READING

Florin Mindirigiu despre SHARE Architects

Florin Mindirigiu despre SHARE Architects

Distribuie articolul:
Share

Florin Mindirigiu, co-fondator al proiectului SHARE Architects – unul dintre cele mai active forumuri internaționale de arhitectură din Europa Centrală și de Sud-Est – a răspuns la o serie de întrebări. Am vrut să afăm cât mai multe detalii despre proiectele SHARE, iar următorul eveniment  SHARE Interiors Romania are loc pe 12 aprilie, în Bucureşti.

Au trecut peste 25 de ani de activitate, cum rămâneţi relevanţi cu fiecare ediţie în parte? Care este secretul pentru relevanţa în domeniu?

Viziunea proiectată de SHARE-architects, încă de la început, se bazează pe potențialul neutilizat de exprimare al profesiei de arhitect care ar putea fi potenţat prin mijloace adecvate de comunicare și o rețea prin care arhitecții ar putea beneficia, pentru mai multă reprezentativitate la nivel european și global. Astfel, am reușit să construim cu perseverenţă unul dintre cele mai active forumuri internaționale de arhitectură din Europa Centrală și de Sud-Est, ca o reţea dinamică, urmărind cu fiecare ediţie promovarea excelenței în domeniile arhitecturii și designului şi consolidarea interacţiunilor dintre arhitecţi iar la nivel mai amplu, în sine, consolidarea poziţiei arhitecturii ca profesie. Încă de la început, structura reţelei a fost clădită sustenabil,  însuşindu-ne asumat misiunea de a găsi modalități de comunicare între arhitecţi şi sprijinul administrativ, de schimb de valori, know-how și exemple de bună practică.

Unul dintre membrii SHARE Society Fellow, arhitectul Ian Ritchie apreciază SHARE Architects ca „un schimb intelectual, emoțional de oameni creativi”, în timp ce Sir Philippe Samyn susține ideea unui „mult așteptat” moment în structurile de arhitectură, a unei ”rețele de arhitectură consacrată cu o puritate intelectuală, o prospețime intelectuală ”care îşi concentrează atenția asupra răspândirii cunoștințelor în interiorul profesiei. Cred că ei au surprins foarte bine spiritul SHARE, motorul continuității noastre.

Misiunea SHARE este aceea de a promova arhitecţii şi designeri români în Europa, cum pot lua legătura cu voi cei care sunt la început de drum şi vor să facă parte din SHARE?

Spiritul Forumului SHARE rezidă în ideea de conectare a oamenilor prin arhitectură, schimb de concepte și inițiative pentru a aduce arhitectura la un nivel de reprezentativitate socială.

Pe baza cerințelor participanților și speakerilor la evenimentele noastre, s-au creat premisele unei societăți internaționale de arhitecți – SHARE Society care sporește conectivitatea dintre membrii săi într-o structură în care se împărtășesc experiențe comune, idei și practici de excelență. Invităm constant arhitecți români să-și prezinte proiectele în evenimentele noastre din Europa și să adere la această comunitate. In plus, prin premiile patronate de SHARE Architects – SHARE Future Projects Award, Romanian Buildings Awards, Distincțiile SHARE – căutăm să punem în valoare birouri tinere și proiecte de valoare. Suntem foarte atenți la ce se întâmplă în arhitectură și design în toate tările în care activăm. De altfel, primim săptămânal portofolii și prezentări din partea tinerilor arhitecți și designeri.Contactele noastre sunt ușor de găsit pe site-ul nostru (www.share-architects.com).

Primul pas, la îndemâna tuturor, este să participe la evenimentele noastre.

Ce pregăţiti nou pentru această ediţie SHARE Interiors Forum?

Forumul SHARE Interiors este special în rețeaua SHARE Architects pentru că abordează exclusiv arhitectura și designul de interior. Este pentru prima data când facem o delimitare atât de clară. Pe de altă parte, conceptul propus de noi îmbracă forma unui eveniment profesional, de networking și formare, pentru arhitecții și designerii de interior, ceea ce îl diferențiază net de alte evenimente naționale. Ediția care se va desfășura pe 12 aprilie la hotelul Radisson Blu București propune un program complex, structurat pe sesiuni de prezentări de proiecte specializate din domeniile: rezidențial, hoteluri și restaurant, comercial și birouri, ateliere de lucru și expoziții de artă, materiale și tehnologii.

