Am descoperit de curând ilustraţiile realizate de Alexandra Hochreiter şi recunoaştem că ne plac foarte mult. Ne plac subiectele pe care le abordează, cromatica folosită şi maniera constantă de crearea a unui brand de ilustrator. Am vrut să aflăm mai multe detalii de la Alexandra, aşa că mai jos este un interviu cu ea.
1. Cum ai început să te ocupi de ilustraţie?
Am fost tot timpul cu creionul în mână de mic copil. Ulterior însă, viața a luat o cu totul și cu totul altă întorsătură din cauza factorilor externi obișnuiți, și am urmat facultatea de arhitectură, deși mi-aș fi dorit nespus să merg la arte. Între timp cumva am îngropat pasiunea mea pentru desen, deoarece sunt o persoană exigentă care încearcă mereu sa fie în top pe principiul (nu chiar sănătos) ”totul sau nimic”, iar la momentul respectiv trebuia să demonstrez ce aveam de demonstrat în arhitectură și să fiu implicată 100% acolo. Pe vremea aceea nici măcar nu știam că ceea ce îmi doream de fapt se chemă ilustrație, și ce reprezintă acest domeniu. După 15 ani în care m-am focusat doar pe profesia mea am început sa îmi dau seama ca mereu caut doar partea creativă în jobul meu, ceea ce evident nu este mereu posibil. O suită de evenimente mai puțin fericite și după mai multe discuții de încurajare cu mine însămi, am ajuns sa țin iar o penița in mână, iar de atunci nu i-am mai dat drumul. A explodat tot ce am încercat să țin ferecat într-un cufăr iar de 2 ani trăiesc fericită în această mare de creativitate din care nu îmi mai pot imagina vreodată să mă întorc. Aceasta este viața mea, pe care mi-am dorit-o tot timpul, de care vreau sa mă bucur cu fiecare celulă din corpul meu la maxim. De multe ori trebuie sa te întorci în tine însăți, să porți o discuție onestă și îți dai seama care este calea care ești de fapt sortit sa o urmezi, care îți creează cea mai mare bucurie si care te definește cel mai mult, unde dai totul si știi ca poți excela – și de asemenea în mod egal cât ești dispus să sacrifici și să investești pentru acest drum.
2. Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică/dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ?
Cred că este aproape imposibil să nu fi încercat sa aduc puțină creativitate în orice domeniu aș fi ales în oricare univers paralel. Probabil ca aș fi rămas in arhitectură. Cu siguranță aș fi fost mai tristă și neîmplinită neactivând un domeniu creativ însă dacă ar fi să aleg totuși – inginer genetician.
3. Crezi că artistii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artişti pe care îi urmăreşti, care sunt buni de urmat ca model?
În mod cert viața de ilustrator și nu numai ar fi mult mai ușoară cu un îndrumător alături. Eu însămi am o puzderie de întrebări constant la care încerc sa aflu răspunsuri, însă din păcate un mentor get beget nu am avut până acum lângă mine. Ceea ce am însă sunt câțiva oameni creativi extrem de dragi mie cu care mă conversez si schimb idei, ne sprijinim reciproc și ne ascultăm și fără de care poate nu ar fi totul posibil. Recomand oricui să încerce să își construiască un astfel de cerc cu oameni pasionați de aceleași lucruri, deoarece este neprețuit. Sunt foarte mulți artiști pe care ii urmăresc altfel, şi care mă inspiră, am o listă fără sfârșit de oameni de la care învăț constant urmărindu-le munca si realizările.
4. Ai avut momente când ai simţit că stagnezi? Cum faci să ieşi din zona de confort şi să încerci lucruri noi? Dar când se apropie un deadline şi nu ai energia/starea de lucru, cum depăşeşti momentul?
Sinceră să fiu să încerc lucruri noi nu a fost niciodată o problemă din contră – un pericol ca să zic așa. Sunt atât de multe ilustrații de ilustrat, materiale de încercat, tehnici de abordat, încât îmi este foarte greu să nu mă arunc in acest rai mai tot timpul, mă simt ca un copil in Candyland. Trăiesc o foame continuă de pictat care se pare că nu o pot satura. Când știu ca trebuie sa duc un proiect la bun sfârșit însă nu am starea de lucru necesară, încerc să aplic metoda ”pofta vine mâncând”, și pentru mine funcționează. Dacă reușesc să mă prezint la masa de lucru și odihnită, atunci știu ca totul va decurge bine.
