READING

Atelierul internațional S.T.O.R.Y.

Atelierul internațional S.T.O.R.Y.

Distribuie articolul:
Share

Societatea Utopică Euxine își anunță prezența pe scena artistică și culturală din România prin lansarea oficială a paginii sale online, www.euxine.org și a apelului de participare la un atelier internațional de dezvoltare a culturii cosmopolite, în contextul Regiunii Extinse a Mării Negre.

Societatea Utopică Euxine este o organizație culturală non-profit, înființată în 2021, de Carmen Casiuc și Cristina Bută, cu scopul de a dezvolta un cadru curatorial pentru interpretarea și promovarea patrimoniul internațional din Regiunea Extinsă a Mării Negre prin intermediul artei contemporane. Reactivarea acestuia se concentrează asupra circulației de idei, oameni, bunuri materiale și culturale între statele membre ale Organizației Mării Negre pentru Cooperare Economică (BSEC): România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Rusia, Ucraina și Republica Moldova. La confluența acestora, Euxine își propune să articuleze un teritoriu imaginar, dinamic și paradoxal care interconectează scenele artistice europeană și asiatică într-un program cultural și estetic.

Despre atelierul internațional S.T.O.R.Y. – Youth visions on a future cosmopolitan society at the Black Sea

 Primul proiect al asociației este S.T.O.R.Y., un proiect de mobilitate a tinerilor finanțat de programul Erasmus Plus, care are ca scop dezvoltarea cunoștințelor despre incluziune și diversitate culturală. Proiectul lor câștigător aduce împreună organizațiile The Oriental Studies Circle (TOSC) din Kiev, Arbor Institute for Culture din Chișinău și Belen Kaymakamligi din Belen și are ca obiectiv dezvoltarea capacităților a 25 de tineri, cu vârste între 18 și 30 de ani, cu cetățenie moldovă, ucraineană, română sau turcă, pentru a adresa probleme de excludere socială și culturală, în cadrul comunităților lor prin tehnici narative. Euxine propune un program de ateliere împreună cu reprezentanți ai comunităților etnice și grupuri de imigranți din  Dobrogea, prin care participanții să descopere legăturile istorice și economice dintre aceștia, să dezvolte abilități de mediere interculturală prin artă și cultură și să-și extindă capacitățile critice cu scopul de a favoriza un peisaj cosmopolit în zona Mării Negre în viitorul apropiat.

S.T.O.R.Y se desfășoară între 4-12 septembrie, în Sulina, faimosul oraș de port, în jurul căruia scriitori și cineaști au păstrat vie amintirea unei citadele „ca o Europă în miniatură”, un univers exotic la intersecția dintre Europa, Eurasia și Orientul Mijlociu, din care rămâne mărturie doar situl Cimitirului Cosmopolit protejat de UNESCO. Într-un program conceput de fondatoarea Euxine și curatoarea Carmen Casiuc, în colaborare cu designerul de experiențe Simona Constantin, participanții, alături de reprezentanți ai comunităților de lipoveni ruși, greci, ucraineni și nemți vor avea o serie de experiențe imersive de navigație și pescuit pe Dunăre și Marea Neagră, de gătit, cântat și povestiri folclorice. Completat de atelierele de analiză culturală, alături de curatoarea Cristina Bută, și cele de comunicare creativă cu artistul video și fotograf Mihai Barabancea, programul S.T.O.R.Y. va oferi un context dinamic și imaginativ pentru a favoriza viitoare proiecte colaborative între țările riverane la Marea Neagră.

Înscriere

Apelul de participare este deschis până în data de 7 August 2022, iar înscrierea se face pe baza unei scurte scrisori de intenție (max. 500 de cuvinte) și CV-ul trimis la adresa [email protected]. Cheltuielile de transport, cazare și mâncare pentru cei 25 de tineri sunt acoperite de organizatori.

Curs introductiv oferit de Catedra UNESCO pentru Interculturalitate, Bună Guvernanță și Dezvoltare Durabilă la București

Cei selectați în urma apelului vor avea parte de un curs introductiv în politicile UNESCO, cu privire la patrimoniul tangibil și intangibil, despre proiecte curatoriale și exemple de bune practici de antreprenoriat artistic în Regiunea Extinsă a Mării Negre, susținut de Lect. Univ. dr. Oana Șerban. Intitulat ”Arbitrating National and Multi-Ethnic Communities as Imaginary Homelands”, cursul se desfășoară între zilele de 23-25 August în sediul Societății Utopice Euxine, din Calea Victoriei 122, și în online, pe canalele de social media ale asociației. Programul se va derula în limba engleză și va fi disponibil în arhiva online Euxine pentru publicul larg.

Întâlniri între operatori culturali, artiști și comunitatea diplomatică 

În luna Septembrie, după întoarcerea echipei Societății Utopice Euxine din Sulina, vor avea loc două evenimente speciale, în cadrul cărora sunt invitați comunitatea diplomatică din București, pentru a celebra legăturile istorice și economice ale vremurilor în care Sulina a fost reședința Comisiei Europene a Dunării, precum și ambasadele statelor membre ale Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră. Mai multe informații despre acestea vor fi anunțate în August, pe pagina online, www.euxine.org.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share