Fără indoială, forumul SHARE Inteiors se remarcă prin panelul extraordinar de speakeri care reunește cei mai cunoscuți și premiați arhitecți și designeri din România și invitați recunoscuți internațional: Johnny Chiu – fondator J.C. Architecture, designerul taiwanez al cărui proiect a fost premiat cu titlul de World Interior Of The Year 2019 în cadrul World Festival Of Interiors Inside., Etan Kimmel (Israel) – RIBA International Award for Excellence (2018) , Petra Zakrajšek (Slovenia), Tilemachos Andrianopoulos (Grecia), Svetoslav Todorov (Bulgaria).

Este de apreciat modul în care aduceţi la un loc în SHARE Bucureşti o expoziţie de artă IMAGINARIUM şi un eveniment dedicat arhitecţilor, din punctul dvs de vedere cât de mult trebuie să existe colaborare între cele 2 domenii creative?

IMAGINARIUM este prima expoziție de artă propusă de SHARE Architects cu scopul de a explora sinergiile artistice și potențialul de colaborare dintre artiștii invitați și arhitecți, privind proiecte personalizate de arhitectură și design interior. Alături de sculptorul Vladlen Babcinețchi, consultant artistic al SHARE Architects și unul din curatorii expoziției, am pus bazele primului nucleu de artiști români care au potențialul de a dezvolta proiecte personalizate, pentru arhitectură și design interior, cu o varietate de materiale: piatră, lemn, bronz, metal sudat, sticlă, ceramică, porțelan, textile. Deschidem astfel o nouă direcție de promovare națională și internațională a colaborărilor între artiști vizuali și arhitecți. Am invitat în cadrul evenimentului șapte artiști: Vladlen Babcinețchi (sculptor), Ramona Biciușcă (artist vizual), Cornelia Brustureanu (artist vizual), Daniela Făiniș (artist ceramist), Florin Magda (sculptor), Dan Marincovici (designer), Firekultur (artist vizual).

IMAGINARIUM este doar începutul unui proiect amplu și lansăm invitația către artiștii români care pot lucra alături de echipe de arhitecți și designeri pentru a pune în operă viziunea unor proiecte arhitecturale și de design speciale. O divizie din cadrul SHARE Architects va coordona implementarea acestor proiecte în cele 16 țări europene unde activăm.

Ne-a atras atenţia cartea editată de SHARE cu 100 de contribuţii de la arhitecţi importanţi la nivel naţional şi internaţional, poţi să ne oferi mai multe detalii despre ea? Cum a fost iniţiat proiectul? Veţi continua cu un follow-up pentru SHARE 2022?

SHARE-architects a lansat în  2017 un proiect editorial prin care întâlnirile cu arhitecţii prezenţi în cadrul evenimentelor din cele peste 10 locaţii (la acel moment) din Europa de Est si Centrală capătă o finalitate decelabilă iar proiectul editorial “Designing The Profile of The Future Architect” care a fost lansat pe 3 Octombrie 2019, în Veneţia şi Praga simultan, este însumarea a 100 de contribuţii relevante. În paralel, în mediul online, aceste discuţii sunt parte a proiectului “Humans of Architecture”, platforma care celebrează “omul” din spatele poveştilor de arhitectură de calitate.

Designing The Profile of The Future Architect”, volum editat de SHARE Architects prin echipa formată din Șerban Țigănaș (editor șef), Andreea Movilă (editor), Eusebia Mindirigiu (editor) și în colaborare cu Igloo media, este o colecție de 100 de manifeste, interviuri și eseuri despre arhitectură la care au contribuit și 22 de arhitecți români.

Avem deja în plan și alte produse editoriale care să pună în valoare arhitectura contemporană din țările în care activăm.

Unul dintre capitolele cărţi este intitutulat, What is happening with Achitecture, din punctul dvs de vedere ce se întâmplă cu Arhitectura românească? Dar cu cea internaţională?

“Designing The Profile of The Future Architect” este o carte foarte actuală și răspunde la multe dintre întrebările și frământările tinerilor arhitecți și nu numai. In capitolul ‘’A Collage of Thoughts’’ cele 100 de personalități își exprimă opinia asupra temelor: What is Happening with Architecture?, Architecture, what is it?, Artificial intelligence and architectural thinking, The future of Architecture and Architects, The Profile of the Future Architect, Future Education for Architects, Messages to the young.

Parte din aceste răspunsuri au fost sintetizate de arh. Andreea Movilă în câteva infografice sugestive.

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share