READING

Dali sau Dall-e? Cum va modela AI-ul viitorul arte...

Dali sau Dall-e? Cum va modela AI-ul viitorul artelor vizuale?

Distribuie articolul:
Share

De ceva timp urmăresc cu interes știrile despre cercetarea ce ține de Inteligența Artificială (AI) și am fost surprinsă de avansul făcut de programele generatoare de imagini. Mi-am propus să le privesc cât se poate de obiectiv, în încercarea de a-mi da seama în ce direcție merg lucrurile, dar trebuie să recunosc că mi-e greu să nu mă îngrijorez pentru viitorul artelor vizuale.

Acum câtiva ani, când diferite aplicații pentru AI ieșeu din SF și începeau să devină realitate mi-am imaginat că acestea vor rămâne în zona industrială, unde taskurile repetitive necesită un minim de creativitate. Așa că am privit cu scepticism primele știri despre programele AI generatoare de imagini. Accesul limitat, în programe beta care nu erau la dispoziția publicului larg, m-a făcut să cred că programele astea nu sunt așa de performante cum pretindeau și că vor mai dura ani buni până când o imagine creată artificial va concura cu una făcută de un om. Ups!

Apoi a venit știrea asta cu un concurs de artă câștigat de o imagine generată de AI și am rămas uimită de situație și de-a dreptul șocată de calitatea imaginii generate artificial.

Care-i faza cu generatoarele de imagini AI?!

Foarte pe scurt, pentru cine nu e la curent.

  • pe piață sunt 3 mari programe AI generatoare de imagini: Dall-E, Midjourney și Stable Diffusion.
  • ca să generezi o imagine trebuie doar să scrii în câteva cuvinte ceea ce vrei.
  • programul îți livrează câteva variante.
  • dacă nu ți-a livrat ce căutai poți să modifici textul sau să alegi una din variantele oferite și să extrapolezi de acolo.

Nu trebuie să știi să desenezi, să programezi sau să înveți vreun program dificil de operat. Mai multe informații găsești și aici.

Uite câteva exemple generate în câteva minute:

Și-atunci e imposibil să nu te întrebi: Cum rămâne cu artiștii, cu graficienii, cu ilustratorii? Cu cei care petrec ani de zile dezvoltându-și talentul și tehnica. Cei care petrec zile cu un brief căutând să surprindă perfect mesajul pe care vor să-l transmită. Cei care petrec nenumărate ore la o singură lucrare până când se declară mulțumiți de ceea ce au creat. Cei care fac asta nu doar pentru că iubesc arta ci pentru că trăiesc din artă.

Câteva știri din domeniu care mi-au atras atenția

Momentan situația e ca în vestul sălbatic, fără un cadrul legal sau reguli de bună practică, fiecare folosește programele astea cum consideră:

Greg Rutkowski a aflat pe pielea lui ce înseamnă să fii copiat de un AI. După ce a căpătat notorietate pentre stilul său și scenele complexe pe care le compune, acum a devenit doar o referință de stil pentru un AI. Și, pentru că tehnologia e atât de nouă, nu există niciun cadru legal prin care artistul să poată cere compensație, credit sau să blochezez genul ăsta de exploatare a muncii și imaginii lui.

Bineînteles că nici picturile clasice nu au scăpat de ”tratamentul” AI, cu rezultate variabile. Aici poți spune că a fost vorba de un exercițiu de imaginație (a cui?), dar e doar un alt mod de a expune că programele astea pot dezvolta imagini la modul infinit.

Site-urile de imagini stock sunt deja inundate de astfel de imagini generate de AI, încât unele dintre ele au început să le interzică.

Google se pregătește să lanseze un program AI care generează video (la calitate HD) din text. Momentan nu e deschis către public, așa că e greu de estimat ce impac va avea.

Există site-uri specializate, galerii care promovează imaginile create artificial și de unde poți afla ce termeni să folosești ca să obții cele mai bune rezultate.

Pentru cei care nu sunt mulțumiți de imaginea generată de AI și vor să investească puțin mai mult timp pentru un rezultat cu adevărat uimitor, există deja numeroase aplicații care vin în ajutor. Un semn că trend-ul va continua și o piață se va dezvolta în jurul tipului ăsta de arta. Deși nu sunt încă sigură că e corect să-i spunem artă, în absența unui artist creator.

Ce urmează?

Am încredere că industriile creative se vor auto-regla și vor face loc pentru aceste creații genereate artificial. Cu siguranță există un mare potențial pentru cei care vor adopta noua tehnologie, dar e important să se dezvolte un set de bune practici – un ghid moral – până când vom ajunge la un cadru legal.

Acum pare imposibil de prezis cum va arăta piața de artă și cum se vor adapta artiștii la concurența generatoarelor AI. Cred că un anumit de segment de clienți vor dispărea (micii antreprenori care nu au buget pentru un grafician se vor întrepta spre AI, de exemplu) iar asta va afecta stabilitatea artiștilor – mai ales a celor care livrează produse digitale. Cei care lucrează în medii tradiționale au avantajul obiectului fizic și cred că valoarea acestora va crește într-un viitor în care imaginile generate artificial vor deveni ceva normal.

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

RELATED POST

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share