Începe în curând, şi mai exact pe 19 mai 2022, o nouă ediţie Bucharest Stickerz Fest, aşa că am vrut să aflăm de la Vali Dobrin mai multe detalii despre acest proiect. În cadrul interviul găsiţi şi detalii despre un apel deschis pentru participarea la acest event.
Vali Dobrin fotografiat de Adelina Miron/Cultura la duba
Cum a început proiectul Bucharest Stickerz Fest? Cine se află în spatele brandului? Şi cum aţi ajuns la idee? Ce v-a inspirat?
Ideea festivalului a pornit în urma unei discuții între Vali Dobrin (fondatorul proiectului Alternative Bucharest) şi John Dot S, artist stabilit în Bucureşti. După prima ediție John a părăsit proiectul. Concluzia discuției a fost aceea că stickerele sunt o formă de artă stradală care merită mai multă atenție. Au mai fost evenimente similare în Bucureşti, ştiam că există o comunitate de stickerheads, trebuia doar să le dăm un motiv să se întâlnească. Inspirația vine din stradă, de la toți artiştii care de-a lungul timpului şi-au lăsat creațiile lor adezive în spațiul public.
În calitate de organizatori de festival, cum vedeţi industriile creative şi culturale româneşti?
Cred cu tărie că în industriile creative şi culturale trebuie să vii tot timpul cu ceva nou, să faci ceva ce nu s-a mai făcut, sau cel puțin nu în forma în care o faci tu. Dacă ne uităm la cum arătau ele acum 10 sau 20 de ani, clar există o evoluție. Dacă ne comparăm cu țările din Europa de Vest, suntem clar cu 20, 30 de ani în urmă. Dar lucrurile se mişcă şi asta e bine.
Ce vedem anul aceasta la festival? Cu ce noutăţi ne aşteptati?
Vom continua tradiția de a ,,bombarda “ locația gazdă a evenimentului cu stickere primite de la artiști din toată lumea. Astfel creăm o expoziție neconvențională continuă. Noutatea constă în faptul că anul acesta vom primi şi pasteups ( acele postere făcute digital sau manual prin diferite tehnici ce pot fi lipite pe pereți). Pentru prima dată desenăm şi un mural în locație, cu ajutorul celor de la Molotow România. Nu vor lipsi bineînțeles atelierele de creat stickere prin diferite tehnici cu artiști locali. Mulțumirile în susținerea atelierelor merg către Molotow şi Wacom România.
Cum arată publicul Bucharest Stickerz Fest?
Publicul e tânar şi foarte tânăr, pasionat de artă stradală în general și de stickere în special. Ei caută inspirație şi frumos în aceste creații de dimensiuni mici, dar care pot trasmite mesaje foarte puternice.
Ce locuri de artă urbană ne recomandaţi în România, dar la nivel internaţional?
Deşi nu are un festival dedicat artei urbane, Bucureştiul rămâne un etalon datorită diversității mijloacelor de exprimare folosite, atât de artiști români cât şi străini. De vizitat oraşe precum Sibiu, Bacău, Timişoara sau Tg-Jiu, toate cu festivaluri de tradiție în arta stradală. Comunități puternice de artiști stradali se găsesc şi în Cluj Napoca şi Iaşi. Personal consider Berlin ca fiind Mecca al artei stradale, dar şi Londra sau Paris sunt adevărate galerii în aer liber.
Cum schimbăm percepţia publicului larg că arta urbană este artă?
Există vechea şi interminabilă discuție despre graffiti şi artă stradală. Aşa cum explic şi în cadrul turului săptămânal Alternative Bucharest Tour, graffiti poate fi un scris sau un desen în spațiul public pe care cineva îl face pentru propriul lui ego, pentru că vrea ca numele lui să fie acolo, să fie vizibil pentru oameni din cercul lui de prieteni sau din afara lui. Arta stradală poate fi la fel un scris sau un desen, un sticker sau un pasteup, dar dacă te opreşti şi te întrebi: Cine l-a facut? De ce l-a făcut? Îți transmite un anumit mesaj sau ridică anumite întrebări? Îți stârneşte anumite amintiri sau sentimente? Atunci aceea e o formă de artă stradală. Dacă graffiti implică măiestrie în elaborarea acelor litere, e tot o formă de artă. Tag-urile sunt artă doar dacă privitorul vrea să le vadă în acest fel, dar ele constituie baza unei culturi din care a evoluat arta stradală din zilele noastre.
Cum arată o colecţie de stickere, care sunt must have-urile?
Există câțiva artişti care au dus cultura stickerelor la un alt nivel, poate cel mai cunoscut este Shepard Farley cu al lui Obey Giant. De menționat şi BNE prin cantitatea impresionantă de stickere răspândite în toată lumea. Personal consider că stickerele sunt o formă de artă stradală liberă şi locul lor este pe stradă, unde toată lumea se poate bucura de ele.
Aveţi un apel deschis pentru artişti ne puteţi oferi mai multe detalii?
Primim stickere şi pasteups de la artişti din toată lumea. Cei interesați ne pot contacta pe Instagram @bucharest.stickerz.fest sau pe email la [email protected] Anul trecut am avut peste 600 de înscrieri şi 22000 de stickere. 10% din România şi aproape un sfert din Germania, dar şi țări precum Japonia, Ecuador, Brazilia, Mexic, Australia sau Noua Zeelandă. Anul acesta vrem să inspirăm cât mai mulți artişti români să se alăture comunității noastre, tocmai de aceea partenerii noştri de la The Plot, Sticker Republic şi Sticărești au o reducere de 20% pentru cei care printează cu ocazia acestui open call.
Credit pentru foto: Mircea Mihail Ioniță
NO COMMENT