, să își dorească mai mult de la o amenajare și să observe lucrurile importante, în general. Într-un cadru restrâns și sigur, ideile și pasiunea comună pentru frumos, artă și estetică au luat naștere în mod natural, au fost dezbătute cu interes și ascultate cu atenție de către toți participanții la acest eveniment care a beneficiat și de difuzare online.
NO COMMENT