5. Poţi să ne dai câteva detalii din procesul tău creativ, ce te inspiră?
Nu pot să bifez ceva anume care mă inspira, însă orice eveniment, amintire, experiența din jurul meu poate constitui un motiv de inspirație si un imbold pentru o lucrare nouă. Câteodată totul pornește de la o joacă, un experiment cu o anumită tehnică sau o culoare de care m-am îndrăgostit, alteori un concept pe care vreau neapărat sa îl abordez. Am un carnețel în care îmi notez toate ideile ce apar mai ales la ore foarte mici din noapte. Îmi place cel mai mult sa abordez motive fantastice si să aduc puțină magie în fiecare lucrare pe care o creez. Lucrurile decurg cel mai bine când am răbdare să schițez ideea respectiva de câteva ori înainte pentru a clarifica toate detaliile și a o rafina, începând de la mici schițe de compoziție până la scara 1:1. Am învățat că cu cât durează mai mult acest pas și voi reuși să răspund la cât mai multe întrebări, cu atât voi obține un rezultat mai bun în final, însă de multe ori nu reușesc să petrec foarte mult timp în această etapă, am un mic monstruleț în mine care are nevoie de culoare si să picteze cât mai repede posibil, și câteodată îi cedez. Eu o numesc #colorhunger. Îmi place în general să experimentez cu diverse materiale, să le combin între ele și să explorez granița dintre “accidentele controlate”, fiind complet fascinată de contrastul pe care texturile bogate îl creează vis a vis de formele plate. Culorile sunt obsesia mea, și se întâmpla de multe ori să adaug tușe cu câte ceva ce a rămas pe masa de la un alt proiect – îmi place mult când îmi dau voie sa fiu spontană și să sfidez cumva toată pregătirea care ar trebui să intre într-o ilustrație, este parte din joaca de a crea. Pentru mine totul este un balans foarte fin între a controla ilustrația și a fi calculată (ceea ce mă caracterizează și în viața de zi cu zi) și cealaltă jumătate a mea care vrea să fie liberă si puțin nebună și se avântă în texturi sălbatice dacă îi dai voie.
6. Ce ne poţi spune despre proiectele la care lucrezi acum?
Am foarte multe idei și planuri pe care vreau să le pun în aplicare și pe care încerc să le prioritizez și în funcție de timpul disponibil. La sfârșitul lunii ianuarie – februarie voi lansa o mica colecție de art printuri giglée (10 motive la număr și 3 extra, surpriză) – la care am lucrat mult și de care sunt foarte mandră și care abia așteaptă să ajungă in casele oamenilor care s-au îndrăgostit de ilustrațiile mele. De asemenea vreau să deschid un site portofoliu în prima jumătate a anului, eventual nu doar cu ilustrație ci și cu design, diverse obiecte și instalații pe care le-am făcut de-a lungul timpului. Încă jonglez cu această idee. Mai am în plan și câteva colecții tematice de ilustrații la care am început sa lucrez in paralel, pline de texturi delicioase. Toate acestea însă se mișca puțin mai încet decât mi-aș dori deoarece o bună porțiune a timpului meu este dedicată în continuare jobului de care nu mă pot desprinde total încă din motive financiare. Așadar poate cel mai important proiect pe care ar trebui sa îl menționez ar fi sa reușesc sa fiu un ilustrator full time.
7. Cum vezi statusul industriilor creative în România? Care sunt punctele forte, punctele slabe din perspectiva ta?
Având in vedere ca nu locuiesc în Romania, încerc să mă mențin la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul creativ, însă este posibil sa îmi scape lucruri. Mi se pare ca sunt mulți artiști cu un mare potențial care nu este pus în valoare pe fondul economic și că este foarte greu să te afirmi și să îți creezi un brand / să iți construiești un nume in breaslă. Totuși, aceste greutăți nu fac decât sa șlefuiască și mai mult spiritele creative care devin cu atât mai originale.
8. Cum arată clientul/ cumpărătorul ideal pentru tine?
Clientul ideal pentru mine este un om deschis, care are încredere totală și dă mână liberă fanteziei mele, deoarece știe că dacă îmi oferă această libertate rezultatul final va fi exact ce și-a dorit. Am făcut un comision vara aceasta pentru o asemenea persoană și analizând anul care tocmai se încheie pot spune ca este una dintre cele bune lucrări pe care le-am realizat în acest interval.
9. Cum arată atelierul tău?
Știu ca sunt norocoasă pentru ca începând din vara acestui an, odată cu mutarea de la oraș într-un mic sat, am avut posibilitatea să dedic o cămăruță doar pentru atelierul meu, și nu pot să descriu în cuvinte această bucurie. Nu este complet finalizat, însă este funcțional. Pentru că ajung să adun tot felul de lucruri și în general sunt un mic hârciog strângător, de la materiale de pictură până la amintiri, atelierul meu pare destul de aglomerat, însă îmi place să fiu înconjurată de frumos, de schițe, lucrări finalizate, totul în jurul meu mă inspiră și conspiră la procesul meu de creație. Am început să construiesc o mică colecție de ilustrații de la artiștii preferați la care vreau sa adaug lucrări noi treptat, pe măsură ce bugetul o sa îmi permită.
10. Ce sfaturi oferi unui ilustrator care vrea să îşi înceapă activitatea în domeniul creativ?
Să persevereze și să încerce să se autodepășească cu fiecare șansă. Este greu la început până îți dai seama ce trebuie să faci concret ca să fii pe picioarele tale in acest domeniu. Însă dacă ești suficient de determinat și pasionat și cu puțin noroc nu ai cum să nu ajungi acolo unde iți dorești. Dacă munca pe care o faci este într-adevăr deosebită, este doar o chestiune de timp până când va fi recunoscută. Dacă însă nu s-a întâmplat încă, mai trebuie să lucrezi. Sunt sfaturi pe care mi le dau si mie in momentele mele de cumpăna si în care încrederea îmi este știrbită.
11. Unde găsim creaţiile tale?
De anul viitor vor fi prezente pe un site personal la care lucrez www.atelieralexandrahochreiter.com, însă până atunci sunt doar la un click distanță pe instagram la @alexandra_hochreiter
Fără comentarii