Pe 4 martie 2022, de la ora 16.00 la Ordinul Arhitectilor din România, filiala Bucureşti (Str. Sfântul Constantin, nr. 32, Bucureşti) are loc un eveniment expoziţie, vernisajul proiectului APARTAMENT50+ în care ţevile colmatate şi robineţi ruginiţi devin expozate cu un puternic mesaj. Acest eveniment este şi primul dintr-un tur naţional şi itinerant al expoziţiei.
Ca orice eveniment manifest, principalele exponate sunt fragmente de ţevi preluate din apartamente vechi, ţevi care spun astfel o poveste a unei perioade de #locuire. Este un proiect manifest al locuirii în bune condiţii, în blocuri vechi, de peste 50 de ani. Ţevile colmatate, aranjate pe stative prezintă o realitate, devin din obiecte tehnice, posibile opere de artă contemporană şi poartă un mesaj actual şi deosebit de important pentru viitoarea locuire. Expoziţia este un pretext de a aduce în faţa publicului larg a subiectului blocurilor din perioada comunistă blocuri care încep să depăsească durata de viaţa de 50 de ani şi au nevoie de atenţie. Locuirea de bună calitate presupune o bună convieţuire cu vecinii, dar mai ales o eficientă înţelegere a aspectelor ce ţin de calitatea şi siguranta clădirii, a aspectelor de proprietate comună, dar si a triadei necesare financiar-legal-tehnic. Peste 60% dintre persoanele care locuiesc la bloc au trecut printr-o inundaţie de la vecini, au rezolvat problema în sine, însă fără a vedea imaginea de ansamblu. Tevile vechi cedează la un moment dat, însă putem acţiona din timp,mai ales în momentul în care achiziţionăm un astfel de apartament, şi să facem aceste reparatii cu prioritate înainte de toate celelalte lucruri noi şi frumoase aduse în casă, odată cu amenajarea pentru noii locatari.
Arh. Florin Enache, iniţiatorul proiectului “APARTAMENT 50+ e o transpunere a unei stări de fapt mai puţin vizibilă în apartamentele vechi într-o expozitie de artă insolită, un manifest care să ne ajute să vedem mai bine realitatea din mediul construit atunci când e vorba de LOCUIRE. Este şi un pretext sa aducem în atentia atât a publicului, cât şi a autorităţilor competente problematica – deloc simplă – a fondului construit “moştenit” care trece pragul de 50 de ani. Ideea, pe cât de simplă, poate avea un impact major dacă reuşim să ajungem prin conştientizare, cât mai aproape de publicul larg si astfel, “dramele” oamenilor care îşi amenajează apartamente existente de 30-40-50 de ani ca apoi să le vadă inundate.”
Sediul filialei OrdinuluiArhitecţilor din România este locul potrivit pentru această expoziţie despre locuire de bună calitate. Expoziţia APARTAMENT 50+ este un manifest #better pentru conştientizarea importanţei unor instalaţii noi în locuinţele vechi înainte de a începe o amenajare interioară.
Un proiect #better susţinut de Oglinda & Asociatii, Graphein, EQUITONE
Organizatii partenere: Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitecţilor din România, Better Tulcea, Plaiul Bâscilor
Parteneri media: Revista Atelierul, Radio România Cultural, IQads, PRwave, Munteanu, Spatiuconstruit.ro, Povesti din Santier, MagMob, ENERGYnomics, ARENA Construcţiilor.
Proiectul porneşte în cea mai vulnerabilă capitală europeană, din punct de vedere al mediului construit – Bucureşti şi îşi propune un parcurs itinerant alături de parteneri naţionali şi locali, astfel să ajungă în cât mai multe oraşe din România, unde exista blocuri. Urmatoarele expoziţii Apartament 50+ vor avea loc în Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Slobozia .
Despre Asociaţia #better
#better este o inițiativă pozitivă și proactivă, care promovează calitatea, responsabilitatea, educația și confortul prin responsabilizarea actorilor implicați în configurarea și amenajarea spațiului construit. Exemplele #better, propuse de autori arhitecţi, respectă condițiile minim legale în construcții şi oferă pertinent şi clar recomandări calitative. Pentru #better confortul nu este minim-legal şi «prețul cel mai mic» nu este un factor decizional.
NO COMMENT