Zilele Caleido explorează diversitatea culturală între 25 – 28 august, sub cerul liber, în Piața Ferentari. Patru zile de ateliere de teatru, muzică, fotografie, dans, cultură romă și gastronomie. Concerte extraordinare susținute de Taraful de la Vărbilău, Johny Romano, Niko G. x Kali. Intrare liberă.
Ferentari, cartierul bucureștean cu o istorie mai veche de un secol și jumătate, care continuă să reprezinte o comunitate marginalizată, găzduiește între 25 și 28 august, în Piața Ferentari, un eveniment care își propune să fie un punct de întâlnire culturală pentru locuitorii zonei și ai celorlalte cartiere din București. Zilele Caleido celebrează diversitatea culturală, în special cultura romă, și aduce pe scenă nume precum Taraful de la Vărbilău, lăutarii recunoscuți pentru muzica cu tâlc de la sat, Johny Romano, artistul fenomen care combină muzica lăutărească cu rap-ul în ceea ce se numește gipsy trap, sau Niko G. x Kali, duo-ul de trap feminist care abordează teme antirasiste și sociale.
„Cel mai bun copil din lume”, spectacolul autobiografic al artistei Alina Șerban, actriţă, dramaturgă, scenaristă și prima regizoare romă de teatru şi film din România, va putea fi văzut la Zilele Caleido, urmat de proiecția scurtmetrajului realizat de aceeași autoare, „Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romilor din perspectivă romă (Mențiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock – SUA).
„Copii răi”, un one woman show de succes, care se joacă și la 12 ani de la prima reprezentație, cu Katia Pascariu, românca inclusă de criticii de film în topul celor mai buni actori din 2021, realizat de New York Times, se regăsește de asemenea în program.
Regizorul și trainerul Matei Lucaci-Grünberg va coordona un spectacol de improvizație short-form, interactiv și comic, în spiritul jazz-ului și muzicii lăutărești, din distribuția căruia fac partea Delia Riciu, Sever Bârzan, Ștefan Huluba, Ștefan Iancu.
Din programul Zilelor Caleido nu lipsesc nici producțiile marca Studiourile Ferentari, centrul educațional unde tinerii din Ferentari învață scenografie, compoziție muzicală, actorie, coregrafie, dramaturgie, regie și fotografie. „Povestiri din curtea școlii” este unul dintre ele, un spectacol care vorbește despre discriminare și toleranță, nevoi și aspirații. Publicul va putea participa gratuit la o serie de ateliere susținute de artiști, profesioniști sau reprezentanți ai culturii rome:
- Aldessa Georgiana Lincan, feministă activistă romă, cu expertiză în advocacy și organizare comunitară la firul ierbii cu grupuri de femei rome, tineri romi și tinere rome, va susține un atelier de limba romani și unul de activism civic.
- Mentor voluntar la Studiourile Ferentari, Sever Andrei, actor, improvizator, dramaturg și sound designer, fondator al grupului Facem virale și membru al trupei de impro Backstage Boys, autor al unor ateliere de improvizație în penitenciare, va coordona un atelier de improvizație muzicală.
- Răzvan Rotaru îmbină actoria cu mișcarea jonglând tot timpul între spectacole de teatru („Super OK”, „Masa Puterilor Noastre”), dans contemporan („Moving Fields”, „Basma Curată”), spectacole interactive („Crimă la cină”, „Pe Bune”) și spectacole de circ („Alice în Țara Minunilor”). Conduce Mike’s School of Dance la Buzău, iar în cadrul Zilelor Caleido va coordona un atelier de dans contemporan.
- Cristina Irian și-a dat doctoratul în cadrul UNARTE, Istoria şi Teoria Artei. A studiat antropologie vizuală la Bucureşti, SNSPA și Perugia, la Universita’ degli Studi UniPg, dar și dezvoltare locală comparată la Universita’ degli Studi di Trento. La Zilele Caleido va coordona un atelier foto, care ajută copiii din Ferentari să cunoască mai bine spațiul, cu ochiul liber și prin lentila aparatului foto.
- La Atelierul de pictură, participanții vor experimenta cu diferitele tipuri de culori și texturi, forme și tehnici, cu artista Elena Andrei, absolventă a Universității de Arte din București, clasa profesorului Sorin Ilfoveanu și masterandă în Arte Vizuale la aceeași universitate.
- Valentin Negoi, profesor în mediul preuniversitar și Doctor în istorie, autor al lucrării cu tema ,,Deportarea romilor din Muntenia în Transnistria în perioada 1942-1944”, vorbește despre istoria și cultura romilor atât din România, cât și din Europa în cadrul unui atelier dedicat.
- Inayeh Khalid, arhitect, membru al Ordinului Arhitecților din România, cu diplomă de master în Arhitectură și Planificare urbană, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“, precum și membru fondator al Mesteshukar ButiQ, va ține un atelier de meșteșuguri dedicat bijuteriilor din cupru și modelajului din ceramică.
- Actrița Irina Artenii, absolventă a secției de actorie a U.N.A.T.C., unde urmează și un masterat de actorie de film, propune tinerilor participanți un atelier de teatru. Irina susține periodic ateliere cu copii din diferite medii în cadrul unor proiecte de teatru comunitar.
- O discuție despre istoria cartierului Ferentari va fi inițiată de istoricul și cercetătorul Andrei Răzvan Voinea, autor a două cărți despre istoria Bucureștiului, „Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine – București (1908-1948)” și „Locuințe pentru muncitori și funcționari: Casa Construcțiilor și Parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949).”
- Leontin Alexe, cunoscător și culegător de ciuperci și plante sălbatice de pe Valea Doftanei, va susține un eveniment gastronomic. Leontin a fost descoperit de către chef Alexandru Dumitru, pe când gătea la Atra Doftana, iar în prezent este furnizor și colaborează cu mai multe restaurante din București și din țară.
Programul evenimentului este disponibil aici: https://caleido.ro/program-zilele-caleido/
Zilele Caleido este un eveniment organizat de Fundația Amfiteatru, care va avea loc între 25-28 august, în Piața Ferentari din București, iar accesul este liber.
Evenimentul se adresează tuturor bucureștenilor interesați să cunoască realitatea autentică și diversitatea culturii rome, precum și adulților și copiilor din comunitatea din Ferentari, scopul acestuia fiind acela de a crește coeziunea socială în Ferentari. Mai multe detalii: https://www.facebook.com/caleidoRO și https://www.caleido.ro/
Parteneri media: Radio România Cultural, Tananana, Adevărul, Revista Atelierul, DoR, IQads, Spotmedia, Zile și Nopți, Cooperativa urbană, Metropotam, Utopia Balcanica, Munteanu
Fără comentarii